Transcription
A teraz coraz częściej te mikrofony będą na USB robione i chyba naczeki będą wypierane, więc tak mi się coś widzi, że tak powiem.
A teraz coraz częściej te mikrofony będą na USB robione i chyba naczeki będą wypierane, więc tak mi się coś widzi, że tak powiem.
Podepnij sobie trusta do Olympusa, zobaczymy jaka będzie jakość i efekt tego.
No teraz ta już nie posiadam niestety. Miałem, ale już nie posiadam. Jedynie co posiadam to właśnie ten mikrofon z tłusta na USB, którego niestety się nie podepnie pod Olympusa. Niestety. ...
Dobra, ja nagrywam wpis, który nagrywam ze słuchawek firmy Razer, pożyczonych tutaj na moment, więc jako że jest jakiś nowy mikrofon, to trzeba go tu przetestować. Kolega Patec kiedyś próbował się nagrać na Razerach, ale mu coś nie wychodziło, bo nie te mikrofony miał podpięte, a więc ja mam właśnie te z Razerów. Dobranoc!
W miarę, w miarę nagrało, chociaż mogło być trochę lepiej, wydaje mi się, że coś jest za cicho po prostu u Ciebie.
No to teraz sprawdzimy sobie Olympusa ESP4 na mikrofonie zewnętrznym, który sobie nabyłem w dniu dzisiejszym. To jest taki zwykły, po prostu tani mikrofon, po prostu taki, żeby był i zaraz zobaczymy jak on będzie nagrywał, kiedy podepniemy tutaj pod Olympusa, jaka to będzie jakość dźwięku. Ja już ten... Ja już ten mikrofon pozwolę sobie postawić tutaj, o dokładnie już stoi i teraz podpinamy pod Olympusa. Więc spinaczkę. Już tutaj mamy. O, jest. I teraz powinno mnie być słychać tutaj. Tu w tym mikrofonie. Który ma obok siebie. I czy mnie słychać? Mam nadzieję, że tak. Mam nadzieję, że to jest dobra jakość. Mam nadzieję, że to nie będzie żadnego problemu. Jakby co? Ja go sobie tutaj jeszcze, o obniżę, o w ten sposób dokładnie, do tego jeszcze, o tak i, o i teraz zasadniczo powinno być wszystko dobrze. Powinno być mnie dobrze. Dobrze. I żeby s התauology słychać sobie specjalnie jeszcze tutaj wezmę z lodóweczki energetyka, dla smajcenia. Monster. Czasami lubię się energetykę napić. W takiej dużej puszce. W trochę większej. Póki. No nie. Póki. Tak czy owak Mam nadzieję, że Jakoś Przez ten mikrofon Mnie Jest Słychać Nic się w tle nie dzieje Jeżeli jest jakieś błuczenie To znaczy, że Lodówka pracuje Ponieważ ja mam Tutaj blisko kuchnię Bo niestety mam taki układ mieszkania I jak chodzi lodówka No to W tym wypadku Błuczenie Będzie słychać Nawet jest to słyszalne Na Olympusie czasami Jak coś nagrywam z Olympusa Ale tak to mówię, mam nadzieję, że Nawet Dobrze Nagrywa Ja teraz Z powrotem Przepinam się na mikrofony Zewnętrzne Z Olympusa Czyli wypinamy Mikrofonik Zewnętrzny I wracamy do mikrofonów Wewnętrznych Z Olympusa I Mam nadzieję, że Było mnie Dobrze Słychać Bez żadnych Zarzutów I póki co Na razie Was Wszystkich Pozdrawiam Do zobaczenia Do zobaczenia Do zobaczenia Do zobaczenia Bardzo serdecznie
No cóż, zaś się przejęzyczyłem, powiedziałem wracamy do zewnętrznych mikrofonów, przepraszam, wewnętrznych, tak już czasami mam. No mniejsza oto, w każdym razie wygląda na to, że jak podepnę mikrofon zewnętrzny do Olympusa, słychać mnie tak samo, jakbym podpiął się z powrotem pod kartę dźwiękową z Kreativa i bym podpiął mikrofon zewnętrzny.
Dobry wieczór, to ja się przywitam z nowego mikrofonu, mikrofon firmy Tracer i brzmi on w ten sposób.
