Zapraszam was na godzinę 19, do posłuchania tyflopodcastu który będzie z moim udziałem.
3 lata temu samodzielnie jako osoba niewidoma, zaadaptowałem pomieszczenie na studio z myślą studio do nagrań lektorskich.
Z czasem inwestycji, rozwija się to do studia, w którym z dobrym skutkiem można nagrać wokal, czy elektryczne instrumenty.
Celem mojej audycji jest pokazanie w jaki sposób osoba niewidoma, może od pomysłu dojść do pierwszego profesjonalnego nagrania lektorskiego, i pokażę jak pomieszczenie brzmiało przed, i po adaptacji.
Z audycji dowiesz się MIN:
co to jest pogłos
Co to są dudnienia
Co to jest i jak się używa wełny mineralnej, jej rodzaje, wygląd, kształt paneli i co to są panele akustyczne
co to jestpianka poliuretanowa
jak działa pianka?
tłumi odbicia dźwięku
czy to tylko mit, czy słyynna pianka akustyczna to ten sam materiał, co nasze łazienkowe gąbki?
czy od wełny mineralnej będziemy kaszleć smarkać, i studio zamieni się w alergen, czy to kolejne bzdury, i kłamstwa, jak to jest z czasem pogłosu, a najważniejsze dla mnie będzie co podkreślę pokazanie że nie trzeba oka aby zbudować studio nagrań.
Często płaci się komuś, kto ma przywiercić dwa kołki tylko dla tego, że nie widzimy, a są metody, aby użyć dwóch materiałów stosowanych w akustyce, dwóch dobrych, a każdego bez oka.
Pokaże, że oko jedynie przyda się do rozpakowania pudełka ewentualnie aby potowarzyszyło nam miast radia.
Na grupach branży realizacyjno lektorskiej na portalu elten dla niewidomych, na wielu forach grupach czy ogólnie w internecie, aż grzmi od teoretyków, którzy nasłuchali się, że można kupić jajka a wytłoczkami zrobić studio, gdyż mają nie równą powieszchnię.
co drugi realizator klnie na gąbki, bo to szit, a każda stacja radiowa posiada gąbki pianki akustyczne, i praktycznie tu czy tam każde studio nagraniowe również nimi może się pochwalić.
Sam dzwoniąc natomiast do jednej z firm, produkujących pianki akustyczne, nasłuchałem się marketingowego bulgotu, że wełna mineralna pyli, i nawet dobrze użyta, wyjdzie na zewnątrz, a my będziemy oddychać pyłem, i zachorujemy na płuca.
precz teoretykom, ja opowiem i dam do posłuchania krótko i na temat opowiem troszkę o kosztach, i postaram się obalić te mity, o jakich internet piszczy, że nawet ucho głuchego zaboli.
http://www.tyflopodcast.net/#
Tyflopodcast – audycje dla niewidomych i niedowidzących
tyflopodcast.net