Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 3 z 46

Transkrypcja

Wiadomo jest, że zazwyczaj jest tak, że na zewnętrznym mikrofonie Cię lepiej słychać niż na wewnętrznym, jeżeli chodzi o laptopy, chociaż wiadomo, że się przypadki dziwne zdarzają, że nawet na zewnętrznym mikrofonie w laptopie Cię dobrze słychać, aczkolwiek to jest bardzo sporadyczność. Na przykład na Toshibie słychać się jako tako, no w sumie bardzo dobrze słychać na wewnętrznym mikrofonie wbudowanym w Toshibie. No a tak jak mówiłem, ten laptop jest z HP, więc dobry jest. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Dzień dobry, w moim przypadku to jest tak, że to jest zależne od systemu na jakim siedzę, bo jak siedzę na Windowsie to mam taki, na Linuxie mam laptopowy, którego teraz nie pokażę, a jeszcze mam jeden androidowy, który jest bardzo fajny, bo jest stereofoniczny i ma dość czystą jakość i w miarę nie szumi. To jeszcze mam jeden taki na baterie, w sensie podpina się go jackiem, ale musi mieć jeszcze zewnętrzne zasilanie i on też jest fajny, ale jako, że nie mam baterii właśnie tego zewnętrznego zasilania to też go nie pokażę. Dziękuję, dobranoc.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Transkrypcja

Dzień dobry, słyszałem tam wiadomość Łukasza z tego nowego laptopa. Wiesz co Łukaszu, Ty możesz wejść w panel sterowania, tam w dźwięku wyłączyć różnego rodzaju efekty mikrofonowe i może nawet dostaniesz stereo mikrofon. Kto wie, bo te wszystkie oczumiacze i tak dalej, troszeczkę mogą robić coś nieprzyjemnego ze dźwiękiem i może tak być, no bo ja miałem jednego takiego laptopa, przyniosła tu mi koleżanka, aby go naprawił. I w nim wszystko było jakby dobrze, fajnie, problem był tylko jedyny, że ona narzekała strasznie na mikrofon, no a potem wszedłem w panel sterowania, wyłączyłem te wszystkie efekty. Oczumianie, nie wiem, efekt tam jakiś jeszcze i mikrofon był w końcu bardzo fajny. Teraz z Wami gadam z laptopa firmy Asus, wydaje on dziwne dźwięki, nie wiem z jakiego powodu, to chyba karta i coś takiego. W sumie jeżeli chodzi o mikrofony, to ja mam z tym przyróżnię, bo mieszkam tak naprawdę na dwa domy, jak już pisałem chyba gdzieś tam na blogu. I u rodziców ja mam komputer HP, ale nie działa mu karta dźwiękowa i z tego powodu nie da się niestety pokazać Wam mikrofon, który w sumie tam jest stereo wbudowany. A tam używam takie słuchawki z mikrofonem na OSB, które tu chyba gdzieś też były nagrywane. I... I jeszcze jako mikrofonów używam dwóch swoich dyktafonów. Pierwszy to Zoom H2n, fajny dyktafon i w ogóle jako mikrofon i jako karta dźwiękowa też bardzo dobrze się nadaje. A drugi mikrofon to stary, stary Olympus, tego da się chyba, nie wiem gdzie kupić, może na Allegro gdzieś jeszcze go sprzedają. To Olympus DS-75. On jest bardzo dobrym. Jeżeli chodzi o monodźwięk. I kiedyś tam był dostarczany mikrofon stereo, ale miał bardzo dużo wysokich częstotliwości. I dlatego ja go nie używam i nawet nie wiem gdzie on teraz jest. Także z moimi mikrofonami jest tak. A kiedyś to było różnie. Miałem i na przykład mikrofona na OSB od Logitech AC5370. Miałem... Co ja jeszcze miałem? Miałem takie podłączone różne mikrofoniki i tanie i troszeczkę z wyższej półki. No ale to były czasy w laptopach we swoich też miałem. Na przykład miałem mały, mały netbook od Samsunga. Tam był dość dobry mikrofon. Miał tylko troszeczkę góry więcej niż trzeba, a tak to był niezły w sumie. Na notebooku też bardzo dobry mikrofon miałem kiedyś. Ale co? Czasy zmienili się. No to słuchajcie to co jest teraz. Dobra. Na tym chyba tyle. A z mikrofonami naprawdę zawsze lubię bawić się, jakieś nowe testować i tak dalej też.

Transkrypcja

Z jakiej przestarci się robi monsterstwo, jak musisz go trochę ściszyć?

