Cześć. Czy grywa ktoś z was jeszcze w symulator maszyna? Dla tych, co nie wiedzą jest to najogólniej symulator polskich pociągów. Ja w to grywam ale cały czas brakuje mi lepszego udźwiękowienia i pojazdów trakcyjnych z napędem asynhronicznym, czyli na przykład elf Pesy lub flirt. A jakie są wasze wrażenia z tego symulatora?
po pierwsze rzecz najważniejsza czy gra ogłasza na której stacji jesteśmy np przez radio żeby było wiadomo gdzie się zatrzymać. A drugie pytanie czy próbowałeś nawiązać kontakt z deweloperami symulatora.
Nie, gra nie ogłasza. Deweloperzy raczej ni zrobią tych pojazdów, gdyż nie wiem, czy ktokolwiek udostępnił ich plany gdziekolwiek. A i raczej gadało to to nie będzie, gdyż nie sądzę, żeby chciało im sę dodawać jakieś accessibility tylko dla kilku niewidomków.
Witam, Mam pytanko: w jaką wersję tego symulatora grasz? Czy bez problemu sobie radzisz z jazdą? Czy da się jakoś ustawić dźwięk, żeby słyszeć coś poza hukiem silnika lokomotywy?
No chociażby stukot kół pociągu itd. Jak dla mnie to ta gra jest strasznie skomplikowana i poza uruchomieniem lokomotywy nie potrafię nic więcej zrobić. Jak mam niby wiedzieć, gdzie jestem, czy dojeżdżam do docelowej stacji.
Przecież nie da się zrobić tego, zębyś wiedział ze dojeżdżasz do docelowej stacji. Nie ma accessibility i mówię Ci, że raczej go nie zrobią, bo dla kilku osób niewidomych nie jest to opłacalne.
Pobrać można na stronie - www.eu07.pl Co do prowadzenia pojazdów, to to przecież jest klawiszologia w pliku readme.html. Pojazdy z rozruchem asynchronicznym są. Jest E186 i E6ACT. Ja jestem w stanie zatrzymywać się na stacjach na niektórych sceneriach. Warstfa dźwiękowa się dynamicznie rozwija, o to dbam. Jestem jednym z deweloperów.
Ktoś próbował rozmawiać z developerem coby podpiął jakiegoś tolka czy inne takie, które udostępniłoby nam cyferki z gry? prętkości, odległości, parametry urządzeń itd itp.
Ja rozmawiałem z innymi deweloperami i potrzeba by podpiąć gadacza do konsoli logu, albo do informacji jakie dostaje AI. Jak na razie jeżdżę jak się da. Klawiszologia jest, ciągle się zmienia w miarę przybywania ruchów potrzebnych do obsługi, ale jest spoko.
ważne jest cobyśmy wiedzieli na jakiej stacji się zatrzymujemy, no i coś żeby było wiadomo jak skład ominąć. Było by fajnie gdyby coś z tym się ruszyło będę szczęśliwy
Co to znaczy skład ominąć Jeśli słuchasz komunikatorów radiowych to nie wpadniesz na nic. Jedno co tu by się potrzebowało to informacje na temat najbliższego semafora i tarczy ostrzegawczej oraz manewrowych, prędkość szlakowa, dostęp do sieciówki, stan parametrów pojazdu, ciśnienie w PG i tak dalej, bierząca prędkość.
odgłosy już są na co nowszych scenariuszach. Co do odległości, jeszcze raz powtórzę, radio radio i jeszcze raz radio. To co się pojawia zależy od eventów i komórek, na niektórych scenariuszach od wpisania w tory, a to oznacza, że kiedy my albo kto inny najedzie na odpowiedni kawałek torowiska uruchamiają się zdażenia, np. komunikaty w radio., jeśli jesteś przed semaforem wskazującym S1 i dostajesz komunikat o konieczności przepuszczenia innego składu to nie potrzebujesz nic więcej.czasem dostajesz rozkas pisemny ale to też dotyczy konkretnych sytuacji i tu można by uruchomić np. status gdzie można by odczytać obecną pozycję pojazdu, kilometraż bo to potrzebne jest do określenia usterek na szlaku I tak dalej Po za tym znam pewne trasy tak dobrze, że spokojnie bez pudła trafiam na stacje.