EltenLink

Telefony - dyskusja ogólna

Wróć do inne

#21 majkmik1981

U mnie było klasycznie na początku: nokia 3210, nokia3310, Nokia n82, samsung s3, i narazzie tyle. O
pierwszych dwuch telefonach powiem tyle że działały działają i chyba przeżyją całą rodzinkę. 3310 teraz
siostra urzywa, a gdy wracam do domu to nawetnie muszę jakoś się zbytnio gimnastykować by przypomnieć
sobie skruty klawiatórowe. szkoda że już nie produkuje się starych poczciwych trzytrójek.

2017-12-16 20:14

#22 longshoot

zaczynałęm z starą poczciwą nokią nie pamiętam która to ,ale ta z zegareczkiem wkażdym bąć razie, potem
dostałem iphone 4s, z którego pokorzystałęm z rok ponad . Następnym telefonem był tez iphone, ale tym
razem se, no a noa końcu w tym roku zmieniłem na x

2017-12-25 11:04

#23 Lowca_Androidow

Moją pierwszą komórką był Alcatel One Touch DB - asakra.
Następnym był telefon któy uważam za klasyk - Nokia 3210.
Rewelacja, bez antenki, dzwonki polifoniczne, graficzne sms'y - to był szał. Dodatkow super - jak w każdej Nokii obsluga. Po menu można było śmigać skrótami - np. Menu 3-2-2. Skrót wymyślony bo nie pamiętam sekwencji, ale każda pozycja w menu była podpisana i wystarczylo zapamiętać i nie trzeba było "latać" po menu wystarczyło wklepać skrót.
Kolejnym telefonem, a pierwszym pod symbianem była Nokia ale nie pamiętam modelu, taka zaokrąglona na dole - klawisze były normalnie ułożone, ale dół był jakby wycięty z koła. Była dość powolna, pamiętam Talks dość powolnie gadał.Następny telefon to już wypas
Nokia N95 - byłe z tego telefonu bardzo zadowolony, w końcu mogłem robić notatki itp, no i
Jedyny minus tego telefonu to fakt podziurawienia mi kieszeni w jeansach - była gruba i kanciasta co wytarło mi kieszenie, ale zdjęcia były super.
Coś tam jeszcze po drodze było, jakaś nokia, którą szybko sprzedałem i kupiłem kolejną Nokię - model E72 z klawiaturą QWERTY, zawsze chciałem mieć taką klawiaturę, z tym telefonem byłem w najdłuższym "związku", rok temu przez przypadk trafiłem w necie na telefon w którym się zakochałęm - BlackBerry Passport - mistrzostwo świata jeśli chodzi o wygląd i obsługę, ale dla widzących i niedowidzących, niewidomi mają problemy bo gadaczka w BlackBerry niestety nie jest doskonała tak jak w iPhone, jest mało konfigurowalna, ekran też nie jest tak dobry - jeśli chodzi o gadaczkę, bo jest czuły, wyraźny i precyzyjny, ale nie reaguje tak dobrze podczzas "macania" jak w iPhone. Jak narazie siedzę właśnie na tym BlackBerry Passport, ale kolejnym będzie na pewno iPhone + klawiaturka na Bluetooth bo uwialbiam pisać sms'y i emaile właśnie przy użycku fizycznej klawiatury.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2017-12-25 13:32

#24 denis333

Hmmm. Może nokia n73?

2017-12-25 21:02

#25 Lowca_Androidow

@denis kogo Ty się pytasz?

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2017-12-25 22:13

#26 misiek

Nie- na dole zaokrąglona była 6630, o której pisałem. N73 to typowy kanciak. Co do 3210- ona jest pod
pewnymi względami lepsza od 3310, a napewno w brew pozorom twardsza. Egzemplasz kumpla przeżył chyba
wszystko co można zrobić z telefonem i po za tragicznym stanem obudowy nic jej nie było. Aha- i napewno
miała lepszą baterię i nie miała takich jazd jak, niektóre 3310 z wyłączającym się telefonem w trakcie
rozmowy przy dwóch kreskach. To właśnie 3210 powinna mieć miano niezniszczalnej na pierwszym miejscu.
3310 powinna być na drugim lub trzecim. Swoją drogą mój pierwszy w życiu telefon, ale nie nacieszyłem
się nim zbyt długo, bo wolałem ją sprzedać, dopłacić i kupić 3310, która podobała mi się dużo bardziej
a przede wszystkim była dużo miejsza od starszej siostry.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2017-12-25 23:40

#27 Lowca_Androidow

Tak - ta okrągła to była 6630
Co do Nokii to chyba najlepszą baterię miała 6310 - o ile pamiętam to bateria trzymała ponad 3 tygodnie - ale to był biznesowy telefon

2017-12-26 00:18

#28 denis333

@ŁowcaAndroidów
W takim razie musiało mi się z jakąś inną nokią pomylić. Był taki model, który był zaokrąglony, i miał
ten taki kulkowy joystick, co mnie osobiście w tamtych czasach strasznie denerwowało. Moim zdaniem to
było jakieś nieporozumienie.

