EltenLink

Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena

Wróć do Klient dla systemu Windows

#61 pajper

Pewnie dostaniecie wydanie na wszystkie systemy jednocześnie.
O tobie żywku pamiętam i tylko ogarnę sprawy archiwizacji Klango i się do ciebie odzywam. :)

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-05-19 09:05

#62 pajper

Elten Engine rozwija się dalej, tak informuję, by nie było obaw, że projekt stoi.
Rozwijałby się jeszcze szybciej, gdyby Microsoft wiedział, co to są porządne narzędzia programistyczne, a nie dawał nam przeładowanego funkcjami, powolnego Visual Studio, w którym praca nad szerszym projektem jest jak próba żeglowania pod wiatr.

#StandWithUkraine

2018-05-26 13:17

#63 Paulinux

ja się coś tam uczę programować, ale jak nie mam Linuxa, to stoję, bo się jakoś tak przyzwyczaiłam że nie robię w ogóle nic w IDE tylko przez terminal

Happy hacking
2018-05-26 13:27

#64 pajper

Terminal ma swoje zalety, ale ogarnianie wielkich projektów w nim jest bardzo trudne.
Ja sam wolę ręcznie pracować nad drobniejszymi programami, ale przy wieloplikowych, wielofolderowych projektach nie wyobrażam sobie używania terminala samego.

#StandWithUkraine

2018-05-26 13:28

#65 Paulinux

aha no to może będę się musiała przyzwyczaić do IDE chociaż na razie malutkie programiki

Happy hacking
2018-05-26 13:29

#66 zywek

OJ Dawidku dawidku. Cmake i lecimy

2018-05-29 08:59

#67 pajper

Żywku, nie koniecznie.
Nie, gdy co chwila musisz zmienić coś w innym pliku.
Można, jasne, nawet zaczynam podejrzewać, że tak jest prościej niż w tym pomylonym Visual Studio, ale najprzyjemniejsza praca to nie jest.

#StandWithUkraine

2018-05-29 10:50

#68 mikolajholysz

dawidzie, co do okienek, zainteresuj się w pierwszej kolejności wx. W tym jest robione nvda (przez bindingi do pythona), połowa twitterowych klientów dla nas i pare innych rzeczy więc się da. Załatwić tam okienko bez problemu załatwisz, a i możesz pomyśleć o prawdziwie wieloplatformowych kontrolkach, jak sugerowałeś w poście wcześniejszym, bo z wx to się da powiedzmy jednym kodem. Ma to wady, jakieś problemy ponoć z dostępnością kontrolek typu treeview na macu, ale zapewne dałoby się to obejść.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2018-05-31 03:25

#69 pajper

WX jest fajne, ale to C++ niestety, a ja silnik piszę w C.

#StandWithUkraine

2018-05-31 06:30

#70 gbrown

Czesc. Przepraszam, jesli juz o tym mówiono, ale nie moge zaczac od Elten. Próbowalem nawet uruchomic go w trybie administratora, i nadal nie robi nic. Czy brakuje mi czegos oczywistego? Przy okazji, przepraszam za moja prawdopodobnie straszna umiejetnosc mówienia po polsku, uzywam Tlumacza Google.

2018-05-31 07:34

#71 zywek

Mikołaj ja CIę błagam skończ z tymi kontrolkamil

2018-05-31 20:03

#72 denis333

Nie skończ z kontrolkami, tylko te rozwiązały by wszystkie upośledzenia, jakie elten obecnie posiada.

2018-05-31 20:32

#73 daszekmdn

Ale było już wyjaśniane, pisaniem tego samego nic nie rozwiązujecie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-05-31 20:43

#74 denis333

Jednak zobacz ile jest tutaj argumentów za. I jak fajnie by to wszystko chodziło.

2018-05-31 20:43

#75 daszekmdn

OK. Proponuję więc nauczyć się programowania i przepisać Eltena od jego podstaw. Jeśli to zrobisz, zdobędziesz uznanie. Dawid już wyjaśniał, że musiał by całe lata pracy dać na zmarnowanie i pisać wszystko od nowa.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-05-31 20:46

#76 denis333

Rozumiem ful pracy, jaka została w to włożona, dlatego tymbardziej trzęsie mnie, kiedy czas, który mógł być zarezerwowany na wprowadzanie nowych funkcji został od tak sobie zmarnowany na poprawę błędów, bo autor miał jakąś patyczną fantazję na interfejs zamiast skorzystać ze standardowych rozwiązań. Ewentualnie wspomóc się pythonowymi bibliotekami.

2018-05-31 20:48

#77 Celtic1002

A ja powiedziałam, że kontrolki mi do szczęścia potrzebne nie są. :)

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-05-31 20:51

#78 denis333

Tylko że wtedy program stał by się dostępny nawet z narratorem. Na przykładzie teamtalka: Wszystko jest elegancko dostępne, api przekazujące dźwięk do nvda działa na równi z samym zytnikiem ekranu, jest dobrze. A tutaj nie trzeba by było jakichs specjalnych wygibasów. parę przycisków, pól edycji tylko do odczytu, zwykłe menu z pod alta, i mamy stabilny program jak się patrzy.

2018-05-31 20:53

#79 Celtic1002

Ale tego nie zrobisz. Cztery lata poszłyby na zmarnowanie. Poza tym, to temat nie na ten wątek, :)

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-05-31 20:54

#80 denis333

Za to powstało by coś, co działa znacznie lepiej. A dzisiaj są problemy z głupim zaznaczaniem tekstów.

2018-05-31 20:54