Transcription
Jakoś tak wyszło, że ja jeszcze nie nagrywałem się tu i nie nagrywałem swojej opinii odnośnie Linuxa, a opinię mam. Dzień dobry. Ja z Linuxa nie korzystam. Testowałem niejednokrotnie różne dystrybucje, ale dla mnie to, jak ja słyszę Linux, to znaczy sporo grzebania i nic innego. No plus ja nie lubię na przykład wpisywać jakichś tam poleceń, nie wiem, ja używam interfejsów graficznych i dobrze mi z tym i po prostu jestem o tyle przyzwyczajony do Windowsa, do tego i do tych narzędzi, które Windows mi daje, że poszukiwanie niektórych narzędzi... Po prostu dla Linuxa nie jest możliwe. Na przykład jakichś ulubionych syntezatorów mowy dla konkretnych języków lub jakichś aplikacji może typowo dla niewidomych, może jakichś specyficznie profesjonalnych, może jeszcze jakichś. A plus ja po prostu nie mam czasu na to, aby siedzieć z tym, coś tam instalować, wpisywać te polecenia i tak dalej. Tak naprawdę w Windowsie ja mam po prostu, jeśli reinstaluje Windows i jeden taki plik, gdzie dzięki serwisu Ninety czy jakoś tak, mam zgromadzone wszystkie aplikacje, które potrzebuję na starcie, no większość, tak powiem. Wciskam tam Enter, to się pobiera i już mam to wszystko zainstalowane. No większość, tak powiem. Wciskam tam Enter, to się pobiera i już mam to wszystko zainstalowane. No większość, tak powiem. Wciskam tam Enter, to się pobiera i już mam to wszystko zainstalowane. systemie już mogę korzystać z przeglądarki, nie wiem tam z NVDA, z czegokolwiek i nie potrzebuję na tym siedzieć, coś tam wpisywać i tak dalej czyli po instalacji Windowsa już za, nie wiem, 7-10 minut ja mam mniej więcej gotowy komp, na którym są ileś ulubionych i używanych aplikacji i resztę po prostu mogę doinstalować jeszcze w ciągu tam, nie wiem 20 minut i mieć gotowego kompa niektórzy twierdzą że ojeju niedługo Windows będzie płatny i w ogóle że będziemy musieli subskrybować tego Windowsa i tak dalej i płacić za tą subskrypcję po pierwsze dopóki to nie stało się to mnie mało obchodzi po drugie jak nawet to stanie się no jakoś, nie wiem nie wiem co może zmusić mnie do używania Linuxa tylko może brak kasy albo nie wiem no niemożliwość na przykład używać tego Windowsa w jakimś go dziwnym stanie do którego teoretycznie Microsoft może go doprowadzić ale jak już zmieniać system to na pewno nie na Linuxa na OS X w którym się czuję bardzo dobrze i z którego zawsze dobrze mi korzystało jedyne co mnie denerwuje to syntezatory, które tam wbudowane bo nie podoba mi się jak rosyjski vocalizer czyta łacinę ale to jedyne chyba co nie podoba mi się w OS X