Transkrypcja

tak o tym też nie pomyślałem ja zaraz i tak tego laptopa włączę bo muszę jeszcze parę rzeczy w nim porobić więc jeszcze zobaczę co tam mam do znaczy jakie on oferuje możliwości i też tutaj będę je pokazywać skoro w końcu to jest wątek dotyczący mikrofonów bo też tam widziałem jakiś tam że można nagrywać jeszcze z jakiegoś zintegrowanego mikrofonu w sumie generalnie to ja pokażę bo tutaj jeszcze jedna osoba ma takiego samego laptopa więc ja pokażę co on tutaj ma więc tak jest mikrofon Edity i DT Audio coś tam, potem jest jeszcze zintegrowany system mikrofonowy i DT Audio Core CORE czy jakoś tak wejście liniowe i przechwytywanie odtwarzania nie wiem co to jest więc zaraz to zobaczę i już na swoim laptopie bo tak jak mówię tutaj ktoś ma takiego samego laptopa więc mam szansę to zobaczyć dokładnie na czym to polega i no tak jak mówię ja tutaj będę nagrywał w różnych jakościach więc mam nadzieję że mi tego nie usuną skoro to jest wątek od mikrofonów więc no co no zobaczymy jakie on tam oferuje możliwości no kto wie może się uda stereofonicznym nagrać aczkolwiek ja bym się tym nie jarał no ale no co nie zaszkodzi zobaczyć prawda i bo tutaj właśnie teraz obecnie nagrywam sobie ze stacjonarki z zewnętrznej karty z kreativa tutaj wszystkie ustawienie jakie mogłem to pomodyfikowałem też tutaj faktycznie wyłączyłem te wszystkie ulepszenia więc mam nadzieję że to coś da no dobra no to ja tymczasem kończę no i co i się postaram odezwać jeszcze z laptopowego mikrofonu po przednich konfiguracjach skoro to jest wątek tak jak mówiłem poświęcony mikrofonowi różnym mikrofonom także pozdrawiam wszystkich jak na razie cieplutko

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

No i witam Was właśnie z laptopowego mikrofonu jak na razie. Tutaj sobie pomodyfikowałem pewne ustawienia. Mam nadzieję, że mnie słychać bardzo dobrze, aczkolwiek nie wiem tak dokładnie. Ale tak jak już wspomniałem, ten wątek jest odnośnie mikrofonów, no to myślę, że można tutaj sobie posprawdzać. Dałem na zintegrowany mikrofon IDT Audio, bo w tamtym pierwszym mikrofonie z tamtego pierwszego, z którego wczoraj to nagrywałem w wątku głosowym post, niestety, jakby to powiedzieć, nie było tam w zaawansowanych żadnych ulepszeń włączonych i właściwie nic nie było pokazane związanego z ulepszeniami, więc... Dopiero jak przeszedłem tutaj na właśnie to zintegrowany mikrofon IDT Audio, no to akurat tutaj już były te ulepszenia, ale ja te wszystkie ulepszenia wyłączyłem. Dałem wszystko na 100% głośność, więc mam nadzieję, że nagranie będzie, no... No mam nadzieję, że dobre, więc zobaczymy. A zaraz jeszcze odezwę się z mikrofonu zewnętrznego, tak żeby zobaczyć, jak on się nagra właśnie na mikrofonie jeszcze zewnętrznym. No to czekajcie na mój już ostatni chyba odzew, no chyba, że się okaże, że tutaj jakiś przester jest, no ale mam nadzieję, że nie będzie jakiegoś przesteru. No ale cóż, czekajcie i do usłyszenia. Do zobaczenia!

Transkrypcja

No chyba jednak faktycznie tutaj mikrofon mam stereofoniczny, ja się tak rozejrzę, spoglądnę, mam mikrofon chyba stereofoniczny, tak mi się coś wydaje i chyba tak jest, ale muszę jeszcze tutaj ściszyć, bo jest mały przesterek.

Transkrypcja

No to teraz zobaczymy po wyciszeniu jednego elementu, który tam był obok głośności i chyba będzie dobrze, przynajmniej mam taką nadzieję, tak jak mówię to jest chyba mikrofonik stereofaniczny z tego co tutaj widzę, więc jest dobrze, ale zazwyczaj tutaj będę wątki nagrywał z normalnego mikrofonu ze stacjonarki, bo tak jak mówię ja laptopa będę raczej używać w sytuacjach, że tak powiem przypadkowych i co? I chyba się udało, miejmy nadzieję.

Transkrypcja

Tak, masz mikrofon stereofoniczny i masz również przester.

Transkrypcja

No i jeszcze jeden wpis, tutaj z zewnętrznego podpiętego mikrofonu, tak z ciekawości jaką się teraz zachowa, ale chyba to akurat będzie już bez różnicy, także chyba tak jak było będzie chyba najlepiej, aczkolwiek zaraz się to wszystko okaże.

