Transcription
Dobry wieczór. Witam Państwa serdecznie w kolejnym wątku na Eltenie. W tym wątku chciałbym, abyśmy się podzielili ćwiczeniami językowymi, które mają na celu poprawne wymawianie poszczególnych liter. Są osoby, które mają wadę wymowy, mają problemy z wymawianiem jakiejś litery. I w tym wątku dzielmy się wszystkimi ćwiczeniami językowymi, które logopedzi mogliby użyć do swoich, nie wiem jak nazwać, chyba pacjentów, trudno mi powiedzieć, pacjentów czy podopiecznych może bardziej, podopiecznych, bo przeważnie to są małe dzieci, co nie oznacza, że ludzie dorośli nie mają problemu. Co się nie nauczyło z dzieciństwa wymawiać, chyba zostaje to już na zawsze. Język nie ma znaczenia w tym przypadku. Każdy język jest tu mile widziany. Jedyne, o co bym prosił, aby w tych ćwiczeniach językowych, w tych różnych wierszach i zdaniach, nie było wulgaryzmów. W jakim języku będą Państwo mówili swoje ćwiczenia językowe? Bez różnicy. To zależy tylko i wyłącznie od Państwa. Ja zacznę od siebie. Kiedyś moja babcia od strony taty powiedziała mi taki wierszyk. Bardzo króciutki wierszyk, bo zaledwie cztery zdania po cztery słowa. Ale jakże obchwytujący w literę R. Ten wierszyk będzie w języku rosyjskim. Moja babcia wraz z moją ciocią powiedziały mi, że ten wierszyk napisał, o ile mnie pamięć nie myli, Aleksander Puszkin, rosyjski pisarz. Aleksander Puszkin, rosyjski pisarz. Aleksander Puszkin, rosyjski pisarz. Ten wierszyk brzmi następująco. Ten wierszyk brzmi następująco. Jechał Grieka czeres Reku. Widit Grieka w Rekie Rak. Wsunuł Grieka ruku w Reku. Widit Grieka w rukie Rak. Widit Grieka w rukie Rak. Widit Grieka w rukie Rak. Spróbuję powtórzyć go nieco szybciej. Jechał Grieka czeres Reku. Widit Grieka w Rekie Rak. Wsunuł Grieka ruku w Reku. Widit Grieka w rukie Rak. I spróbuję po raz ostatni powiedzieć jeszcze troszeczkę szybciej. Jechał Grieka czeres Reku. Widit Grieka w Rekie Rak. Wsunuł Grieka ruku w Reku. Widit Grieka w rukie Rak. Kto się wsłucha uważnie, dostrzeże ile tutaj jest wyrazów, w których pojawia się litera R. Ja spróbuję teraz te słowa wyrazić. Wymienić. Grieka czeres Rika 뭘을위 месяцы . I jeszcze raz powtórzę teraz był on pełen wiersz. Bo niektóre z tych słów powtarzały się po kilka razy w różnych przypadkach. Powiem ten wiersz ostatni raz. … Ja uważam, że ten wiersz, mimo że on jest w języku rosyjskim, to na ćwiczenie litery R jak najbardziej się nadaje. Nie tylko dla Rosjan, ale i dla wszystkich państw, gdzie litera R się pojawia. Zachęcam do udzielania się w tym wątku. Jestem ciekaw, jakie państwo znają ćwiczenia językowe. Czy to z własnego doświadczenia, czy to odsłyszenia. Czy to zapraszane od kogoś. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.