2017-12-26 11:24

#29 Lowca_Androidow

Tak, byla jeszcze jedna nokia taka okrągłą i przyyciski miała w kółko, na środku taki duży okrągły o ile dobrze pamiętam - paskudztwo :D
E72 była i jest fajowa bo oprócz przycisku nawigacyjnego to na środku tego przycisku jest coś w rodzaju touchpada i można sobie suwać po tym palcem poruszając się po menu góra/dół/lewo/prawo bez potrzeby klikania - wygodne, ale trzeba było się do tego przyzwyczaić. O ile pamiętam można to wyłaczyć jeśli komuś przeszkadza.

Umknęło mi bo przed tą nokią E72 miałęm jeszcze Samsunga - modelu nie pamiętam, ale to był również z klawiaturą QWERTY i pod Winddows 5 - i wszystko byłoby super, ale nie było pod niego gadaczki i powiększenia nie było, już w wersji wyższej była lupa. Super był bo można było śmigać kursorem po ekranie - oczywiście dla kogoś widzącego - do surfowania po necie rewelacja, ale długo się nim nie bawiłem bo niestety literki były zbyt drobne i trzeba było ożenić telefon :(

2017-12-26 14:09

#30 misiek

Denis333- tak dokładnie. Mówisz o Nokii 3650. To model sporo starszy od 6630 i generalnie telefon pomyłka
pod każdym względem. Łowca androidów- to nokia 6310i tzw- banan. Świetny i praktycznie bezawaryjny model.
Do tej pory- jego cena bywa kosmiczna- nawet i właściwie tylko za używkę, ale czy telefon biznesowy?
Pojęcie bardzo względne, oklepane i nie wiadomo co to tak na prawdę znaczy. Samsungi z serii Galaxy Note
też są biznesowe a baterie mają cieniutkie. Tak czy tak- 6310i to jeden z najbardziej udanych modeli
nokii, którego nigdy nie posiadałem a nie ukrywam, że chciał bym go mieć w swojej kolekcji. Później zrobili
na wzór jego E50, ale po za wyglądem to był telefon porażka.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2017-12-27 00:16

#31 Lowca_Androidow

@Łysy tak to prawda.
Z tym biznesowym to chodziło o to, że miał nieco więcej opcji dostępnych, takich jak notatki itp. No i cena - nie dla szaraka.
Ja też się nia niego śliniłem, moja żona miała służbowy ten model - cacko.

2017-12-27 00:19

#32 misiek

Akurat notatnik, miał wtedy chyba każdy Siemens czy dopiero wchodzący na rynek Sony Ericsson. Pamiętam,
że ona jeszcze miała irdę, bluetotch, ale zupełnie nie wiem do czego, bo nawet nie miała polifonicznych
dzwonków i nie wiem co tym dało radę przesłać, a wątpię, że wtedy były jakieś kompatybilne akcesoria,
a nawet jeśli to nie na skalę masową. I bardzo prymitywny dyktafon a właściwie to coś na jego
wzór. Moja kuzynka go posiada już z baterią w złym stanie, ale mimo to niechce się go pozbyć.

2017-12-27 00:58

#33 daszekmdn

zapewne dało pliki Midi

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2017-12-27 09:03

#34 misiek

Nie Daszku- napewno nie.

2017-12-28 00:15

#35 DJGraco

Ja miałem nokie 6000 coś tam, potem Nokię E72-1 a obecnie mam iPhone'a SE.

2017-12-28 08:32

#36 Bartek1

Ja też mam iPhone`a se i jestem z niego zadowolony. mam też starą Nokie c5 ale już z niej nie korzystam.

2017-12-29 11:54

#37 denis333

@łysy prawda była taka, że dużo ludzi po prost talksa piraciło jak leci. Inna sprawa, że talks upadł wraz z upadkiem symbiana. W sumie tak troszkę odbiegając od tematu żałuję, że nokia nie wykorzystała sytuacji, i nie wydała kolejnej generacji symbiana, i wcześniej tego nie rozszerzyła. To mogła być naprawdę dobra konkurencja dla androida. Ba. Z racji swojej prostoty to prędzej czy później by androida przebiło.

