Radio internetowe

Radio Gol, w drodze po emocje!

Założony przez wojtas 15 wpisów ostatni wpis 7 lat temu

Transkrypcja

Nie wiem, czy na retajnie są ludzie, którzy interesują się sportem albo jakimikolwiek meczami, ale jeśli ktoś taki jest, to zachęcam do udzielania się w tym wątku, bo Radiogol jest to stacja internetowa, za pomocą której można oglądać różne mecze w różną dziedzinę sportu. Ja z tego radia korzystam bardzo często, dlatego że oglądam na nim naszą polską ekstraklasę. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to zachęcam. To jest taka strona radiogol.pl, że ona jakby taka stacja właśnie i ona na tej stronie jest kilka kanałów. Jest na przykład Radiogol 1, 2 i 3. Nie wiem, ile tych kanałów tam jest, ile jest darmowych, a są oczywiście płatne, jak to w takim projekcie bywa, ale najważniejsze jest to, że ekstraklasa, przynajmniej dla mnie, na tych darmowych jest dostępna. Ja może kiedyś Wam zaprezentuję, jak to działa w wersji tak syntetycznej, pokażę, co i gdzie, jeśli ktoś będzie zainteresowany, zachęcam do udzielania się w tym wątku.

Transkrypcja

Ja z kolei lubię właśnie Red Bull LoL, jestem Tomasz, słucham ligi angielskiej zazwyczaj, no i czasami siatkówki, oni bardzo fajnie, ci komentatorzy komentują te mecze, czasami zdarzają się jakieś tam potknięcia, ale zazwyczaj to jest dobrze komentowane. No i zachęcam, abyście zajrzeli na tą stronę i żebyście ocenili i zobaczyli jak to tam wygląda z naszej strony, czy wam się ta biogol podoba, czy nie. Pozdrawiam.

Transkrypcja

Dzień dobry, cieszę się, że ktoś w końcu się tutaj wypowiedział, bo ten wątek tak został sobie pusty przez kilka miesięcy. Co do tego, że mecze są fajnie komentowane. Owszem, są fajnie, tylko niektórzy robią tak, te mecze komentują, że one jakby są puszczone. Ktoś sobie go jakby ogląda, siedzi w domu i jakby komentuje mecz i dzięki i przez to mamy opóźnienia spore całkiem. Więc nie jest to za fajne dla tego, kto by to ogląda. A po drugie, to mam do Ciebie takie pytanie, czy Ty wiesz może, jak to jest właśnie z tymi zagranicznymi ligami. Czy oni to komentują z domów, czy po prostu, bo w Ekstraklasie to jest tak, że oni jeżdżą na te mecze, na stadion i ze stadionu jest to komentowane. A jak jest w tym, właśnie przy angielskich ligach też wchodzą na stadion. I po prostu, bo to jest ewidentnie z jakiegoś telefonu. Oni chyba wchodzą z telefonu na takie swoje specjalne coś i z telefonu jakby nadają, bo poznaje to po mikrofonach.

Transkrypcja

Oni to w Toruniu nagrywają, bo jest u nich takie studio, nie wiem gdzie ono się mieści, ale oni głównie reklamują tę jakąś reklamę dosyć często. No i wydaje mi się, że to jest studio w Toruniu, no i tam są te mecze nagrywane. A tak się pytam, ty jesteś niewidomy, czy coś tam widzisz, co nieco, jak to wygląda? Powrót.

Transkrypcja

Witajcie! Wojtas, ja mam do Ciebie prośbę. Mówiłeś, że możesz nagrać po kolei, krok po kroku, jak z syntezą uruchomić to radio. Nie wiem, no ja na tą stronę wchodzę, wybieram tam włącz radio, kanał 1, kanał 2, ani razu mi jeszcze nic nie zagrało. No, byłabym bardzo wdzięczna. Dzięki, czekam.

Transcription

Nie wiem, bo nigdy nie sprawdzałem, ale może to jest po prostu w konkretnych godzinach nadawane, kiedy są jakieś mecze. Jeśli coś, to mogę poszukać jutro adresu do streamu i zrobić PLS-a i gdzieś go wystawić.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Bo na tej stronie ogólnie jest takie coś jak ramówka i można sprawdzić, co o danej godzinie, w sumie w jakim dniu leci. Jeżeli klikniemy na przykład na dane radio, na przykład na kanał 1, trzeba dać Ctrl Home, czyli trzeba przejść na początek strony. Potem nagłówkami, czyli jeżeli ktoś używa NVDA, czyli sensora ramowy, nacisnąć literkę H, żeby powiedziało nagłówek, kanał 1 i trzeba potem strzałką w dół pójść, żeby powiedziało klik, play. No i trzeba na tym dać po prostu Enter. To tyle. Pozdrawiam.

Transcription

Dzięki Tomek. Wypróbuję i dam znać.

Transcription

Udało się działa. Dzięki. Dzięki wielkie.