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Tutaj jeszcze dzięki pomocy użytkownikowi Mati25 jeszcze troszkę pokonfigurowałem Olympusa, to znaczy wyłączyłem limiter. I teraz zasadniczo przesteluję jakiegokolwiek nie powinno być, aczkolwiek ciężko mi to jest jednoznacznie w tym momencie stwierdzić. Ale żeby sprawdzić czy tak jest, ja jeszcze pozwolę sobie podpiąć tutaj pod Olympusa zewnętrzny mikrofon raz jeszcze i zobaczymy jak wtedy zachowa się, gdy się podepnie właśnie zewnętrzny mikrofon pod Olympusa. Tak jak wspomniałem wyłączyłem limiter, definitywnie. I teraz chyba uważacie. Uważam, że nawet lepiej powinno nagrywać bez żadnych problemów, aczkolwiek ja mam lekkie problemy ze słuchem i może być taka sytuacja, że u mnie ja tego wcale nie muszę dostrzec. Ale właśnie teraz jeszcze raz sobie podepniemy zewnętrzny mikrofon. Proszę bardzo, podpinamy się tutaj pod tego Olympusa. I teraz jesteśmy już na mikrofonie zewnętrznym. I tak jak wspomniałem z wyłączonym tutaj limiterem. No i można teraz sobie porównać jak właśnie powinno nagrywać z zewnętrznego mikrofonu. Można to sobie, że tak powiem porównać, bo to nie ma problemu. Ja nawet żeby jeszcze to sprawdzić. Tak spróbuję coś powiedzieć, po prostu powiedzieć i po prostu tyle powiedzieć, no bo co innego można, że tak powiem, powiedzieć. Ja tak jak wspomniałem mam lekkie problemy ze słuchem, więc mogę pewnych rzeczy nie dosłyszeć, więc wolę czasami wzorować się kimś, kto się po prostu na tym czysto formalnie, że tak powiem zna. Oczywiście. Tak to mniej więcej wygląda. No, ale teraz już odepniemy z powrotem mikrofon zewnętrzny i przełączymy się na mikrofony w Olympusie. I witamy z powrotem na mikrofonach z Olympusa. Także no mam nadzieję, że to co mogłem to ustawiłem. Jeżeli coś jeszcze nie tak będzie. Prosiłbym o pewne wskazówki, bo wiadomo. Już tutaj mówiłem o co dokładnie chodzi. Więc ja już chowam mikrofon zewnętrzny. I zamykam szafeczkę. Także tak powinienem brzmieć właśnie z... ...tego Olympusa. Ja go sobie tutaj jeszcze tak przesunę, żeby było wszystko git. I na razie póki co pozdrawiam. Jeżeli będą jakieś zastrzeżenia. Jeżeli by ktoś jeszcze chciał coś mi podpowiedzieć. Jeżeli ktoś coś zauważy nie tak jeszcze. To bardzo bym prosił o pewne wskazówki. No i jak na razie tyle. Życzę miłego dnia.
o jednak faktycznie nawet ja sam zauważyłem pewne zmiany już nie ma tego co jest w jednym z wpisów na blogu o tośnie zewnętrznego mikrofonu co było wczoraj tutaj pokazywane więc chyba jednak coś się zmieniło ale jak jeżeli ktoś coś tak jak mówiłem zauważy jeszcze co można było ewentualnie poprawić to proszę tutaj śmiało mówić i chyba jak na razie naprawdę tyle pozdrawiam
Witajcie, jestem ze słuchawek firmy Onyxvox. To jest taka ruska firma i na pewno nigdzie za granicą tych słuchawek nie sprzedają. Słuchawki to tak zwane gamingowe, czyli to takie o takie wielkie zakładane na głowę z bardzo dobrym dźwiękiem i z niezłym moim zdaniem mikrofonem. Tu troszeczkę go przybliżę. Co te słuchawki posiadają? Mają AGC, ściszy troszeczkę gadacza. Niestety jedną wadą jest, że słychać niestety jak mówi gadacz i dlatego trudno, ale co zrobisz. Są tacy jakie są. I teraz Wam pokażę co te słuchawki mają. Mają ustawienia AGC. AGC to znaczy, że... Po prostu taki wzmacniacz. My go odznaczymy teraz i usłyszycie mój głos w taki sposób. Czyli AGC działa tak jak słyszeliście. Innych jakichś ulepszeń albo czegoś jeszcze te słuchawki nie posiadają. Są to słuchawki na USB. Mają pilota, który wygląda jako taka tabliczka czekolady mała. I na tym pilocie są cztery przyciski. Na górze mamy przyciski do głośności. Wyglądają te przyciski jako takie prostokąty. A na dole mamy przycisk jeden po lewej stronie, który wycisza głośność słuchawek. A drugi robi zaraz usłyszycie co? No słyszeliście, że wyciszało to mikrofon. No w taki sposób to działa. A jeżeli te słuchawki troszeczkę... ...odłożyć, to będzie nas też w sumie bardzo wygodnie słychać. Nie jestem do nich blisko, ale słychać, że chwytają dźwięk bardzo dobrze. Jeszcze gdzieś tu pójdę i będziecie mnie słyszeć. Raz, dwa, trzy, trzy, dwa, raz. Także takie sobie słuchawki. Niezłe, działające. No i co? I chyba nic takiego o nich więc nie powiem.
