Tady můžete psát jaké jste měli nebo máte stolní počítače a notebooky a kdy jste je dostali. Můžete u nich napsat i jejich hardwarovou konfiguraci, např. velikost disku atd a jaký přídavný hardware jste k nim dostali. Tím myslím třeba braillské řádky, skenery nebo tiskárny. Můžete napsat i softwarové vybavení, např. jaké programy jste ve stolních počítačích nebo noteboocích dostali, verzi Windows, název a verzi screenreaderu nebo verzi Microsoft office. U notebooků můžete napsat i jejich označení. Když začnu u sebe, tak první stolní počítač jsem dostal v září 1999. Při podání žádosti jsem se musel v Brněnském tyflocentru u paní Bubeníčkové podepsat na klávesnici a pak se začala žádost vyřizovat. Když jsem jednoho dne přišel ze školy, tak jsem doma našel krabice a stolní počítač. V hardwarovém vybavení byl samotný počítač s cd mechanikou bez vypalování, s disketovou mechanikou, dvěma ps2 porty, dvěma usb porty, menším a větším pinovým portem, kde byly zvenčí dirky a dvěma pinovými porty, kde byly zvenčí kolíčky. Z dalšího hardwaru jsem dostal obyčejnou klávesnici, kuličkovou myš, monitor se skleněnou obrazovkou, repráky, tiskárnu HP Deskjet 610C a skener Umax Astra 1220U. Ten byl formátu A3 a potřeboval externí napájení. V počítači byl disk 8 gb, procesor intel celeron 366 mhz, paměť 64 mb a z přídavných karet teletextová karta Saturn Toya teletext. Ze software jsem tam měl Windows 95, nějakou z prvních verzí Winmonitoru a Asistenta, antivirový program Avast nebo Word 97 a jako hlas Csvoice. Později byly ve stejném počítači Windows Milenium, vyšší verze Winmonitoru a přídavná zvuková karta Creative SB-live. Později jsem ještě s počítačem používal multimediální klávesnici a bezdrátovou myš, které jsem dostal ve 2002 a ve 2004 jsem dostal nějakou jinou bezdrátovou klávesnici s myší. Ve 2003 jsem dostal první notebook Asus M2370N s Windows XP, Jawsem 4.50, Wintalkervoicem, nějakou verzí vypalovacího programu Nera, antivirovým programem AVG a Wordem 2002. Notebook měl taky jeden menší a jeden větší pinový port s dirkami, dva usb porty, nějaký zvláštní port, ještě jeden port pro připojení replikátoru portů, zásuvku pro připojení kabelu do modemu a do síťové karty a zásuvku pro nějakou kartu. V notebooku byl disk 60 gb s 5400 otáčkami, později se měnil za 100 gb s 7200 otáčkami. Taky v něm byla vypalovací cd/dvd mechanika. K notebooku jsem dostal i přepravní brašnu a usb myš. Ve 2008 jsem dostal druhý notebook HP 6510B s Windows XP, Jawsem asi ve verzi 8 nebo nějaká sedmičková verze, s Wintalkervoicem, vypalovacím programem Nero, antivirovým programem AVG a Microsoft office 2007. Notebook měl 4 usb porty, port pro připojení monitoru, čtečku paměťových karet, taky port pro připojení replikátoru portů, zásuvku pro připojení kabelu do síťové karty, vypalovací cd/dvd mechaniku, disk asi o velikosti 160 gb s 5400 otáčkami a paměť asi 2 gb. Ve stejném roce jsem ještě dostal braillský řádek Alvu BC640. K notebooku jsem si koupil přídavnou baterii. Ve 2014 jsem dostal notebook HP Elite Book 840 G1, který teď používám. K němu jsem dostal usb velkou vypalovací CD/DVD mechaniku s externím napájením, sedmiportový usb rozbočovač s pomocným externím napájením a bezdrátovou myš. V notebooku je ssd disk 180 gb, paměť 4 gb a původně v něm byl dodaný Windows 7, Jaws 15, Wintalkervoice, antivirový program od Microsoftu, vypalovací program Nero a Microsoft office 2013. Notebook má 4 usb porty, port pro připojení monitoru, jen jeden audio port, zásuvku pro připojení kabelu do síťové karty, čtečku paměťových karet a nějakou velkou zásuvku pro vložení přídavné karty. Oba notebooky HP už samozřejmě mají Bluetooth nebo čtečku otisku prstu. Letos jsem si podal žádost o nový notebook a už zhruba vím jeho konfiguraci. Vím, že to má být Dell s patnáctipalcovým monitorem, ssd diskem 256 gb, přídavným klasickým harddiskem jeden nebo dva tb a bude v něm Windows 10, Jaws 2019, Wintalkervoice, Microsoft office asi 2016 nebo Abbyy finereader 14. K notebooku ještě budu mít skener Canon canoscan lide 400, externí 2.5 disk myslím o velikosti 2 tb a braillský řádek Focus blue duo. Menší čtrnáctiznakový řádek budu moct používat třeba s iphonem a čtyřicetiznakový s notebookem. Ta Alva mi už nějak přestala fungovat a už jsem ji měl hodně dlouho. Skener jsem si taky nechal dát, protože jsem už žádný svůj neměl a může se hodit, když bych si chtěl něco přečíst v černotisku. Navíc je plochý, dobře skladný a připojuje se jen usb kabelem.
