jakie zwierzęta macie w domu?

pieski.

Założony przez basia 24 wpisy ostatni wpis 2 lata temu Strona 1 z 2

ja mam dwa pieski, które uwielbiam po nad wszystko, są bardzo fajne.

Też mam dwa pieski: dziadka Bastera- jedenastoletniego Labradora, któremu już totalnie nic się nie chce. I małego Kundelka Tofika potrąconego przez auto na ulicy i przeze mnie uratowanego i wyleczonego.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Nie mam psa. Ale miałam. Kundelek Lizus.. Jamnik Brutus...
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Jamniki tylko długowłose mi się podobają, ale nie znaczy to bym chciał tą rasę.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Mój był szorstkowłosy, czarny. Fajny, wesoły.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Szorstkowłose też mogą być fajne. Nie wiem- nie widziałem, ale miałem swego czasu pieska w typie Jackrussela, Yorka, lub Sznaucerka. Jego sierść była strasznie problematyczna w utrzymaniu. Nie dość, że trzeba było go często i długo czesać, to jeszcze trymować sierść specjalnym trymerem. Moja ciocia ma miniaturowego Jamnika głatkowłosego i ten pies jest od urodzenia jakiś taki niedołężny, że to masakra, nawet bez niej z łóżka nie zejdzie sam, a gdy ktoś inny próbuje mu pomóc to tylko zęby pokazuje. Kiedyś mi przy zabawie poharatał dłoń, bo tak.
--Cytat (Mimi):
Mój był szorstkowłosy, czarny. Fajny, wesoły.

--Koniec cytatu

Jamnik długowłosy mojego znajomego, to przeciwieństwo tamtego. Jest psem chętnym do zabawy, wesołym i energicznym, a piłeczkę to aportuje jak Labrador, czy Owczarek niemiecki. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie posiadał tej złośliwości jamników. W trakcie zabawy potrafi złapać za palce, czy od tak sobie załatwić się w domu.

#8 1 polubienie

Psy jak ludzie - mają różne charrrakterrrki. ;)

Ja nie mam psa, ale jak byłam mała, moja ciocia miała kundelka.
Bardzo go lubiłam i on mnie chyba też,
bo jak wychodziliśmy od cioci i wracaliśmy do domu, w którym spędzaliśmy wakacje,
on potrafił za nami biec aż do domu i często z nami zostawał na noc. :)

Ja mam 2 psy, a miałam 3. Są to dwa minisznałcery matka z córką. Trzeci niestety zszedł z tego świata . Był rasy kanekorso.
<3 :* <3

Powiesz o tych sznaucerkach coś więcej? Lubię tą rasę.
--Cytat (strowbery):
Ja mam 2 psy, a miałam 3. Są to dwa minisznałcery matka z córką. Trzeci niestety zszedł z tego świata . Był rasy kanekorso.

--Koniec cytatu

ja też bym chciała się dowiedzieć o tej rasie więcej.

Są to pieski strużujące, ale przy okazji mega mądre. Są często zaborcze o swoich właścicieli i bardzo im oddane. Raczej są nieufne w obec obcych. Psy i inne zwierzęta tolerują, a jeśli będą wychowywane od małego z innym pieskiem to nawet się zaprzyjaźnią. W przeciwnym razie zostanie tylko tolerancja na zasadzie jesteś, to jesteś. Całkowicie obcych psów raczej nie tolerują. Lubią dzieci, ale tylko te z którymi się wychowują. Generalnie są towarzyskie i chętne do zabaw. Sznaucery średnie i olbrzymie potrzebują dużo ruchu. Sierść mają bardzo długą i obfitą, w formie szczoty, przez co trzeba je regularnie czesać i trymować specjalnym narzędziem, a także regularnie sprawdzać oczy i w razie potrzeby przycinać włosy nad nimi. Są to psy szorstkowłose. Obcinać się ich niby nie powinno, ale wedle uznania. Kiedyś obcinano im ogony i podcinano uszy, na które z resztą też mogą chorować. Generalnie posłuszne psy, które szybko się uczą wszystkiego co w okół nich, ale tylko dla swoich. Gdy obcy wyda sznaucerowi jakąś komendę, lub będzie cokolwiek od niego chciał, niech nie liczy, że ten go grzecznie posłucha. Aha i jeszcze lepiej im dawać jedną karmę. Są bardzo delikatne na zmianę diety i jedzenie czego popadnie.
--Cytat (basia):
ja też bym chciała się dowiedzieć o tej rasie więcej.

--Koniec cytatu

Ja mam labladora co się roki zwie. Generalnie fajny psiak, ale broi czasem.

Labradory lubią broić.

I już został mi tylko mały piesek.

U mnie zawsze były tylko pieski, przeważnie znalezione, a teraz jest yoreczek, którego kupiłam za połowę wartości, bo miał zły zgryz, więc się nie nadawał na wystawy. Ma już jedenaście lat, ale wciąż wygląda jak szczeniaczek.

Mój następny cel to będzie Owczarek Collie.

ja mam psa kundelka kturego bardzo uwielbiam

Owczarek colie jest trudny w utrzymaniu, chyba, że w domu. Czesać trza bo delikatną sierść ma, no i rozbrykany jest jak młody jest.