Inne(Dyskusja ogólna)

Wasze ulubione stacje radiowe

Założony przez krime 109 wpisów ostatni wpis 2 lata temu Strona 1 z 6

#1 1 polubienie

witam w tym wątku chciał bym zapytać was jakie są wasze ulubione stacje radiowe. Ja bardzo lubie rmf
max i różne radia internetowe ale najbardziej te które puszczają chipchipchop

Teraz- tak szczerze to nie ma zbytnio nic ciekawego, ale jeśli już czegoś słucham to: Eska, Wox fm, Wawa,
chociaż na tych stacjach wkurza mnie niemiłosiernie przeplatanie muzyki z lat 90 i 80 z Discopolo, Złote
przeboje i czasami Rmfu. Rmf max u mnie nie odbiera. Na czfurce słuchałem jeszcze dancingu do puki go
nie zlikfidowali, no i chyba we wtorki po 22 była jeszcze audycja z samym rapem, no ale chyba też ją
ubili. Z resztą u mnie czfórka już nie odbiera. Na jej miejsce dali coś innego. Kiedyś słuchałem Radiostacji,
po przemianach trochę planety fm, w poznaniu Rmi fm, i kiedyś było takie radio Classic gdzie co środę
po 20 puszczano program Styl wolny poświęcony całkowicie rap. Później troszkę leciało to na planecie.
Jeszcze kiedyś na Paradzie była dobra muza, ale teraz ta stacja to syf dno i 3 metry mułu. Na necie też
kiedyś się czegoś tam słuchało, ale generalnie nie mam już zbyt dobrego sprzętu audio do kompa, po za
tym od radia mam wieżę.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#3 1 polubienie

jak była poznańska planeta to piękne czasy były :D W nocy rap nagrywałem na kasety :D.
Słucham radia internetowego głónie, na fm jak chcę to czasem radia września, takiego lokalnego a po za
tym to radia nie słucham
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

vox fm, eska i nieraz wawa
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Oj tak- też sporo nagrywałem. Nawet mam jeszcze kilka kaset z tamtą muzą, ale na Rmi fm w tamtych czasach
też była dobra muza. Nagrywało się na zmianę- raz z Planety, raz z Rmi.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#6 1 polubienie

ale rmi i planeta to już jedna stacja była na początku była planeta i rmi później przeszło z rmi na planetę
i przez krótki czas 2 planety były, ale jeśli masz jak zgrać nagrania z tych kaset i masz możliwość wrzucić,
to fajnie by było. :)

Oj nie stary napewno nie. Raz, że te kasety są już dosyć z tyrane, bo kiedyś jedną kasetę nagrywałem
po kilkanaście razy, a dwa- nigdy tego nie robiłem i kompletnie się na tym nie znam. Nie mam żadnego
konwertera ani nic takiego. Trzymam te taśmy głównie z syntementu i dla wspomnień ich słucham, ale jeśli
chcesz to mogę tutaj ztworzyć taką jak by playliste to sobie po źciągasz.

Wracając do tematu wątku o stacjach radiowych. Kiedyś słuchałam więcej radia, dawniej namiętnie było
to radio eska, przez około 2 lata vox.fm, a obecnie zdarza mi się słuchać złotych przeboji i rmf.fm,
no czasem też radia zet. Te trzy rozgłośnie radjowe lubię najbardziej i jak już słucham to ich: radio
rmf.fm, radio złote przeboje i radio zet.

Na Rmfce zdecydowanie za dużo reklam, ale pod względem muzyki to się poprawili przez lata. Jak byłem
dzieciakiem to była tam lista Hop bęc, w tamtych latach chyba najlepsza ze wszystkich list hitów. Później
to zdieli i dali jakiś gówniany pop z jeszcze bardziej gównianym prowadzącym. I od tamtej pory moja przygoda
z Rmfką skończyła się asz do 2015. Maxa w to nie wliczam.

Ja słucham radia zet. Inne jakoś mi nie wchodzą. No może czasem rmf fm.
a/12a LINE

To samo co Rmfka w sumie. Tylko czemu mają tak kijową jakość audio? W sęsie, że są ucinane tony niskie,
a jak się pojawiają to tak jakby na siłę.

Sczerze mówiąc to nie mam mojej ulubionej. Słucham różnych stacji ale to zależy od programów: najczęściej
słucham jedynkę, bo lubię teatr polskiego radia i wiadomości. Ale lubię też prl rmf. O ile dobrze zapamiętałam.
czasami radio Warszawa, parę stacji ukraińskich, czasem radio swoboda po rosyjsku i ukraińsku i to chyba
wszystko.
Слава Україні! Sława Ukraini!

