EltenLink

Kilka zasad i ustaleń tak na szybko

Wróć do Archiwum Eltena

#1 pajper

Witajcie!
Czas wyjaśnić kilka spraw, a więc w tym wątku kilka zasad i ustaleń, które czas sprostować przed wejściem nowych regulaminów z dniem 24 sierpnia.

1. Propozycje
Nie będę odpowiadał na wszystkie propozycje. Jest to bezcelowe opóźnianie obecnych prac.
Jak już pisałem w innym wątku, żadnych nowych propozycji nie przyjmuję już do Eltena 2.3. Co do przyszłych wersji, owszem, ale odpisywanie w każdej dyskusji zawsze wiąże się z przeanalizowaniem możliwości, rozważeniem sytuacji i odpowiedzią.
Nie znam także żadnego programu, w którym autor jest zobowiązany do odpowiadania na propozycje, nawet w najdłuższym czasie możliwym.
Będę dyskutował w wątkach i oznaczał propozycje przyjęte, ale będzie to trwało tyle, ile wyznaczą mój czas, faza rozwoju projektu, obecne prace.
Jednocześnie zapraszam, by propozycje pisać. Mimo tego, jaką złośliwość tu wielu okazuje, bardzo wiele propozycji zostało zrealizowanych.

2. Problemy
Ujmując sprawę uczciwie i otwarcie, chaos problemowy jest tak wielki, że sam tracę czasem więcej czasu na ich zrozumienie, niż znalezienie i poprawienie razem wzięte.
Prosiłem o oznaczanie wagi problemów, to nagle niemal każdy stał się poważny. Starałem się dla wskazówki edytować nazwy wątków tak, by wskazać na rzeczywiste wagi, ale niewiele to pomaga.
Wybaczcie, ale to, że jedna drobna rzecz nie działa lub dziwnie się zachowuje, to na pewno nie jest poważne, a nawet nie wiem, czy jest średnie.
Poważne jest, jak przez coś cał Elten się sypie albo nie działa prawdziwie kluczowa funkcja.

3. Wiadomości prywatne do mnie
Ujmę to tak. Jest forum. Że znowu przytoczę przykład innych programów, czy to Microsoft, czy Apple, czy inne firmy mają fora samowsparcia użytkowników.
Ciągle dostaję wiadomości typu "Nie umiem zmienić tematu dźwiękowego", "jak zmienić tekst pod wpisami" czy "jak ustawić awatar" - to przykłady trzy ze wczoraj.
Nie, nie będę odpisywał na tego typu wiadomości, o ile sprawa nie jest szczególnie trudna lub poważna. Wybaczcie, ale to też nie ma sensu.
Jest forum i wielu użytkowników, którzy na pewno pomogą.
Nie zgadzam się też, by w sprawach służbowych, prócz bardzo pilnych, dzwonić na mój numer telefonu. Jesteśmy ludźmi, mamy swoje życie, szanujmy się więc, proszę.

Z pozdrowieniami,
Dawid Pieper

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2019-08-03 07:29

#2 papierek

dawid, wyznacz support, który będzie mówił ludziom takie głupoty, jak zmiana tematu dxwiękowego czy awatara.

po co mi sygnatura?
2019-08-03 09:46

#3 monstricek

Mówiłem o tym już ze 100 razy. Z jednej strony Dawid mówi, że potrzebuje pomocy, ale z drugiej wychodzi na to, że chyba nie bardzo ta pomoc jest chciana, bo inaczej już sto lat temu można było by stworzyć konto dla supportu i w jakiś sposób kierować wszystkich pytających do niego. Ja rozumiem, że każdy ma życie, że każdy ma zainteresowania, studia i Bóg wie jescze co, sam, o cudo, tak mam, ale jeśli człowiek tworzy taki projekt, jakim jest elten i oczekuje, że nikt do niego nie będzie pisał z głupimi pytaniami, czy dzwonił w mniej lub więcej poważnych sprawach, chyba jest z kosmosu rodem. I jescze. Dawid prosi o to, żeby podano mu info o deweloperze, który odpowiada na wszystko: proszę bardzo, to jest deweloper Balabolki. Ma dwie pracy, córkę którą wychowuje sam, ale nigdy nie zdarzało się, żeby nie odpisał komuś, bo rozumie, że każdy użytkownik jest ważny. Mogę podać i swój przykład: gdy byłem moderatorem konferencji dźwiękowej albo klango, zawsze odpisywałem ludzią, pomimo tego, że miałem studia i pracę. Teraz też to robie, bo jestem moderatorem pary grup na vk i na whatsapp. To jest mój obowiązek, i jeśli sie zdecydowałem, że tworze to i jestem adminem, moderatorem, to odpowiadam za to, bo to jest moja praca i ja nie chce, żeby użytkownik miał czekać lub nie mógł otrzymać odpowiedzi na pytanie, które wydaje się mu ważnym. święty nie jestem, też zdarza mi się coś przeoczyć, ale zawsze staram się, żeby było jak najlepiej dla użytkownika, a jeśli faktycznie się nie wyrabiam, proszę kogoś zaufanego o pomoc.