2018-01-27 10:03

#38 Lowca_Androidow

Symbian ni upadł dlatego, żę nie wydał kolejnej wersji, zabiła go popularność i dostępność androida, play sklep (ghyba się inaczej nazywał, ale nie pamiętam jak) gdzie było mnóstwo darmochy, a dzieciaki są łase na gierki i apki.
To raz, a dwa - nokia przsespała nowe trendyw stylistyce telefonicznej, dużę, smukle, a nokia wciąż klepała dużę ale cegły.
Ja gdyby tylko się pojawił nowy telefon na symbianie to bez zastanowienia bym kupił - uważam, że to był najlepszy system pod telefon jaki wyszedł.

Miał już wówczas spore możliwości. Można było dostosować sobie interfejs telefonu do własnych upodobań, ciemne tło, czarne litery - no różnorodność była sporoa i nie mówię tu o dostęności i wysokim kontraście. Nawet była stronka www gdzie online możńa było tworzyć własne motywy i pobierać już utworzone przez innych.
Książka telefoniczna - pod jeden kontakt możemy wpisywać wiele numerów, ale jaki mamy aktualnie wybór podpisania tych nurmerów - telefon domowy, telefon komórkowy, tlefon, inne, brak możliwości etykietowania tych numerów według własnego upodobania.
Dla przykłądu w Nokii miałem kontakt MOPS i tutaj miałęm kilka numerów - rehabilitacja, aktywny samorząd, turnusy i centrala.
Po przejściu na androida zaimporotwałem sobie książkę i co się okazało - mam MOPS, ale w kontakcie mam te numery jako INNE - nie mogę sobie ich opisać tak jak w symbianie. Skąd mam teraz wiedzieć który numer jest do którego działu? Nie ma opcji "zmień nazwę etykiety", a w symbianie była.

Tworząc notatkę w androidzie mamy po prostu "notatka" - w symbianie była opcja "zmień nazwę etykiety" i można było sobie podpisać tak jak się nam podoba i pod jednym kontaktem kilka notatek które po tytule wiedzieliśmy czego dotyczą. Prosta, ajak rpzydatna opcja której brakuje w każdym aktualnym systemie - nie ma tego symbian, nie ma tego BB OS i nie ma również iOS.
Nawewt sam import i eksport kontaktów był zdecydowanie prostrzy - opcja zaznacz wszystko i zapisz na karcie pamięci lub pamięci wbudowanej już w nowszych modelach Nokii. Kontakty były jako pojedynccze pliki csv (czy vcf - jakoś tak haha) i każdy z nich można było po przekopiowaniu na komputer odczytać.

2018-01-27 14:54

#39 misiek

Symbian nie upadł, dlatego, że miał konkurencję, tylko Nokia miała 1500 pomysłów na minutę i żadnego
nie wykorzystała jak powinna. W trakcie dużej popularności Symbiana, Iosa i raczkującego jeszcze Androida
Nokia sobie wymyśliła N900 I Maemoos, który upadł po roku czasu. Później Migoo os i Nokia n9. Ta sama
sytuacja co z poprzednikiem. W końcu uśmiercenie Symbiana i spiknięcie się z Microsoftem. Jak widać błąd
za błędem. Gdyby Nokia rozwijała dalej i lepiej dopracowała Symbiana pod dotyk, ewentualnie poszła by
w Androida byłaby dzisiaj na poziomie Samsunga i to zamiast tej firmy konkurowała by z Apple. A tak to
po latach z Microsoftem próbuje się odbódować. Tylko czy już nie jest za późno? Łowca- mówisz, że symbian
był taki dopracowany? To chyba nie bawiłeś się telefonami dotykowymi z tym systemem, bo w kwestji obsługi
i dostępności był to najgorszy system na telefony dotykowe jaki widziałem. Mówisz, że Nokia nie robiła
dużych i smukłych telefonów- to chyba nie widziałeś n8 i n9. Do tej pory, niektóre firmy stylistyki mogą
im zazdrościć. Mówisz, że trudno sobie na Androidzie zaimportować kontakty- a co może być prostrzego
niż synchronizacja z Gmailem?

2018-01-27 16:23

#40 misiek

Denis333- ludzie piracili Talksa, bo kosztował dwókrotność, a nie żadko nawet wielokrotność ceny telefonu.
Obstawiam, że jakby kosztował te 300 zł bez opcji powiększenia, bo moim zdaniem to więcej warte nie było
pewnie by było zupełnie inaczej. Jeszcze do Łowcy- na Symbiana było od groma darmowego softu tylko trzeba
było wiedzieć gdzie szukać. Do tej pory posiadam płytkę pełną programów na ten system.

2018-01-27 16:29