Literatura obyczajowa.

Sagi

Started by Mimi 23 posts last post 6 years ago Page 1 of 2

Czy chętnie sięgacie po wielotomowe sagi? Znacie jakieś? Polecacie? A może stanowczo odradzacie?
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Ooo tak, ostatnio czytam wszystkie sagi, jakie wydadzą mi się interesujące. Szczególlnie polecam" "Stulecie Winnych" Ałbeny Grabowskiej, "Spacer Aleją Róż" Edyty Świętek, a także trzy sagi Joanny Jax: "Dziedzictwo von Becków", a już nade wszystko dwie sagi tej samej autorki - "Zemsta i przebaczenie" oraz "Zanim nadejdzie jutro". Czekam na Wasze dalsze propozycje, przyjmę chyba prawie wszystko w tym gatunku :)

Ooo, Jax też czytałam... A znasz książki Ewy Cielesz o Juliannie? Pierwsza to "Siedem szmacianych dat", potem "Obce matki", a ostatnia - "Burza przed ciszą". Saga nazywa się "Córka cieni". A druga - to "Huczmiranki" Agaty Mańczyk.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Tak, Córkę cieni czytałam, ale tej drugiej poleconej przez Ciebie sagi nie, więc dzięki.

Spoko. :) Jeszcze mogę polecić "Sosnowe dziedzictwo" Marii Ulatowskiej. Trzy tomy, takie łaaadnie kobiece. Mi przypadła ta saga do gustu.

Czytałam "Kamienicę przy Kruczej" tej autorki, ale to akurat nie saga. Mam jeszcze kilka sag w planach, więc będę się tu dzielić wrażeniami.

Super. Dziel się. :)

Po to jest ten wątek. :)

czy mogłybyście podzielić się "zemstą i przebaczeniem"? ostatnio o niej słyszałam i zapragnęłam przeczytać.
Große Operndiva?

Hm, ja czytałam z oryginalnych płyt. Pożyczonych.

Linduś, wszystkie części są w DZDN w formacie Daisy. Czyta Elżbieta Kijowska.

o dziękuję <3
Große Operndiva?

Spooko. :-*

Jeśli jednak preferujesz wersję w formacie TXT daj znać, chętnie się podzielę.
Obecnie czytam sagę "Kobiety z ulicy Grodzkiej" autorstwa Lucyny Olejniczak. Złożona jest z pięciu tomów i każdy z nich posiada w tytule kobiece imię, a więc są to kolejno: "Hanka", "Wiktoria", "Matylda", "Weronika" i "Emilia". Dziś prawdopodobnie skończę tę ostatnią książkę. Nie jest to może najwybitniejsze dzieło, ale czyta się całkiem przyjemnie, więc z czystym sumieniem mogę polecić.

Zgadzam się z Tobą. Mi najbardziej podobała się opowieść o Weronice.. Jest jeszcze fajna saga "Podróż po miłość". Jej części to: "Emilia", "Maria" i "Liliana". Autorką jest Dorota Ponińska. Książki dostępne w DZDN.

Dziękuję za polecenie, na pewno poszukam. Szczerze mówiąc ta ostatnia część, czyli "Emilia", chociaż, no właśnie, trochę ten tytuł naciągany, skoro Emilia jest w niej dopiero małą dziewczynką, wydaje mi się dopisana jakby na siłę. Utwierdza mnie w tym przekonaniu fakt, że poprzednia książka, jak żadna z dotychczasowych, zakończyła się epilogiem, więc przypuszczam, że to właśnie jej zakończenie mogło być pierwotnie planowane przez autorkę jako zwieńczenie całej historii. Skoro już się tu odzywam to napiszę o sadze, która średnio przypadła mi do gustu. Jest to "Saga rodu Petrycych" autorstwa Mirosławy Karety. Składa się ona z czterech części i chyba w planie jest piąta. Zapewne ją przeczytam, żeby wiedzieć, jak się ta opowieść skończy. Trochę mi się te poszczególne tomy dłużyły, bohaterowie byli mi raczej obojętni. To nie jest tak, że Wam tę sagę zdecydowanie odradzam, jest w niej na pewno sporo ciekawych momentów, jeśli zdecydujecie się przeczytać, możemy wymienić się spostrzeżeniami.

--Cytat (kamerton):
Jeśli jednak preferujesz wersję w formacie TXT daj znać, chętnie się podzielę.
Obecnie czytam sagę "Kobiety z ulicy Grodzkiej" autorstwa Lucyny Olejniczak. Złożona jest z pięciu tomów i każdy z nich posiada w tytule kobiece imię, a więc są to kolejno: "Hanka", "Wiktoria", "Matylda", "Weronika" i "Emilia". Dziś prawdopodobnie skończę tę ostatnią książkę. Nie jest to może najwybitniejsze dzieło, ale czyta się całkiem przyjemnie, więc z czystym sumieniem mogę polecić.

--Koniec cytatu
o ja chętniebym te książki od ciebie wzięła i przeczytała czy mogłabyś mi je udostępnić?

Opowieść o Petrycych czytałam, dokładnie 3 tomy. Czwarty pewnie dorwę, ale też mi to jakoś serca nie skradło.. A co do "Emilii".. Mam identyczne odczucia jak Ty, Kamertonie. :)

@Biedrona333 Pewnie, że tak, w jakiej formie preferujesz? Tu na Eltenie czy np. mailem?

--Cytat (kamerton):
@Biedrona333 Pewnie, że tak, w jakiej formie preferujesz? Tu na Eltenie czy np. mailem?

--Koniec cytatu
preferuję w załączniku eltenem