Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Założony przez lukasz1993258 693 wpisy ostatni wpis 2 lata temu Zamknięty Strona 35 z 35

Transkrypcja

No to pewnie po roku jest tak, że ten zegarek po prostu nagle przestaje mówić i tyle. Nie ma żadnego znaku ostrzegawczego, że bateria siada.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Właśnie co do wyciszenia mowy w zegarku Tempus, to ja to dzisiaj właśnie odkryłem, robiąc prezentację na bloga swojego, że właśnie jest tak jak mówicie, że wycisza się tym przyciskiem od szpilaczki, bo ja najpierw próbowałem robić tak jak w zegarku z Eltyxu, czyli wyciszać tym wypukłym przyciskiem, a to jednak nie, to dopiero dzisiaj zauważyłem, że tym przyciskiem od szpilaczki się wycisza mowę. No, ale zegarek jest fajny, materiał mam nadzieję, że mi wytrzyma, tak jak mówicie, że rok czasu wytrzymuje, to może i mniej tak wytrzyma.

Transkrypcja

Pozostaje mieć wrażenie, nadzieję, że tak, że ci raczej wytrzyma ta bateria, aczkolwiek czas wszystko zweryfikuje tak naprawdę, więc tutaj to tak mniej więcej wygląda na chwilę obecną.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Jeszcze mam takie pytanie jedno. W jakich sytuacjach może mi się przydać wyciszenie mowy w zegarku Tempus? W zegarku z Altixu to mi się przydaje wyciszenie mowy, żeby zaoszczędzić baterie, bo tam są raporty godzinowe. A zauważyłem, że te zegarki z Altixu z głosem wokalizera szybko badają zegarka z Altixu. A tutaj w zegarku z Rumenu, no to w jakich sytuacjach mi się może przydać to wyciszenie mowy? Czy warto tą mowę wyciszać, czy jednak nie? Czy to faktycznie oszczędza baterie, czy to jest tylko taka funkcja dodana? Tak dla Bayernu.

Transkrypcja

Odpowiadając na Twoje pytanie, więc tak. Jesteś osobą niewidomą, więc wyciszenie mowy w Twoim przypadku jest w jakimkolwiek stopniu niepotrzebne. To jest raz. Dwa, nie wiem po co miałbyś wyciszać mowę, tym bardziej, że to nie ma wpływu na oszczędzanie baterii moim zdaniem. Bo przecież jak nie włączasz zegarka, to bateria tak czy siak działa do minimum. Po trzecie, wyciszenie mowy jest chyba bardziej potrzebne dla osób, które korzystają z zegarka, a coś tam widzą.

Transkrypcja

Znaczy powiem tak. Wydaje mi się, że ma trochę wpływ to wyciszenie mowy na oszczędzanie baterii. Przynajmniej w tym zegarku z głosem Zośki z Artixu. Bo miałem taką sytuację, że jak nie wyciszałem mowy i cały czas była ta mowa włączona, to bateria w tym zegarku z Artixu trzymała mi tak 3 miesiące, czasem 5. A ostatnio miałem taką sytuację, że jak wymieniłem baterię w zegarku, co dostałem po moim dziadziu w marcu, to trzymał mi, wyciszyłem mu mowę, to trzymał mi aż do Wielkiej Sołtysa. Czyli aż do... Zaraz sprawdzę, który to był. O! Przepraszam, bo tutaj moje zegary widzące wybiły mi godzinę 22, więc musiałem zagłozować, aby nie było ich słychać. Więc, no wiem, że... Że jak wyciszyłem tą mowę, to trzymał mi od marca aż do 30... Zaraz... Od marca 2023, aż do... ...marca 30 tego roku. ...z wyciszoną mową. A tutaj w Rumianie jeszcze mowy nie wyciszałem i nie wiem, czy to... ...chyba na razie nie będę wiedzieć, czy tutaj mowy był w zegarku w Rumianie. ...

Transkrypcja

No słuchaj, no tak naprawdę zrobisz jak chcesz, bo dla mnie to naprawdę żadnego wpływu nie ma, bo na dobrą sprawę gdybyś miał niewyciszoną mowę, a byś w ogóle tego zegarka nie włączał przez rok albo dwa, to tak naprawdę na dobrą sprawę ten zegarek dalej powinien Ci trzymać i to bez żadnego problemu, więc no zrobisz jak chcesz, ale dla mnie to nie ma wpływu ani w tym z głosem męskim, ani w tym z głosem damskim, jeżeli mam być bezpośredni i szczery.

Transkrypcja

To dlaczego powiem jeszcze tak. Ja ostatnio wymieniałem baterię w tym zegarku z rtx 9 kwietnia i wyciszyłem od razu umowę. Ustawiłem go i wyciszyłem umowę. Czasami ten zegarek sprawdza czy działa, ale to się odbywa tak, że sprawdzę i od razu wyciszę umowę. A z zegarkiem z tym nowym z romenu to nie będę na razie wyciszał umowy, zobaczę ile wytrzyma. Przekon jest nowy, dopiero mam go od wtorku, to bateria się jeszcze nie ma prawa zużyć tak szybko.

Transkrypcja

Ja tak jak mówię, zrobisz jak zechcesz, ale to jest dla mnie zupełna strata czasu.

Transkrypcja

Teraz mam taki dylemat, bo nie wiem co mam zrobić z wątkiem o zegarkach mówiących, bo jest tutaj 689 wpisów. Ale szybko się to rozlużyło. Czy mam po prostu utworzyć nowy wątek i w tym nowym wątku się opowiadać, czy po prostu rozdzielić na typy zegarków, czyli na przykład zegarki z Altiksu, stare zegarki z Altiksu, zegarki z kogutem, zegarki z głosem męskim i Tempus. Czy po prostu zostawić ten wątek tak jak jest i niech się dalej rozrasta. Nie mam pomysłu.

Transkrypcja

No jeżeli o mnie chodzi, to jak dla mnie, to może ten wątek zostać i niech się rozrasta dalej. I jeśli o mnie chodzi, to nie ma potrzeby jakoś rozdzielać tego.

Transkrypcja

Zostaw ten wątek po prostu, niech on sobie po prostu wisi.

Transkrypcja

A ja myślałem o czymś takim, żeby ten wątek, co teraz jest o zegarkach mówiących, żeby po prostu albo zamknąć, albo usunąć i utworzyć wątki na ten, tak jak jest zrobiony wątek o ten plusie, nie? To można by zrobić tak samo wątki o innych zegarkach mówiących, żeby tutaj nie robić takiego bajzlu.