Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1421 Snajper22
Aktualnie na tapecie dwie książki.
Agnieszka Pruska drugi tom o komisarzu Barnabie Uszkier "Hobbysta"
Harry Potter i Czara Ognia, w orginale.
Cormac McCarthy, "Droga"
#1422 Numernabis
A jest jakiś Harry Poter i czara ognia nie w oryginale?
#1423 Natalia2000
hmm, no nie wiem, może, że czyta go po angielsku.
#1424 Snajper22
Tak, chodzi o to, że po angielsku.
Cormac McCarthy, "Droga"
#1425 wrzos33
Przede mną z kolei następujące tytuły: reportaż Poprawione. Jak operacje plastyczne zmieniają Polaków, Gorzko, gorzko Joanny Bator oraz
Miraż, czyli trzeci tom serii Mentalista autorstwa Camilla Lackberg, Henrik Fexeus.
#1426 Zuzler
Batorowa... Mniammmmm.
#1427 matius
Wersja brytyjska HP różni się od wersji amerykańskiej. Kanał na youtube o nazwie Strefa Czytacza porusza te kwestie.
#1428 daszekmdn
Przeczytałem cały cykl kryminalny Maksa Czornyja Liza Langer i Orest rembert. Inne jego cykle też na bieżąco obczajam jak wychodzą.
#1429 Natalia2000
Czytam,JARED DIAMOND
STRZELBY, ZARAZKI, MASZYNY
Losy ludzkich społeczeństw
#1430 Natalia2000
Moris druon
kiedy król gubi kraj
Lew i lilie
Król z żelaza
Prawo mężczyzn
Trucizna królewska
Wilczyca z francji
Zamordowana królowa
Przyjemny cykl.
#1431 Zuzler
Natalia Rolleczek "Drewniany różaniec" i 2 część "Oblubienice".
Myślałam, że to będzie bardziej tendencyjne - komunistyczne albo wprost nienawistne wobec kościoła, ale miło się zaskoczyłam, zwłaszcza polecam przeczytanie wydania z 2009 roku bez omijania wstępu.
#1432 Numernabis
Ja właśnie zacząłem Joanna Chyłka, tom 18, Obrona
#1433 Kat
Skończyłam "Żniwa śmierci", a wczoraj zaczęłam 18 tom "Chyłki"
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1434 wrzos33
A ja zaczęłam powieść obyczajową Smak szczęścia Santa Montefiore.
Opis: Angelica, autorka doskonale sprzedających się książek dla dzieci, nawiązuje ożywioną korespondencję e-mailową z Jackiem. Szybko dochodzi do wniosku, że łagodny flirt nie zaszkodzi ani jej samej, ani jej małżeństwu. Nigdy nie naraziłaby przecież na niebezpieczeństwo swojego stabilnego związku ani szczęścia i spokoju ukochanych dzieci... Kiedy jednak pisarka wyjeżdża w trasę promocyjną do Republiki Południowej Afryki, jej rzeczywisty romans z Jackiem zaczyna się na dobre.
#1435 Kat
A u mnie na tapecie Janusz A. Zajdel - "Limes Inferior".
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1436 Numernabis
Ja też właśnie słucham Zajdla, ten sam tytuł w wersji superprodukcja, ale nie z DZDN, bo tam jest wersja monofoniczna.
#1437 Natalia2000
"Białoruska mniejszość narodowa jako grupa stygmatyzowana" - ELŻBIETA CZYKWIN
#1438 Snajper22
Chyba już przed ostatni tom z serji Barnaba Uszkier, autorstwa Agnieszki Pruskiej, pt. "Spadkobierca."
Cormac McCarthy, "Droga"
#1439 pawlink
Ha ha, też to, tzn. "Drewniany różaniec" z tym wstępem przeczytałem jakieś 2 miesiące temu... Przypadek? Proszę, literatura ciągle czytana przez młodzież. :D A co ciekawe po książkę tę sięgnąłem po przeczytaniu biografii pewnej zmarłej siostry z Lasek, z której to biografii wynika, że wywarła pewien wpływ na jej wstąpienie do zakonu, paradoksalnie do otoczki wokół tej książki, powszechnie (choć wychodzi że niezbyt słusznie) uznawanej za narzędzie komunistycznej, antykościelnej propagandy. XD
-- (Zuzler):
Natalia Rolleczek "Drewniany różaniec" i 2 część "Oblubienice".
Myślałam, że to będzie bardziej endencyjne - komunistyczne albo wprost nienawistne wobec kościoła, ale miło się zaskoczyłam, zwłaszcza polecam przeczytać wydanie z 2009 roku bez omijania wstępu.
--
#1440 Zuzler
Yy, tak, Pawle, zdecydowanie przypadek. :P :)