Ważne! Włamanie na serwer Eltena
Wróć do Archiwum Eltena#41 lukasz1993258
Umnie zmiana hasła przebiegła bez problemowo.
#42 pajper
Cinkciarz
Zgoda, ale nie tym razem, nie do końca. Jasne, jakiś Polak mógł dostać te dane, ale włamania dokonała osoba, która naszych wiadomości nawet nie zrozumie i nas nie zna, bo jest z Kanady.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#43 midzi
@Pajper: a co to za problem przekazać komuś dumpa z bazą? Poza tym, czy mamy pewność, że to był pierwszy włam?
#44 pajper
Nie wykonano dumpa, tego jestem pewien. Co wykradziono? Nie wiem. Ale dumpa nie było, to sprawdziłem.
Co do włamu, pewności nigdy nie ma, ale na pewno to był pierwszy z użyciem tej luki, sprawdziłem.
#45 daszekmdn
PHP umożliwiające odczyt i zapis w plikach aktualizacji Eltena może zrobić kolejne kuku.
Daj mu lepiej sam odczyt.
#46 DJGraco
Fantasma, nie wiem, dodaj plik eltena instalkę do wyjątków czy coś.
#47 pajper
Podmienię tę instalkę nową, po sprawdzeniu wszystkiego, ale to po najpilniejszych sprawach. ;)
#48 pajper
Ok, skompilowałem instalator dla wersji 2.3.4.1, już na stronie.
Czy problem nadal występuje?
#49 fantasma467
Uff, teraz udało się pobrać i zainstalować, ale i tak musiałam pomajstrować w antywirku bo znowu krzyczał o niebezpieczeństwie.
#50 nuno69
jezu ludzie w jakim świecie wy żyjecie.
Spivey byl tylko typkiem od brudnej roboty a za atakiem stał ktoś z polski.
#51 cinkciarzpl
Też za tym obstawiam.
#52 Bartek1
Po tym co tu przeczytałem jakoś odechciało mi się używać NVDA.

#53 zywek
Śmiesznijesteście.
#54 zvonimirek222
ja wam wszystkim powiem, że kanadyjczyka boli członek, bo europejskie prawo na niego nie działa.
Więc, niestety nie daje to nic.
#55 papierek
jak się ktoś zastanawia, po co kanadyjczykowi polskie wiadomości... Po pierwsze, są tu też innojęzyczne społeczności, p drugie, mógł ktoś, jak zostało wspomniane, pogadać z nim, albo po trzecie, włamał się, bo uznał, że można.
#56 Zuzler
Względnie w ramach ćwiczenia włamywania się po prostu, bo czemużby nie?
#57 Julitka
I dla pokazania swojej wyższości oraz udowodnienia, że się potrafi. Tylko z jednej strony jest to powód do pewnej dumy, bo się zrobiło, bo się potrafi, bo przecie "Elten dziurawy jak sito, skoro można", bo luka była trudna ponoć do znalezienia, z drugiej... Po pierwsze, poza granicami Polski chyba nawet nikt nie wie, szto eta Elten, a po drugie niesmaczny jest sukces kosztem słabszych. Bo słabszych się nie bije - tego uczą w przedszkolu i podstawówce.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#58 Zuzler
Za dobre masz serce Julito. To tak nie działa.
#59 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Napiszę to także w tym wątku. Wiem, powtarzam się. Sprawa jest jednak zbyt poważna. Czemuby nie nagłośnić sprawy w TV i poprosić o zbiurkę na namierzenie hakera? Nie zapominajmy, że miało też miejsce drugie włamanie.
#60 markus1234
A po co ci nagłaśnianie w tv? Bez sensu.