parádny dlhý príspevok, pekné máš príspevky, kludne si môžeš založiť blog. Ja si to tak dobre všetko nepamätám, ale niečo napíšem. Prvý počítač sme s bratom dostali asi v roku 1999. Harddisk mal 4 Gb. Myslím že to bol počítač Pentium2. Mal Windows98. Potom koncom roku 2003 som dostala prvý notebook Hp, na ktorom sa mi veľmi páčil ventilátor. Potom neskôr mi kúpili notebook Asus, ktorý mal windows xp a Jaws. Asi v roku 2009 mi kúpili další notebook Asus, ktorý používam doteraz. Mám na ňom Windows7, brat mi doňho kúpil Ssd disk. Mám k nemu externý harddisk. čo sa týka skenerov a tlačiarní tak skener mám jeden taký starý ktorý už nepoužívam a dalšie, už tiež nepoužívam mám multifunkčné zariadenie Hp. Chcela by som vedieť, či by sa nedalo ešte použiť, hehe.
My máme u stolního počítače multifunkční tiskárnu se skenerem, ale nevím, jestli je to taky od HP. Vím, že se dá připojit k počítači i jako síťově a možná má i čtečku paměťových karet. Já jsem taky několik let měl multifunkční tiskárnu od HP, která měla taky skener a čtečku paměťových karet.
to moje multifunkčné má čítačku pamäťových kariet. Aj fotky sa s tým dajú vytlačiť. ale či by to išlo ešte s Windows7, neviem. Neviem kde mám od toho káble.
Ahoj. můj první notebook jsem dostal od rodičů v roce 2015 nebo 4 už si to nepamatuju. nic méně notebook byl sony vayo a měl disk o kapacitě nějakých 120 gb. můj druhý notebook jsem dostal o rok později, protože můj mini notebook už jel strašně pomalu. Můj druhý notebook byl teda Del latitoot, měl disk 500 gb. O rok 8 a vpnka.nebo dva jsme zažádali o sadu. Je tam notebook fujitsu life book, stolní počítač, braillský řádek Focus40, Iphone
Pamatuješ si Lenko, jaký je ten starý skener? Jestli je taky hodně velký a potřebuje napájení ze zásuvky, že mu nestačí jen napájení z usb, jak je to třeba u skenerů Canon.
Jo a u těch mých notebooků HP byl hodně velký problém z klávesnicí. Proto mě při letošním podání žádosti ten lektor přemluvil, abych si vzal notebook od jiné značky, protože u notebooků HP jsou velkým problémem klávesnice a notebook by mi měl vydržet 5 let, než si budu žádat o nový. Když jsem si před pěti lety ve 2014 žádal o nynější notebook, tak mi ten stejný lektor nenabízel jinou značku. Zřejmě klávesnice u notebooků HP ještě nebyly velkým problémem a já jsem asi taky doufal, že s ní problém mít nebudu. U toho předchozího hápéčka se měnila klávesnice v Autokontu třikrát nebo čtyřikrát, vždycky přestala fungovat nějaká klávesa. U tohoto hápéčka, které teĎ mám, se klávesnice měnila myslím třikrát, protože při první závadě mi vypadla horní šipka a už nešla nasadit zpátky a u druhé výměny přestalo fungovat několik kláves najednou. Při podrobném prozkoumání se zjistilo, že se mi tam něco vylilo, což jsem si toho nebyl vědom. Dali mi tam nějakou jinou, ale tam taky něco nešlo, tak šel notebook znovu do servisu a na několik měsíců jsem dostal externí klávesnici. V autokontu už neměli náhradní klávesnice pro ten můj typ, takže ji museli objednat od výrobce odněkud z Ameriky. Teď mi taky na klávesnici nefunguje několik kláves a některé častým používáním přestaly držet, ale už jsem to nedal do servisu, když budu mít nový notebook. Používám s ním Bluetooth klávesnici Logitech K380, kterou jsem si letos kvůli tomu pořídil.
Můžeš Adame ještě napsat, jakou velikost disku máš teď v tom notebooku a jakou ve stolním počítači? A co všechno jsi dostal ke stolnímu počítači? Jestli jen tu samotnou bednu a asi i monitor nebo i drátovou nebo bezdrátovou klávesnici, to stejné i u myši a případně i nějaké repráky.
Jestli sis Adame prohlížel podrobně ten stolní počítač, tak co jsi všechno našel na přední a zadní straně? Jestli jsi dostal tu klasickou vysokou bednu, která stojí na zemi nebo na stole.
Tak já měl za svůj život dva notebooky, první sem měl od roku 2009 a kdyby mu o tři roky později nepraskla obrazovka, resp. neodešly ty klouby u toho, tak bych ho měl ještě leta... A ten svůj současnej mám od roku 2012, trochu dýl, to jo, ale zase je spolehlivej a stále funguje na vysoký úrovni... :) Ještě doplním, oba notebooky jsou HP. První měl kapacitu tuším 220 gb, tenhle má 750.
já mám pro prace lenovo laptpa, mám ještě macbok pro od 2017, a mám HPčku s 2018.
Von meinen Dokumenten und meiner Abstammung ausgehend sagen sie, dass ich Deutsche bin. Doch meine Seele und mein Herz fragt niemand. Tief in mir drin weiß ich, dass ich Tschechin bin. Going from my papers and family, they say that I am German. But noone is asking about my heart and soul, because very deep inside myself I know that I am Czech jestli jenom zobrazí moje dokumenty, a koukají na moje rodina, ríkají, že jsem nemka, ale nikdo ne zaptal, co je hluboko v mé duši a srdce. protože já vím a cítím, že hluboko ve me jsem cešká!