forum generalne

Hromebook, czy warto kupić?

Założony przez patrykkubaszczyk 12 wpisów ostatni wpis 6 lat temu

#1 Zarchiwizowany

Witam.
Jakie są wady i zalety hromebooków?
Ja nie chce kupywać, ale robie to dla tych, co myślą, czy kupić, czy nie?

Zależy do czego ma to służyć
jeśli chromebook miałby być podstawowym komputerem, Nie polecałbym go kupić.
Jeśli jednak potrzebujesz go jako coś w stylu notatnik, komputer multimedialny, czy po prostu jesteś developerem, można go kupić. Niektóre chromebooki, zwłaszcza starszego typu, z procesorem innym niż intel, z regóły ARM, nie mają wsparcia aplikacji androidowych. Zależy też, z jakiej półki, i jaki model chcemy kupić
W moim przypadku to jest chromebook ze średniej półki, marki hp, 4gb ram, 32 gb miejsca na dysku, Są też drogie pixelbooki, które parametrami mogą dorównywać dobrym maszynom z windows.

To teraz wymienię wady i zalety
zalety:
Dużo trzymają na baterii.
System operacyjny jest dostępny dla nas od odpakowania tegoż urządzenia z pudełka
Nie trzeba instalować polskiego głosu z chrome webstore [chrome os 76 i nowsze] silnik espeak tts
można uruchomić aplikację na android, i eksperymentalnie na linux
integracja z usługami google
jest małoawaryjny tj. Bardzo trudno zrobić chromebooka zbrickowanym, no chybaa że się tego chce :)
Wady:
Nie można zainstalować innego systemu operacyjnego, bynajmniej oficjalnie, bez włączonego developer mode i bez zabawy BIOSem
w wyłączonym trybie developer mode nie możesz zainstalować plików apk
za mało aplikacji i gier na chrome OS, nie licząc kontenerów android/linux
Niektóre chromebooki nie mają klawiatóry numerycznej, dotyczy aplikacji na linux, z uruchomionym w terminalu screenReaderem orca

ile może kosztować taki spoko chromebook żeby działał jak trzeba. Pakiet biurowy się da ta dać?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Jeśli chodzi o pakiet biórowy, to albo gSuite czyli dokumenty google etc, Albo aplikacje office'u od microsoftu. Do prostrzych edycji tekstu jest aplikacja text
Ja zakupiłem chromebooka za 699 zł, Miejmy jednak to na uwadze, iż większość chromebooków w allegro mogą nie zawierać aplikacji androidowych, gdyż to może być starszy typ. To, że znalazłem chromebooka, w którym jest sklep play, w polskiej, mógłbym żec, dystrybucji, zawdzięczam tylko fartowi.
w amazonie potrafi to to kosztować 300 euro. Na pixelbooka jednak nie zmarnowałbym pieniędzy, zabardzo limitowany system jak na tak drogi sprzęt.
Jeśli ktoś chce jednak kupić chromebook, niech się upewni, że opis, nazwa, parametry są dosyć spójne w , jeśli chodzi o allegro. Ewentualnie przez amazona jak zakupić, będzie trzeba z tydzień poczekać. Nie kupiłem tego z amazonu, więdz nie wiem
Ps. Nie wiem, czy w polsce są autoryzowane, czy nawet nie, które zajmują się chromebookami, więdz, ostrożnie, jeśli chodzi o obudowę i sprzęt :D

znalazłem w pierwszych wynikach asus chromebook, nie wiem jednak czy to jest chromebook nowego typu, ale kosztuje, ok. 900 zł.
Jednak kupiłem chromebooka dla testów czy prezentacji, ewentualnie na przyszłość na jakiś programming czy coś, dla tego kupiłem tańszy, hp

a masz te stare prezentacje?

nie. Postaram się nagrać dziś czy jutro pierwszą konfigurację chromebooka w chrome OS 76

spoko. Pokaż też menu, co mniej więcej da się na tym robić itd

To głupie, ale muszę. Czym taki chrome book się od windowsa rużni, chodzi mi oczywiście o podstawy tj internet, pisanina, odczyt plików

@pates
internet, oczywiście chrome
edytowanie tekstu, dokumenty google, lób aplikacja text, chociaż, nie lubię kożystać z tego na chromebooku
odczytywanie plików. W zależności w jakiej warstwie, czy chrome czy android, lób linux

to taki rozbudowany google chrome
ale jako podstawowy z podstawowych komputerów, nie polecam, na razie

Czemu na rzie