Gry audio (dyskusja ogólna)

quentinC's gameroom

Założony przez jamajka 123 wpisy ostatni wpis 3 lata temu Strona 6 z 7

Niee, na głośnikach dajesz menu kontekstowe, klikasz otwórz mikser głośności i zciszasz pojedynczy program, nie cały komputer.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#102 Zarchiwizowany

Oki. Dzięki

#103 Zarchiwizowany

A czy ktoś grał w tą nową grę typu arcade

Nie rozumiem tego do końca.
Ale za to znalazłem sposób, aby streamować jakąś piosenkę z dysku.
W RS też ten sposób działa.
Wolę ciebie wolność!

Grałęm Dariusz, ale to jest banalne, prymitywne wręcz. Jak dla mnie szkoda traciś na to czasu.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

#106 Zarchiwizowany

a o co tam chodzi?

O to że spadają bloki i musisz układać je tak żeby sąsiadowały
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Czemu mi to tetrisa przypomina, albo nawiedzoną?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Chyba dobre skojażenie. :) W Tetrisie spadały klocki, które można były obracać i trzeba było nimi utworzyć poziomą linię na dole ekranu.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Cegły pana wiesia do tego też się zaliiczają. xd

@Mara a jaki to sposób? :O
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Jeśli masz już program xampp, pomiń pierwsze 3 kroki.

1. Pobierz program xampp ze strony
https://www.apachefriends.org/pl/index.html
pod nagłówkiem pobierz.
2. Zainstalój program. Najlepiej zostaw jego ścieżkę domyślną, czyli C:\xampp.
3. We wskazanym wyżej folderze jest folder o nazwie htdocs, ten folder jest bardzo ważny. Usuń wszystko, co w nim jest, to się w ogule nie przyda, to są po prostu przykładowe projekty php.
4. Odpal xampp przy pomocy skrutu z menu start. Jeśli dobrze pamiętam, program też uruchamia się samodzielnie po instalacji.
5. Jeśli otworzyło ci się okienko o nazwie xampp control panel, wszystko jest dobrze.
Znajdź tabulatorem pierwszy przycisk start i go aktywój, to uruchomi apache, czyli twój wirtualny serwer.
Możesz teraz zamknąć to okienko, program będzie działał w tle.
6. Teraz możesz do folderu htdocs wrzucić plik do streamowania.
Na pewno działają .mp3, w RS też .ogg.
Polecam szczegulnie w przypadku dłuższych gier, by te pliki były długie, np. by zawierały conajmniej kilkanaście piosenek.
Da się to osiągnąć np. narzędziem file merger w gold wave.
Plik może też być w jakimś folderze, najważniejsze, by wszystko było w folderze htdocs.
7. Teraz robimy jakąś grę na quentinie lub RS i naciskamy:
W rs- ctrl+b i wybierami enter a stream URL.
W quentinie- ctrl+p.
8. Podstawowy shemat adresu to

localhost/sciezka/nazwa.roz
gdzie
sciezka- ścieżka do pliku (wyjaśnienie niżej).
nazwa- nazwa pliku.
roz- rozszeżenie, np. mp3, ogg.
Mówiąc ścieżka, nie chodzi o pełną ścieżkę do pliku, a jej część po folderze htdocs.
Ten przykład powinien zilustrować, co tak na prawdę mam na myśli.

Pełna ścieżka:
C:\xampp\htdocs\folder1\folder2\muzyka.mp3

Adres do wpisania:
localhost/folder1/folder2/muzyka.mp3
Jeśli pliki są bezpośrednio w folderze htdocs, shemat adresu jest jeszcze prostrzy, czyli po prostu

localhost/nazwa.roz
(wyjaśnienia wyżej).
9. Plik powinien zacząć grać.
Jeśli tak jest, gratulacje!
Wszystko zostało poprawnie skonfigurowane i plik będzie słyszalny przez wszystkich graczy!
Jeśli nie i jesteście pewni, że wszystko zrobiliście zgodnie z instrukcjami, to prawdopodobnie będzie oznaczało, że format pliku jest nieobsługiwany i trzebabędzie go przekonwertować, by działał.

Program xampp i wszystko z nim związane będzie działać albo do ręcznego wyłączenia apache przyciskiem stop w xampp control panel, ręcznego zabicia procesu w managerze zadań albo do ponownego uruchomienia komputera.
Miłego streamowania!
Wolę ciebie wolność!

#113 Edytowano

pff, można równie dobrze na ftp wrzucić. Ale dzięki za poradnik, może się komuś przyda.
Happy hacking

#114 1 polubienie

Wydzielić go jako pierwszy post jakiegoś nowego wontku?
Wtedy się na pewno nie zgubi.
Wolę ciebie wolność!

HM. Myślę, że aby to zadziałało trzeba miećpubliczne IP.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No wsumie możesz mieć rację.
Gdy grałem tylko z botami, słyszałem swój stream ale faktycznie tak na prawdę nie testowałem tego na grze z ludźmi.
Możliwe więc, że tylko twórca streama będzie go słyszał, a żeby pozostali gracze też mogli go słyszeć, twórca musi najpierw zrobić port forwarding.
Dobrze więc, że o tym powiedziałeś.
Wolę ciebie wolność!

#117 1 polubienie

No pewnie że trzeba. Ten poradnik to bzdura jakiej dawno nie czytałem. Na przyszłość sprawdzaj poprawność swoich informacji bo poleci ostrzeżenie i ban. Streaming na QCGC działa tak, że klienty wszystkich graczy łączą się pod adres zadany przez hosta, więc takie rozwiązani nie ma prawa działać.

no skoro stawiamy xamppa na localhoście, to jak to ma niby zadziałać? :P
po co mi sygnatura?

#119 Zarchiwizowany

Mam Tradycyjne (w moim przypadku) pytanie. Czy istnieje opcja wyłączenia wszystkich dźwięków podczas grania przez stronę internetową?

#120 Zarchiwizowany

Ponawiam pytanie.