Wiem, że RODO i nie mam pomysłu jak to przeskoczyć, ale z drugiej strony chyba nie powinien nikt się na reklamę obrazić. Jakich niewidomych i słabowidzących wokalistów czy instrumentalistów kojarzycie? Nie chodzi mi o gwiazdy z Ameryki, tylko o nasze polskie podwórko, konkretnie nawet o tych, którzy sobą reprezentują dobry poziom i jeżdżą po festiwalach typu Zaczarowana Piosenka, Bytom czy Turek. Może dałoby się stworzyć taki powiedzmy mały spis tych osób, może mają jakieś kanały na Youtube?
Zacznę od Eltenowiczów. Armand Perykietko jest koncertującym wokalistą. Jego dorobek dostępny jest na stronie perykietko.pl
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
świętej pamięci Janusz Skowron w środowisku jazzowym dość znany na poziomie ogólnopolskim. Niestety nie znałem osobiście, a tworzył już w latach 80-tych grając z ludźmi o na prawdę znanych nazwiskach. W Laskach jest znakomity pianista i nauczyciel muzyki Czesław Kurek, który niestety płyty się nie dorobił po za dyplomem pewnej pani z reżyserii dźwięku, przy najmniej z tego co wiem, a szkoda, bo jest, chociaż raczej niestety było co pokazać. Niestety gość zaczyna chorować tak dość poważnie. Damian Pietrasik, z którym chodziłem do klasy nieźle się wkręcił w różne różności. Zdaje się, że kilka półprofesjonalnych płyt ma na koncie, ostatnio z resztą podnosi poprzeczkę i wchodzi na poziom, o którym zaczyna byc słychać w mediach od jazzu i pokrewnych. W Polskim radiu też był i co lepsze gadali z nim jak z muzykiem, a nie niewidomym, a to też o czymś świadczy. Z resztą grał już z Leszkiem Możdżerem i Anną Marią Jopek, co osobiście słyszałem. Ponoć było tego więcej, ale to już znam tylko z opowiadań.
Eltenowiczka Milena Wiśniewska - nick Kamerton. Profesjonalny muzyk, można posłuchać na youtubie.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
Na youtubie Pitef, jest to rap, więc raczej wam tutaj obecnym nie przypadnie do gustu, jednak może ktoś się tu znajdzie, kto będzie chciał posłuchać moich wypocin.