No powiem Ci, że z tych słuchawek bardzo ładnie mikrofon ciągnie, naprawdę. Bardzo ładnie słychać. Nawiasem mówiąc bardzo mi ciekawi jak one wyglądają. Chciałbym sobie je zobaczyć jak one wyglądają, bo ja też się takimi rzeczami interesuję. Naprawdę. No ale jeżeli chodzi o mikrofon, no to naprawdę bardzo ładnie je słychać, czy mikrofon oczywiście, bardzo ładnie słychać i naprawdę jak na słuchawki moim zdaniem, no to nieźle to idzie, naprawdę. Także tyle.
Ale z tego co słyszę przebitka duże i to jest w sumie minus. Bo słyszałem syntezator, a nie powinienem.
Tak, to jest to, co najwięcej mnie denerwuje w tych słuchawkach. Sentyzator słychać zawsze, nawet jeśli jest on na głośności niskiej i to wielki, wielki minus. No jeśli sam pracujesz, jakby niskim nie rozmawiasz, to jeszcze pół biedy, a jeśli na przykład gdzieś zamierzasz nadawać, czy z kimś rozmawiasz, nie przez Skype'a, to już wszyscy, no właśnie, wszyscy słyszą Twój sentyzator.
No ale wiesz co, powiem Ci Monstricek, że może jej faktycznie słychać ten syntezator, no ale tak jak wspomniałem mikrofon bardzo fajny jest, mi się bynajmniej podoba. Powiedz mi tak z ciekawości odnośnie tego mikrofonu. On ma gąbkę na sobie, czy to jest mikrofon taki bezgąbkowy? Tak z ciekawości pytam. I powiedz mi, jeżeli... O nie, możesz nie wiedzieć. Ale dobra, niech już stracę. Może wiesz. Ile one tak kosztowały tam, gdzie Ty przybywasz obecnie? Ja wiem, że ich tutaj nie zdobędę, ale ogólnie ja się takimi rzeczami również interesuję. Wiem, że to powinno być chyba trochę na inny wątek, ale dobra, bo to w końcu też chodzi o mikrofon. Ile takie coś kosztuje te słuchawki z tym mikrofonem? Bo to mnie w sumie też interesuje. Z ciekawości oczywiście pytam, bo ja się tak interesuję. I jeszcze co do tego, że słychać Ciebie jak... Znaczy syntezator jak masz słuchawki na uszach, to powiem Ci, że ja mam tak, że u mnie aż tak nie słychać jak mam słuchawki na uszach, aczkolwiek są wyjątki. No dobra, to tak jak ten, to chciałbym, żebyś mi tak powiedział mniej więcej. To kosztuje.
Odpowiadając na Twoje pytanie powiem, że słuchawki te kosztują około 55 złotych, a jeśli chodzi o gąbkę, to mikrofon gąbki nie posiada. Także w komplecie jej nie ma i nie jest ona domyślnie założona. Także jeśli ktoś chce, to musi ją sam gdzieś znaleźć i umieścić, nałożyć na ten mikrofon.
szczerze to powiem tak od dłuższego czasu zastanawia mnie to bo mi to w ogóle spokoju nie daje dlaczego w niektórych mikrofonach a przynajmniej w większości mikrofonach nie ma w zestawie gąbek to znaczy chodzi mi głównie o te mikrofony na które mogłaby taka gąbka spokojnie moim zdaniem jakoś tam wejść po prostu tych gąbek nie ma i to mnie zastanawia dlaczego tak jest
No ja Ci powiem, Łukasz, że ja kupując mój mikrofon za Popfield do niego taki, no nie jakąś, byle jaką gąbkę, tylko taki, no na takim jakby pałąku jest taka specjalna gąbka, która, że tak powiem, osłania mikrofon przed zbędnymi zakłóceniami. I to zapłaciłem ponoć drogo, więc to jest tak, że no nie są tanie te rzeczy, ale jak kiedyś kupiłem słuchawki Kreativa, to miałam gąbkę na mikrofonie, więc to pewnie zależy od sklepu.
