Dzień dobry! Chyba nazwa wątku mówi sama za siebie. Tutaj pobawmy się w łączenie słów pasujących brzmieniowo, lecz nie znaczeniowo. Ja też się oczywiście zaangażuję, bo lubię wymyślać takie rzeczy i mam do nich swego rodzaju zastosowanie :) Miłej zabawy
przemyślny Przemyśl, zmyślony Przemyśl, umysłowy przemysł, niewidoma widokówka, niewidoczny widok, widowiskowe zwidy, zwolnione rozwolnienie, rozerwana rozrywka; A co do kawy w kawałkach, to właśnie uświadomiłem sobie, że nie jest to wcale aż tak bardzo "odjechane" od rzeczywistości, gdyż mielona kawa jest często sprzedawana w opakowaniach w formie takich sprasowanych, twardych kawałków właśnie, które do tej pory nazywałem cegłami, gdyż mają podobny kształt do cegły - zapewne wiecie o co chodzi.
warta rozwarta, odbezpieczony bezpiecznik, związany wiąz, rozwiązły wiąz, deszczowa deszczułka, żelazne żelki; A jeszcze odnośnie pierwszego wpisu w tym wątku, to czy zechciałabyś Droga Paulino uchylić nieco rąbka tajemnicy co do zastosowania, owych często niemożliwych i wewnętrznie sprzecznych bytów, które tu z taką ochotą powołujemy (do było nie było przecież jakiejś formy istnienia) i jak się okazuje mających nawet praktyczne zastosowanie? Mi wpadły do głowy pomysły na zastosowania raczej niecne, więc nie będę tu się nimi dzielić. :p
Cóż, nazwałam to troszkę na wyrost. Twoich niecnych zastosowań jestem bardzo ciekawa, tymczasem ja nazywam w taki sposób streamujące instancje Teamtalka, a czasem tymczasowe foldery na dysku. No to teraz coś ode mnie. Porowaty porost Paznokieć za pazuchą Płaszczka w płaszczu
Policzony policzek Wschód nie wart zachodu przyfasolić fasolą ręczenie za ręcznik rozdziawiony rozdział uruchamianie chama rola rolnika wydalanie w dali odtwarzacz twarzy fioletowa fiolka odrzucony odrzutowiec przemyty przemytnik samolot z polotem alternatywny alt (czyli prawy :D) obraza obrazu obiektywny obiekt literatura w wersji lite OK, starczy tego.
Zmyślny myślnik, silny silnik, mina minusa, plus pluszcze się w pluszu, wieszana wieś, względnie powieszona wieś, zboczony bok, względnie zboczony boczek, średni średnik, przecięty przecinek, kiełbasa z kiełbi. Swoją drogą ciekawam bardzo czy taki zboczony boczek jest smaczniejszy od tego zwykłego.
Silnia silnego silnika, wirujący wirus, przecięty przeciętniak, walcujący walc walnąć waleniem waleczny walec, walka z wałkiem, nawalony waleń delfin w delphi finka Finki flaki we flacu (typ pliku) A co do boczka, to myślę, że najlepiej będzie po prostu spróbować i porównać
No to teraz lecimy z duuuużą listą. osłonięty słoń zesłał słoną słoninę ukarany karakan z karabinem osławiony osioł bawełniany bawół chrapka na chrapanie pułap pułapki herbaciany herb Hermetyczny Herman chory Horacy skory skorek skory skoroszyt pomięty pamiętnik palące się pale bale na balu bojące się boje straszna traszka baty z batatów (batystów) sumienie sumy sumienie suma sum sumatry wydumana duma sama Samanta płotka na płocie kotlet z kota kot z kotliny latająca latarnia zawiły zawilec Uliczna Ula w ulu wiurki z wiewiórki nieproszony proszek groszek za grosz Suwałki na suwak gramowy gramofon grafomana (nieprecyzyjnie, ale klimatycznie) grafitowa grafika gacie na Agacie diabetyczny diabeł milowa Milena kamienny Kamil grzeszny Grzesio Puszkin z puszki deserowa deska serce z sera piwniczna piwonia