Transkrypcja

No i co, i tutaj widzę, że też jeszcze coś pomodyfikowałem, raz, dwa, trzy, cztery, mam nadzieję, że mnie słychać i chyba teraz już jest naprawdę wszystko pięknie, w porządku, nie ma żadnych problemów, z tego co widzę, naprawdę pięknie nagrywa i chyba już to by było na tyle z moich testów, co mi się udało wyniuchać, że tak powiem, także jestem z tego zadowolony, także no, dobrze jest. I bardzo mnie to cieszy, także pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko.

Transkrypcja

No i tak to możesz nagrywać

Transkrypcja

Tak, tylko ja tak jak wspomniałem, ja zazwyczaj jak będę w domu, to raczej będę używać stacjonarki, bo jednak laptop mi się przyda gdzieś w jakieś inne miejsca, gdzie będę szedł, nie wiem, coś załatwić czy coś. Ale czasami jednak będą się jakieś tam wątki głosowe pojawiać, aczkolwiek nie tak na co dzień, ale cóż, no jakoś tam czasami coś się będzie pojawiać w każdym bądź razie, no i raczej tyle, także pozdrawiam.

Transkrypcja

Podoba mi się ten dźwięk Łukaszu, ja myślę, że lepiej by jakby już nagrywał coś, na Eldenie to nagrywałbyś z tego mikrofona, z laptopowego. W sumie szkoda, że u mnie, chociaż laptop jest z wyższej półki, nie ma u niego mikrofona stereo. Nie widziałem w ogóle żadnych Asusów, które by mieli, a u HP ja wiem, że już od lat bardzo dobre mikrofony stereo są wbudowane.

Transkrypcja

Ja jak kupowałem tego laptopa wczoraj, to ja nie wiedziałem w ogóle, że on ma mikrofon stereofoniczny i gdyby nie Twoja podpowiedź, no to w ogóle bym tego nie wziął pod uwagę po prostu, ale jak widać udało się, no także dziękuję Ci za radę, no i tyle.

Transkrypcja

W sumie to był jeden z powodów, dla których wziąłem HP, bo miał ten mikrofon stereofoniczny. Teraz i tak używam zewnętrznego, ale wcześniej był jeszcze laptopowy.

Transkrypcja

Witam, to jest taki wpis troszkę testowy dlatego, że coś mi się nie chce u wpisów dawać, również mi się podoba bardzo Twoja jakość, jest taka odpowiednio głośna, jest bardzo czysta i jest to jeden, znaczy najlepszy mikrofon jaki kiedykolwiek u Ciebie słyszałem.

Transkrypcja

Jeszcze taki mały pościg, bo zapomniałam o innych rzeczach dodać, to pytałeś, znaczy mówiłeś, sugerowałeś, że było mi słabo słuchać w tym poście o tym, jak oceniałam mikrofon Gracjana, bo nagrywałem ten wpis z laptopa, bo akurat ten mikrofon jakoś tak był podpięty i tak wyszło.

Transkrypcja

Taka mała informacja dla tych, którzy jednak będą chcieli kupować laptopy właśnie i będą chcieli je kupować właśnie z myślą o tym, żeby one jednak miały ten mikrofon stereofoniczny. To faktycznie najlepiej kupować HP-ki, bo HP-ki są wytrwalsze i faktycznie dużo HP-ków z tego co teraz widzę ma mikrofon stereofoniczny, tak jak tutaj wspomniał Longshot. I też warto patrzeć na to, jakie są instalowane sterowniki dźwiękowe, bo tutaj na szczęście nie ma Realteca, tylko jest jakieś IDTA. Ja nie umiem tego tak wypowiedzieć, tak jak powinno to się wypowiadać, no ale po prostu zauważyłem, że jeżeli jest właśnie karta dźwiękowa z Realteca, czyli taka karta jaką mam zainstalowaną zarówno i w laptopie w Toshibie i tutaj na stacjonarce. No to niestety nie można się pożegnać z mikrofonem stereofonicznym, nie będzie. Nawet w komputerze z racji tego, że nie mam wewnętrznego mikrofonu dźwiękowego, no to wiadomo, że musiałem zewnętrzny podpiąć, ale tam to już sobie na świętego spokoju, tak jak już chyba mówiłem, kupiłem kartę dźwiękową zewnętrzną z Kreativa i ją skonfigurowałem, bo jakość mikrofonu przez Realteca jakoś nie dokonuje. W końcu mnie zadawalała, aczkolwiek w laptopie w Toshibie jakoś taka ta jakość dobra jest, więc można, tak jak mówiłem, w awatarku odsłuchać, no i tyle jak na razie, także pozdrawiam.

Transcription

A to dobre, to dobre, jak tam masz IDT, to nice. Kto, co? Łukasz ma IDT w HP-ku swoim. Co to jest IDT? Taka karta lepsza dźwiękowa niż Redetek. Jak mam Redeteka na przykład. No. Nice.