Witajcie. Chciałabym kupić prostą w obsłudze maszynę brailowską do robienia drobnych notatek i metkowania na taśmie dyma. Znalazłam dwie firmy : Perkins i Tatra. Co mi poradzicie? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Szczerze mówiąc dokładnie nie doradzę, bo żadnej z tych maszyn nie mam i nie używałem (posiadam jeszcze starą, ciągle sprawną, Erika Picht z lat 90.). Miałem też kiedyś trochę styczność z klasycznymi Perkinsami i były to dobre, trwałe maszyny. Jak wygląda sprawa z obecnie dostępnymi - nie wiem. Odnośnie Tatr nie wypowiem się, bo nie miałem styczności. Do robienia napisów na taśmie można też użyć metkownicy, a do drobnych notatek - tabliczki. A możesz wrzucić jakieś linki do opisów tych maszyn?
Ok, dzięki za linka. Stronę Perkinsa znalazłem po angielsku (wklejam link na końcu jakby ktoś chciał skorzystać i ewentualnie coś rozjaśnić). Z tego co pobieżnie zorientowałem się z opisu, to Perkins nie ma tej przystawki do pisania na taśmie, natomiast Tatra tak, ale być może jest to jako jakieś osobne akcesorium, albo w innej wersji maszyny (może wypowie się ktoś kto lepiej zna angielski, albo zna te maszyny). Jakbyś ewentualnie zdecydowała się w końcu na którąś z tych maszyn i poużywała, to podziel się proszę tu w grupie jakimiś wrażeniami z użytkowania, czy też recenzją. https://brailler.perkins.org/
Co do robienia notatek na maszynie to każda maszyna jest dobra natomiast jeśli chodzi o pisanie na taśmie dymo to na maszynie brajlowskiej to się nie uda bo taśmy dymo nieda się wkręcić na wałek jedyne na czym można pisać na taśmie dymo to jest taka metkownica można ją kupić w lumenie lub w ece i w altiksie i tylko w niej można pisać na taśmie dymo
W tym roku nie kupiłam tej maszyny to się nie wypowiem, jak to działa. Ale da się pisać na taśmie dymo. Fragment z opisu maszyny brajlowskiej TatraPoint Adaptive 1 Maszyna jest wyposażona w przystawkę (uchwyt) umożliwiający pisanie na taśmie Dymo
Przy pomocy zwykłej tabliczki, jak się uprzeć, to też da się pisać na tej taśmie. --Cytat (nietoperz): Co do robienia notatek na maszynie to każda maszyna jest dobra natomiast jeśli chodzi o pisanie na taśmie dymo to na maszynie brajlowskiej to się nie uda bo taśmy dymo nieda się wkręcić na wałek jedyne na czym można pisać na taśmie dymo to jest taka metkownica można ją kupić w lumenie lub w ece i w altiksie i tylko w niej można pisać na taśmie dymo
Podepnę się do wątku. Czy produkowane są jeszcze małe, turystyczne, przenośne maszyny brajlowskie? Widziałem kiedyś taką niemieckiej produkcji, ale to było daawno temu. Jeśli ktoś coś wie to proszę o wypowiedź.
Jak przenośne :)? Jak taka Pichta Erika, to tatry są. A jak mniejsze, to sam bym z chęcią cuś takiego zobaczył
-- (fraaneek): Podepnę się do wątku. Czy produkowane są jeszcze małe, turystyczne, przenośne maszyny brajlowskie? Widziałem kiedyś taką niemieckiej produkcji, ale to było daawno temu. Jeśli ktoś coś wie to proszę o wypowiedź.