Długo się zastanawiałem nad tym krokiem, ale widzę, że jest konieczny.
Rozwijana wersja Eltena dla systemu iOS pisana była z myślą o multiplatformowości iOS-Android. W związku z tym w bazie funkcji znajdują się definicje dla obydwu tych systemów.
Aby przeportować Eltena na system Android, obecnie należy tylko wypełnić kilka funkcji - to mniej, niż 10 procent kodu, a ostatecznie będzie to mniej, niż 5.
Taka infrastruktura wymusza jednak spore ustępstwa w technice programowania. Podczas, gdy Apple dostarcza narzędzia do prostej implementacji MVC, współdzielenia komponentów oraz automatyzacji wielu procesów, w obecnej strukturze trzeba robić wszystko ręcznie, delegując odpowiednie kontrolery na pośredniczące delegacje. W sytuacji, gdy Elten rozwijany jest tylko dla systemu iOS, jest to duża ilość zbędnej pracy, która nie ma sensu.
Przy ilości projektów: PC, iOS, Web, nie mam już czasu na prace nad Androidem szczególnie, że nie dysponuję żadnym urządzeniem z tym systemem.
O ile nie znajdzie się programista, który będzie w stanie odciążyć mnie z części prac - najlepiej napisze wsparcie dla Androida wedle podanego kodu, ale może też przejąć Webówkę lub pomóc w rozwoju wersji dla Windowsa, wsparcie dla multiplatformowości z kodu mobilnego zostanie przeze mnie usunięte i wersja dla Androida zostanie porzucona.
Wiem, że to drastyczny krok i część osób może czuć się dyskryminowana. Bardzo za to przepraszam, jednak Elten jest i pozostanie projektem tworzonym w możliwościach czasowo-budżetowych. Jako użytkownik Iphonea naturalnie więc będę rozwijał produkt na tym, co znam.
Przez lata, a zwłaszcza ostatnie miesiące przewinęło się tu wiele osób, mających błyskotliwe pomysły i sugestie, jak to kod Eltena powinien wyglądać. O to jest świetna okazja, wykażcie się!
Z uszanowaniem,
Dawid Pieper