Witam, ajnajczęściej słucham internetowyh radii, do nich zalicz się Chili Zet, które już Łodzi nie odbiera
na FM. ;(

Cześć wszystkim. Ten wpis głównie do słuchaczy różnej muzyki. Parę tygodni temu przebiegła reforma publicznego radia w Izraelu. Dzięki temu dostałem od znajomych też adres ich serwera i mogłem się bardziej zapoznać z zawartością ich audycji radiowych. Powiem szczerze, że nie znam państwa, które miałoby tyle dobrej nowej muzyki, za co ich podziwiam, biorąc pod uwagę sytuację państwa. Poniżej adres serwera i lista kanałów.
Icecast:
http://radiocast-rr-d.vidnt.com:8000/

Stacje:
Kan Tarbut, dawny Alef = kultura
Kan Bet = wiadomości, słowo mówione
Kan Gimmel = izraelska muzyka (tutaj można usłyszeć najwięcej ciekawych piosenek np. z lat 70, 80, muzyki z elementami etnicznymi itp.)
Kan Dalet czyli Makan Radio = program po arabsku
Kan Moreshet = dziedzictwo, stacja religijna
Kan Kol haMusika = głos albo dźwięk muzyki, muzyka klasyczna
Kan 88 = stacja dynamiczna z rockiem i podobną muzyką
Kan Reka = stacja dla mniejszości głównie po rosyjsku, wieczorem po angielsku, francusku, hiszpańsku, oprócz tego koło południa też po gruzińsku, persku, amharsku i chyba hindi. Stacja mi zagrała też Annę German, Czerwone Gitary i wiele kawałków, których gdzie indziej raczej nie usłyszycie, np. piosenki w języku jidisz.

Oprócz tego też parę stacji internetowych, których nazwy mówią za siebie z wyjątkiem jednej: Regesh to emocje, czyli romantyka.
Do rozpoznawania piosenek przyda się program Shazam z połączonym kontem, żebyśmy mogli skopiować nazwę ze strony i znaleźć na YouTube. Wierzę, że wam się izraelska muzyka spodoba.

Ja słucham radia głównie wtedy, jak chcę posłuchać jakichś ciekawych audycji, muzyki słucham głównie na moim odtwarzaczu czy przez serwisy streamingowe. Lubię więc słuchać Polskiego Radia, we wszystkich stacjach Polskiego Radia od czasu do czasu o czymś ciekawym nawijają, no i regularnie słucham audycji Strefa Rokendrola Wolna Od Angola w radiowej Trójce. Z polskich stacji FM to właściwie obecnie chyba tyle, od wielkiego dzwonu zdarza mi się jeszcze słuchać muzyki w stacjach internetowych, na przykład RMF Celtic, ale nie pamiętam, kiedy ostatni raz właściwie go słuchałam, czy jakichś podobnych stacji. Poza tym słucham radia, żeby uczyć się języków, regularnie słucham walijskojęzycznej rozgłośni BBC Radio Cymru, albo BBC Radio Wales, tam nic po walijsku raczej nie ma, ale fajne akcenty ludzie mają, w ogóle lubię BBC. Lubię też publiczne radio szwedzkie Sveriges Radio, zwłaszcza stacje p1 i p4, bo dużo gadają. :D Słucham też stacji w innych moich ulubionych językach, nawet, jeśli na ogół niewiele rozumiem, po prostu dlatego, że to jest fajne. Z tej kategorii słucham fińskiego Yle Radio, to jest cała sieć stacji, holenderskiego NPO, irlandzkiego Raidió na Gaeltachta, szkockiego BBC Nan Gaidheal i tak dalej i tak dalej. Duużo tego.
https://drimolandia.wordpress.com/LINE

#16 1 polubienie

Słuchało się strefy w 2011 i 2012 :D

Witam jeszcze raz w tym wątku. Miałem tu napisać o swoich ulubionych stacjach, a skupiłem się na jednej nowostce, więc uzupełniam. Ogólnie ja bez radia ani kroku, słucham radia od zawsze. Codziennie słucham przede wszystkim czeskiego radia Plus, gdzie się tylko gada, aktualności, publicystyka itd. Oprócz tego inne stacje czeskiego i słowackiego radia publicznego, np. czeska Dwójka albo stacje regionalne, ze słowackich głównie Radio Regina i ich audycje z muzyką ludową, lub też programy dla mniejszości rusińskiej. Polskich stacji właściwie nie słucham zbyt często pomijając np. internetowe rusińskie Lem.FM, białoruskie audycje Radia Białystok, Radio Kaszëbë albo oczywiście Tyflo Radio. Z innych krajów często np. niemiecką stację nadającą po łużycku, stacje z krajów byłej Jugosławii, czasami nawet coś z Ukrainy, Rosji itd., ostatnio też izraelska stacja Kan Reka nadająca po rosyjsku. Jestem też trochę Włochem, ale raczej nie słucham włoskich stacji, bo mam wrażenie, że mają trochę inną koncepcję robienia radia, która mi trochę nie przypada do gustu, ale fajne jest szwajcarskie publiczne radio po włosku jeszcze w środkowoeuropejskim stylu, ale po włosku. Byłoby tego wiele więcej, ale już nie będę się rozpisywać, w każdym razie słucham głównie stacji, które rozumiem, plus kiedy mam fazę na jakiś konkretny kraj tak jak teraz Izrael albo kiedyś Skandynawia, staram się sprawdzić głównie strukturę nadawania radia publicznego w tych krajach, jeśli jakoś bardziej nie rozumiem tych stacji.

Jeśli chodzi o te stacje o których pisałeś to też je lubię. bo interesuje mnie folklor.
Слава Україні! Sława Ukraini!

A jak chodzi o mnie to czasami słucham Eski, choć to raczej z sentymentu, radio DHT oczywiście, czasem
VOX, ale i tak twierdzę, że w latach 90-tych i wczesnych dwótysięcznych radio oferowało więcej ciekawych
audycji czy to RMFFM czy ZETka, RMI z Poznania też pamiętam, pięęęękne czasy.

A we mnie do Eski już całkowicie sentyment umarł.