To znaczy tak, ja Ci powiem, Wojtasie, w ten sposób. Owszem, ja też, mi się zdarzały takie przypadki, że miałem słuchawki z mikrofonem, które miały gąbkę. Na ten przykład mogę podać słuchawki z Kreativa Fatalit Game, które w tutaj Arkadii w Saturnie kosztowały, jak się dobrze nie mylę, 120 zł, ale już ich niestety nie mam, bo ja je kupowałem za jakiś rok lub dwa. Na przykład one miały gąbkę w mikrofonie. Mikrofon nawet był nie wbudowany, tylko on był doczepiany. Dobrze to pamiętam. Akurat te słuchawki miały, znaczy ten mikrofon w słuchawkach miał gąbkę. Natomiast co do na przykład mikrofonu, który tutaj prezentowałem z Trusta. Niestety. Teraz, dlatego z Trusta, czy coś takiego, bo on ma taką nazwę, ten taki na USB, to on też ma gąbkę, co go tutaj prezentowałem. Jeszcze jeden mikrofon tutaj, który mam i który był tutaj też prezentowany, on kosztował 30 zł, ten tutaj o, to on, no nie ma gąbki i szczerze powiedziawszy, tutaj gąbka by nie weszła. No nie ma innej opcji, tutaj by gąbka nie weszła. No bo po prostu nie ma gąbki. Nie ma jak, bo tutaj zaraz jest atrapa. O. Tylko ten, to ja już nie pamiętam, jaki on jest dokładnie, dokładnie filmy, chociaż powiem, że no, podstawkę ma normalną. Nie na nóżkach, na szczęście. Też jeszcze widziałem taki mikrofon, troszkę tańszy niż ten. Nie pamiętam dokładnie, ile on mógł kosztować. W każdy bądź razie, on wygląda też jakby taki typowy, kurczę, pająk taki. I tam też nie byłoby takiej możliwości, żeby mikrofon, żeby gąbki wsadzić. Niestety, bo tam nawet nie byłoby jak, aczkolwiek no może i byłaby taka możliwość, tylko ja się po prostu na tym, no, że tak powiem, nie znam, więc ciężko mi. W tym momencie. W tym momencie jest to jednoznacznie stwierdzić, czy taka by możliwość w ogóle była. No i jeszcze miałem jedne suchawki właśnie też z Kreativa, ale inne. I tam niestety, ale gąbki nie było dołączonej, ale przecież możliwość wsadzenia gąbki była. Tak samo tutaj na Olympusie słyszałem właśnie, że. Byłaby możliwość wsadzenia gąbek jakaś tam, ale szczerze powiedziawszy, no ja przejdę się do Arkadii za jakiś czas. Tak z ciekawości i się spytam, czy takie gąbki są jak do tego Olympusa, z którego obecnie nagrywam. Ale na wstępie mówię, że ja szczerze wątpię choćby z takiego powodu, że przecież tutaj jak już chciałem kupić podstawkę. Znaczy nie podstawkę. Tylko, co ja to chciałem kupić, jak to się nazywa? To do mikrofonów coś się kupuje. Patrzcie, teraz mi to wyszło z głowy. No dobra. W każdym bądź razie okazało się, że gwinty są nie takie, jakie powinny być. Wszędzie, że są za małe. No to. I chodziłem po paru sklepach. Nawet byłem w takim sklepie muzycznym. I co? No i w jednym sklepie muzycznym. Potem poszedłem do sklepu. Jakiego to? Sklepu jeszcze poszedłem do Media Markt. Też mają. Ale. Cóż. Ale nie tak. Nie. Nie na taki Olympus, jak powinny być. Jak powinno to być. Nie na taki gwint. No to cóż. No to zrezygnowałem z tego. No bo wszędzie jest problem z gwintem. Chyba chodziło o podstawkę taką specjalną do Olympusa. Żeby mieć. I niestety, ale. No cóż. W kilku sklepach byłem. Nie ma. Nawet próbowali przypasować. Nie da się. Bo po prostu. To jest Olympus. Ten wyjątkowo, który ja mam. On jest mały. I po prostu nie ma. Formalnie. Nie ma. Już. Tyle.
No, teraz sobie przypomniałem Przepraszam was, chodziło mi o statyw do Olimpusa Którego nigdzie nie mogę nabyć Z powodu Zbyt małego gwintu Który jest przy tym Olimpusie Przepraszam was, ale czasami mam tak, że nie Ja wiem o co mi chodzi, ale Mam problem, żeby Znaleźć sformułowanie tego słowa Chodziło mi o statyw Ja jeszcze będę szukał tego statywu Za jakiś czas Ale wątpię, że znajdę Na taki gwint Jak ten Tutaj, co jest w Olimpusie No bo nie wiem Gdzie jeszcze mógłbym nabyć Taki specjalny statyw Do tego Olimpusa I tak jak mówiłem Wątpię, że Znajdę coś Z gąbkami też do tego Olimpusa Aczkolwiek Prędzej chyba znajdę gąbkę Gąbki do tych mikrofonów I znajdę ten statyw śmieszna By Którego nigdzie nie można znaleźć No Tylko z powodu jednego Małego gwintu Który jest przy tym Olimpusie No i tak wyszło No, to jeszcze raz przepraszam I pozdrawiam