Transcription

To się cieszę, bardzo miło, że mogłem jakoś pomóc.

Transcription

To znaczy tak, ja w sprawie Radiogol, Radiogol było naprawdę fajne i w ogóle podało mi się ich komentarz, tylko ja się zastanawiam dlaczego tak w każdym razie było, nie słucham ich jakoś szczególnie, nie śledzę ich jakoś bardzo mocno. A tak było na pewno kilka lat temu, tak było ostatnio też jak widziałem. Podkładają dźwięk, trybun zupełnie niepasujący do meczu. Niektóre są w ogóle z takim dźwiękiem jakby w ogóle były puszczane tak jakby ktoś puszczał w ogóle z telefonu jakby nagranie czegoś, niektóre były w ogóle jakby ktoś puszczał zupełnie inny mecz. To co opóźnienie. To co opóźnienie mówił tutaj kolega Wojtas. A ja polecam wszystkim, jeśli ktoś ewentualnie Ekstraklasę ogląda, czy na przykład piłkę ręczną, to fajnie, w sumie uważam, że jeszcze fajniej słucha się na lokalnych radiach, na przykład na Radiu Kielce zawsze mecze Korony puszcza, czy Radiu Białystok Jagiellonii. A Radiu Merkur. Na Radiu Merkury zawsze leci Lech, na Radiu Kraków jest zawsze Krakowia i Wisła, a Radiu Wrocław puszcza Śląska i Zagłębie i Miedź też, ale tylko w takich odcinkach, ale ogólnie uważam, że komentarz jest lepszy, dźwięk jest lepszy i ogólnie jakość też. No, także tak.

Transcription

Zobaczę sobie, zobaczę, bo fajna sprawa, ale ja też jeszcze, może z innej beczki, jest coś takiego jak Simple TV, to jest taka telewizja, tam jest 40-70 kanałów chyba, to też jest ciekawe.

Transcription

a to będę musiał sprawdzić ale to też o tematyce sportowej w sprawie radiogola a właśnie nie do końca jest jeszcze to bardzo fajna aplikacja na telefon się nazywa weszlo.fm i to ma bardzo takie też różnorodne rzeczy można tam w sumie wszystko liga angielską, niemiecką francuską widziałem szpańską różne magazyny naszą oczywiście wiadomo też i to jest akurat na telefon to jest bardzo proste ale nie jestem pewny czy to nie jest po prostu radiogol tylko z aplikacji no w każdym razie naprawdę godne polecenia bo jak nie ma się laptopa przy sobie czy coś no to czy jakoś nie chce się tam łazić po tej stronie to to jest w sumie też fajne tylko niestety też ma opóźnienie ale tak to jest naprawdę okej

Transcription

To jest SimpleTV, to jest właśnie aplikacja na komputer i tam są kanały sportowe, muzyczne, jakieś tam rozrywkowe, dokumentalne, to jest to co leci w telewizji polskiej. Kanał Plus Pons, wiadomo, to jest darmowe, a jak coś za telewizję, to ogólnie płacimy, a za tą aplikację, no nie, za to wszyscy nie korzystamy.

Transcription

Co do dźwięków meczu, to działa tak, że wiesz, jakby to jest też weszło FM, ale to jest inny projekt na inny wątek. To działa tak, że na przykład jeśli ktoś jakby komentuje, bo wiesz w Radiu Gole tak często bywa, czy w takich właśnie tego typu platformach, że oni nagrywają, jakby mają nam odpaloną relację skądś i oglądają to w domu siedząc i komentują na żywo. No bo jeśli to jest radio takie wiesz, typowo hobbystyczne, takie robione z pasji, a nie instytucja, która tam daje fundusze na to wszystko, no to nie wszędzie też się na przykład da pojechać. Jeśli jest Liga Mistrzów gdzieś w Hiszpanii, to wiadomo, że nie będą ci co tydzień lecieć do Hiszpanii tylko po to, żeby skomentować to, no bo wiadomo trzeba opłacić nocleg czy inne tego typu rzeczy, bilet choćby, dlatego robi się tak, że jakby z domu. Ogląda się u siebie i komentuje to potem przez, jakby leci do radia, a żebyś miał chociaż jakby, chociaż jakby część tych emocji na mecz, to ci po prostu podkładają jakiś randomowy dźwięk, randomowy dźwięk z tym stadionu, skądś wzięty. No i tak to działa. W Radiu Gole tego oczywiście ja nie słyszałem, bo w Radiu Gole oglądam Ekstraklasy, a tam z reguły jest tak, że mimo wszystko. Bo ludzie są na stadionach, komentatorzy, bo jednak wiadomo, że w Ekstraklasie łatwiej jest się dostać na mecze, dlatego że to jest Polska cały czas, ale oglądałam Liga Mistrzów na weszło FM, gdzie no właśnie tak robili, bo widać, że z domu czy tam z jakiegoś studia nawet, ale bardziej bym wstawiał z domu albo część z domu, część nie z domu i jakby w tło to jest trybuny.