V dnešnej dobe kedy sa pokiaľ je to možné vyhýbame častým nákupom mi napadlo, že sem dám recept na domáce žemľe. Suroviny 500 g hladká múka 300 ml mlieka 60 g masla 1 balenie sušené droždie, alebo 20 g čerstvé 1 čl cukor 1 čl soľ postup Do teplého mlieka si dáme droždie a pridáme cukor a soľ. Necháme chvíľku postáť. Do misy si dáme múku, maslo a prilejeme kvások. Dobre premiešame a necháme kysnúť. Po vykysnutí tvarujeme žemľe a skladáme si ich na papier na pečenie na plech. predohrejeme si rúru na 230 c a plech s žemľami dáme do rúry. Pečieme tak 12, až 15 min. podľa rúry. žemľe sú výborné, ale nevydržia dlho mäkké, treba ich rýchlo zjesť. Ja som našla taký vylepšovák a to je: Do hrnca si dám 150 ml mlieka a 30 g hladkej múky a rozmiešam to, potom to postavím na sporák a uvarím takú kašičku. Potom do tejto kašičky prilejem kvások, ktorý už mám pripravený a rozmiešam všetko spolu. potom túto zmes pridám k múke a maslu a vypracujem cesto a nechám ho kysnúť. žemľe sú vláčnejšie a lepšie a mäkkšie. Tak verím, že sa vám vydaria a dobrú chuť.