Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2021
Wróć do Archiwum Eltena#221 Julitka
@Magmar Parę wątków niżej.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#222 magmar Konto zarchiwizowane
Ok rozumiem. Błędy się zdarzają, jednak m.in. z powodu opieszałości jaka miała miejsce w dniu dzisiejszym dotyczącej usunięcia pewnej kontrowersyjnej grupy nie zdecyduję się na uiszczenie składki.
Ponadto nie czuję się bezpiecznie pisząc wiadomości prywatne w związku z włamaniem na moje konto jakie miało miejsce w zeszłym roku.
Jeśli korzystam z programu za darmo nie mam prawa narzekać, jednak To nie są animozje personalne, ale te dwa przykłady obiektywnie pokazują jak działa moderacja.
Pomijam już fakt, że w regulaminie powinien być punkt dotyczący reakcji rady starszych na posty użytkowników.
Na innym forum zrzeszającym równie liczną społeczność niewidomych (przynajmniej z Polski) nie ma takich problemów. Mówię o forum działającym przy BC, ono nie dotyczy wyłącznie literatury.
#223 lukasz1993258
Co do włamań na konta, to ja delikatnie przypominam, że jest możliwość włończenia dwu etapowego logowania, ja to mam, i nikt jeszcze mi sie nie włamał na konto.
#224 pajper
Pytano mnie prywatnie, więc tu potwierdzę, na razie nie było nowych wpłat, dalej zebraliśmy 1993,90 zł.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#225 mustafa
Nie nie dokonam żadnej wpłaty, czy teraz wyłączycie mi tą przypominajkę, która pojawia się przy każdym uruchomieniu?
#226 zvonimirek222
czysta hipokryzja.
-- (mustafa):
Nie nie dokonam żadnej wpłaty, czy teraz wyłączycie mi tą przypominajkę, która pojawia się przy każdym uruchomieniu?
--
#227 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Mustafa, to program Dawida, więc może wstawiać tyle przypominajek, ile będzie chciał. Swoją drogą, to fajna opcja dla potencjalnej wersji darmowej. Wciśnij 1, potem 3, potem 4 itp itd, a dopiero po jakiś trzech minutach program się uruchomi.
#228 mustafa
Może wstawiać, czy ja napisałem, że nie może? Nauczcie się ludzie czytać ze zrozumieniem, bo pytanie brzmiało, czy skoro już deklaruje się, że nie zapłacę, to czy zostanie mi to wyłączone. I nie widzę tutaj hipokryzji, nie przypominam sobie, abym gdzieś kiedyś deklarował, że zapłacę. Jedynie, co kiedyś mogłem napisać to stwierdzenie, że jeśli już mają być jakieś opłaty, to solidarnie od wszystkich.
#229 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
Ja też się deklaruje.
#230 balteam
Powiem wam więcej, nawet jak zadeklarujecie, że wpłacicie, toteż przypomnienia będą, bo celem ich jest zebranie tej kasy, nigdzie nie jak wyłączenie ich dla tych co zapłacili jest logiczne, to wyłączenie dla tych, co nie zapłacili, jest dziwne i nigdzie się z niczym takim nie spotkałem.
#231 Monia01
Przypis moderacji: przeniesiono wpisy z wątku "Powołanie nowej moderacji" znajdującego się na forum "Polska społeczność Eltena"
🇺🇦 🇵🇱
#232 gadaczka
Czy po utworzeniu fundacji można się spodziewać, że praca wykonywana na tych stanowiskach będzie płatna?
#233 pajper
Eeee, na jakiej podstawie?
#234 gadaczka
Zapytam inaczej. Czy po powołaiu fundacji moderatorzy staną się jej pracownikami, co będzie skutkowało wypłatą?
#235 pajper
Trzeba wyjaśnić tu kilka rzeczy.
Po pierwsze, na razie nie zapowiada się, niestety, powołanie fundacji. Uzależniłem to od zebrania środków do końca sierpnia, na co nie wygląda.
Jeśli jednak się to uda.
Po drugie, fundacja nie bierze pieniędzy z nieba. Możemy wnioskować o finansowanie do PFRON, ale jego los nie jest pewny. Możemy dodawać do Eltena funkcje premium, płatne programy. Ale Eltenowicze są dość wpłatom wszelkim niechętni.
więc trudne może okazać się w ogóle uzbieranie na serwery, o wypłatach jakichkolwiek nie wspominając.
Pamiętajmy, że fundacja oznacza większe możliwości, ale i większe opłaty, bo trzeba zapłacić za księgową, może jakiegoś prawnika.
