Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Założony przez lukasz1993258 693 wpisy ostatni wpis 2 lata temu Zamknięty Strona 6 z 35

Transkrypcja

To jest mnie ciekawie jedna rzecz, czy jak jest wyciszony ten zegarek, czyli przez przytrzymanie, to czy wtedy zadzwoni budzik, bo nie testowałem tego jeszcze i czy wtedy będzie też raport godzinowy, jak się wyciszy mowę. A i z tego co zauważyłem, to te raporty są o 22, już nie ma raportu, a o 7 jest pierwszy raport, także po 22, a nie do 23, bo wczoraj miałem włączony, była 22 i już mnie nie powiedział tego, że jest 22.

Transkrypcja

A co do rozumienia tego syntezatora, który jest w tym zegareku, to ja go bez problemu rozumiem i dla mnie on jest wyraźny i głośny, aż nawet za głośny i trochę za wolny.

Transkrypcja

Szczerze powiedziawszy, Markusie, nie sprawdzałem tego, więc nie wiem, ale być może dzisiaj sprawdzę. Co do mowy tego syntezatora, to tak on faktycznie jest troszkę za wolny. Szkoda, że nie ma możliwości, żeby go przyspieszyć.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

No i mam problem z ustawieniem tego zegarka, bo też chcę sobie ustawić równo z komputerem, nie? I kiedy na komputerze, bo ja robię tak, że włączam sobie ten pasek, gdzie jest zegar, nie? Ten w obszarze powiadomień i jak mi gadać mówi, że jest na przykład 7.45, to chcę, żeby na zegarku też była 7.45. A na zegarku jest już albo 7.46, albo 7.44. Jak to można zsynchronizować, żeby to chodziło równo? Bo ja lubię być zsynchronizowany z komputerem, a nie żeby się późniło.

Transkrypcja

Jak by tutaj Ci to wytłumaczyć? Najlepiej po prostu na początku zrobić tak, żeby zegarek chodził z opóźnieniem co najmniej o minutę. Czyli jak na przykład masz 7.45 w komputerze, to tam żeby była 7.44. Oczywiście trzeba co parę sekund wchodzić w ustawienia, bo on się przerzuca z tego. To już trochę bezsensowne, ale okej. I w tym samym czasie, kiedy 8.67, 45 na komputerze, nacisnąć, żeby tu było 45 i tyle. Parę razy tak spróbuj, może się w końcu uda. No ja parę razy musiałem próbować i w końcu się jakoś udało.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

No właśnie dzisiaj w nocy próbowałem się tym bawić, ustawianiem, ale było, albo minutę przyspieszał, albo minutę późnił się, nie mogłem ustawić tak, żeby było równo.

Transkrypcja

No nie wiem, musisz po prostu cały czas starać się to ustawić tak, żeby to jakoś funkcjonowało, bo ja innego nie wiem, jak Ci inaczej jeszcze mogę podpowiedzieć, no. Nic mi do głowy nie przychodzi, żeby jakoś Ci inaczej to ułatwić. No niestety. Nie pasuje. Oczekułem pod to, bo tu jest ciepło. Nie wiem, a nawiasem mówiąc próbowałem wyciszyć zegarek za pomocą tego przytrzymania przycisku, niestety raport godzinowy też się wtedy wycisza i go nie ma.

Transkrypcja

No, to wyciszenie to chyba też jest dobrą opcją, na przykład, nie wiem, w szkole jesteś, czy gdzieś, no to, żeby nie karało, to wyciszasz, nie? Ten zegarek, nie? A ciekawe mnie, jak wygląda sytuacja właśnie z budzikiem, czy jak nastawię budzik i wyciszę go, to czy wtedy będzie ten budzik, czy nie?

Transkrypcja

jeżeli to wycisza dźwięk całkowity to wycisza i raport i godzinę i budzik wszystko wycisza w ogóle nie ma dźwięku cały system tego dźwięku wyłącza

Time to exterminate.

Transkrypcja

No dokładnie, więc nawet nie ma sensu tego sprawdzać, bo tak jak mówi X-Terminator, że po prostu wszystko jest wyciszone na wejściu. W tym momencie, kiedy wyciszasz ten dźwięk, to ten zegarek może spokojnie służyć osobie widzącej, bo raczej mało prawdopodobne by było, żeby osoba widząca naciskała guziki i przytrzymywała tylko po to, żeby włączyć nagłośnienie.

Transcription

Teraz się podzielę taką inną rzeczą. Jak w kogresie wpiszę zegarek mówiący prestiga, to jest właśnie podana strona altx-u z tym zegarkiem starym i jest podana jego cena 86 złotych. No ciekawe. Najpierw jest napisane sorry this product is no longer available, a poniżej jest opis i cena. I jest opcja dodania do koszyka. Nawet jest jego zdjęcie. Dziwne. Czyli można chyba nabyć go jeszcze.

Transcription

No ciekawe, ciekawe, ale sądzę, że raczej, żeby ten zegarek zdobyć, no to raczej to już by był poważniejszy problem.

Transcription

Chyba, że po prostu ta strona jest już archiwalna i zapomnieli jej usunąć, bo w produktach już nie ma tego starego, jest tylko ten nowy, ten co mam. Ale jak się właśnie wpisze zegarek mówiący Prestige, to wyskakuje mi ta strona, z tym starym zegarkiem.

Transcription

No to moim zdaniem po prostu to powinni dać na archiwum.org, bo tam zazwyczaj takie strony archiwalne są umieszczane.

Transcription

Ja już nawet nie pamiętam jak ten stary zegarek z RTX-u gadał. Ech, szkoda, że nie ma żadnego nagrania. Co on tam, jakie on miał funkcje? Już też nie pamiętam co on tam umiał.

Transcription

No to jest ten zegarek, który tutaj prezentowałeś, prezentowałeś na początku wątku, więc miał 4 alarmy, stoper i data, no chyba, że o jeszcze jakimś innym zegarku mówiłeś.

Transcription

Mam ten stary zegarek z altx, tylko że on nie działa, więc nie mam go jak pokazać, bo gdybym miał, to bym go pokazał, gdybym sobie przypomniał jak on gadał. Bo się tam jakaś cewka uszkodziła, która była odpowiedzialna za mowę, się tylko cyfry pokazywały, jak sobie odmierz włożył baterię.

Transcription

Faktycznie, faktycznie nie ma tego zegarka tutaj zaprezentowanego, ale jak sobie chcesz przypomnieć jak on działa, to proszę bardzo na YouTubie jest prezentacja tego zegarka. Co prawda krótka, bo krótka, ale prezentacja jak najbardziej jest tego zegarka. Swego czasu na Klango była prezentacja tego zegarka, jak była grupa Reolki, tam też ten zegarek prezentowałeś. No tylko, że nie mam zarchiwilizowanej tej grupy.

Transcription

No, McLangoy go pokazywałem, to wtedy jeszcze bezproblemowo działo. To był 2015 rok, wtedy kiedy go nabyłem. No, ale ja też nie mam niestety zarchiwizowanego, szkoda. Bo gdybym miał, to bym sobie przypomniał, jak on działa, jak on gada.

Transcription

No gdybyś wtedy Dawida poprosił, no to bym bez problemu to zarchiwalizował. Bo w tym archiwum, co jest pobrane, co jest dostępne tutaj, no to jest dużo grup właśnie zarchiwalizowanych.