Po trzecie, o ile się orientuję, zwyczajowo praca moderatora nie jest płatna. W Klango, prowadzonym przez firmę, nie była.
Jeśli pojawi się jakiś większy od zakładanego budżet, nie ukrywam, że wolę go poświęcić na rozwój Eltena, stronę Internetową, jakiś konkurs, lepsze oprogramowanie. Praca moderatora do tej pory była zawsze wolontariacka.
#236 gadaczka
No cóż, rozumiem.
--Cytat (pajper):
Trzeba wyjaśnić tu kilka rzeczy.
Po pierwsze, na razie nie zapowiada się, niestety, powołanie fundacji. Uzależniłem to od zebrania środków do końca sierpnia, na co nie wygląda.
Jeśli jednak się to uda.
Po drugie, fundacja nie bierze pieniędzy z nieba. Możemy wnioskować o finansowanie do PFRON, ale jego los nie jest pewny. Możemy dodawać do Eltena funkcje premium, płatne programy. Ale Eltenowicze są dość wpłatom wszelkim niechętni.
więc trudne może okazać się w ogóle uzbieranie na serwery, o wypłatach jakichkolwiek nie wspominając.
Pamiętajmy, że fundacja oznacza większe możliwości, ale i większe opłaty, bo trzeba zapłacić za księgową, może jakiegoś prawnika.
Po trzecie, o ile się orientuję, zwyczajowo praca moderatora nie jest płatna. W Klango, prowadzonym przez firmę, nie była.
Jeśli pojawi się jakiś większy od zakładanego budżet, nie ukrywam, że wolę go poświęcić na rozwój Eltena, stronę Internetową, jakiś konkurs, lepsze oprogramowanie. Praca moderatora do tej pory była zawsze wolontariacka.
--Koniec cytatu
#237 tomecki
eee, zaraz zaraz. Jak to do końca sierpnia? Co w takim razie z poniższym fragmentem posta?
Tak jak w poprzednim roku, kontynuacja projektu będzie uzależniona od zebrania 5000zł do 1 stycznia. Jest jednak kilka różnic.
Po pierwsze, tym razem nie zorganizowaliśmy zrzutki na portalu typu pomagam.pl. Przyczyną były prowizje, jakie się z czymś takim wiążą (dla zebranej kwoty prawie 1000zł).
Miast tego zdecydowałem się na założenie nowego konta, które będzie przeznaczone wyłącznie na wydatki Eltena. Będę regularnie starał się informować o stanie wpłat.
Po drugie, zebrana kwota nie będzie przeznaczona bezpośrednio na opłacenie serwerów. Stanie się funduszem założycielskim fundacji, zaś dopiero przez fundację będzie przekazana na opłacenie serwerów.
Itd, itp. No to styczeń czy sierpień?
#238 Paulinux
Chyba chodzi o to, że jak sierpień, to fundacja, a jak styczeń to rozwój projektu tak jak teraz czy coś
#239 pajper
Tak, dokładnie.
#240 tomecki
Aa ok, ten sierpień tam był, ale daleeeko chyba coś koło sześćdziesiątego wpisu. W pierwszym był podany termin styczniowy.
Tak btw obawiam się, że bez tej fundacji na prawdę będzie problem. Rozumiem, że dużo pieniędzy potrzebne, ale coś mi się wydaje, że fundacja to być albo nie być Eltena w dłuższej perspektywie więc postawa na zasadzie "nie wpłacita pięciu tysi do sierpnia to trudno. Łachy bez. Fundacji nie bedzie" zaowocuje wyłącznie tym, że w przyszłym roku sytuacja się powtórzy. Co roku mamy alternatywę: albo będzie od was kasa, albo wyciągamy wtyczkę. To oczywiście dość logiczne podejście, jednak trudno chociażby jakoś bardzo projekt promować, bo co tu powiedzieć. "ludzie kochani! jest taki fajny Elten, który tak w ogóle jest darmowy, ale w sumie to jak narodowa ściepa nie wypali to się zwija więc jak coś to bloga se zakładajcie, na forum piszcie i w ogóle, ale jakby co to uwaga, bo to może działać tylko do końca roku więc wiecie... aha, jeśli to przetrwa to za rok powtórka z rozrywki, także tego...." Rozumiem, ze trudno oddać nawet część kontrli w inne ręce, ale jest problem i to spory, a jeśli np. Tyflopodcast mógł być przejęty przez FIRR i nadal to działa, a nawet głównym naczelnym jest ten, co był to może i tutaj się uda.
Może zapytam inaczej: lepiej żeby projekt został w razie czego komuś oddany czy ryzykujesz, że w ogóle zniknie?