2019-08-03 10:07

#4 pajper

Tylko wyjaśnijcie mi, jaki macie problem z samopomocą?
Czym różni się support od normalnego odpowiadania na pytania?

Pierwszy wpis tego wątku jest, jeśli można tu użyć takiego słowa, prawomocny.

#StandWithUkraine

2019-08-03 10:45

#5 pajper

A teraz kilka słów wyjaśnienia, by nie było też, że odbiło mi coś z przysłowiowej czapy.

1. Support nie support, faktem jest, że i tak wszyscy pisali i pisać będą do mnie. Przykra sprawa, ale taka jest prawda. Bo skoro ktoś nie może zapytać na forum, to poco ma się zastanawiać, gdzie jest jakiś support?
2. W większości spraw, o jakie pytają użytkownicy, i tak taki support musi mnie się dopytać. I znowu kółeczko się zamyka.
3. Nie rozumiem, czemu, skoro jest tu forum, nie mogą ludzie pisać na tym forum. Nie chcę personalnie tu wytykać, ale pamiętam, że kiedy pojawił się u nas łowca_androidów, tak właśnie robił: pytał na forum i dostawał tu odpowiedzi. I jakoś się dało.

#StandWithUkraine

2019-08-03 10:49

#6 pajper

I, wybaczcie, jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała.
Gdyby ludzie nauczyli się szukać i pytać na forum, nie byłoby potrzeby odpowiadania na to samo pytanie po dziesięć razy, bo byłaby już raz napisana odpowiedź.

#StandWithUkraine

2019-08-03 10:51

#7 balteam

Hm, czy na takim audiogames do twurców też piszą o różne gry?
Poto jest forum aby pytać i tyle.
Jak miałbym wybierać to wolę aby Pajper tracił czas na programowanie a nie na odpowiadanie na te same pytania wkułko.
Jakąś tam opcją może by było dodanie najczęściej zadawanych pytań? Chociaż pewnie te zadawane są dosyć częste, ale innego rodzaju.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-08-03 10:51

#8 DJGraco

No dobra, a ja mam do Ciebie inne pytanie. Może tylko raz napisałem do ciebie w tzw głupiej sprawie, jak dodać wątek do śledzonych bodajże, ale ogólnie nie zasypywałem Cię jakoś. NP pisałem do ciebie w sprawie tematu dźwiękowego, wiem, może robię tutaj offtop, ale nie wiem, gdzie napisać, zgodnie z twoją prośbą przypomniałem ci się po 30 czerwca, chyba, że nie masz czasu go wrzucić, to rozumiem, ale czy nie wystarczyłaby wiadomość, sorry, ale mam zawalonę, i innym razem wrzucę temat dźwiękowy?
Zwłaszcza, że beta ma sortowanie wiadomości wg uzytkowników, i dostanie się do mojej wiadomości nie jest chyba trudne, wystarczy odszyukać djgraco.

2019-08-03 10:54

#9 pajper

@DJGraco
I tu właśnie jest problem bardzo złożony - od struktury forum, przez kłótnie użytkowników, po brak przejrzystości w wątkach. I leży tu także wina nasza - moderacji.
W którymś wątku pisałem w tej sprawie, ale już zatonął pod powodzią innych.
Pisałem, że pamiętam o wszystkich tematach dźwiękowych i ich wrzucanie na serwer jest opóźnione do wydania stabilki, tj. do 24 sierpnia.

#StandWithUkraine

2019-08-03 10:56

#10 daszekmdn

Na Klango np był support albo chyba FAQ, może właśnie takie FAQ rozwiązało by wiele spraw?
Możecie teraz powiedzieć, że będzie tak samo bo nikt nie poczyta FAQ, a tak samo może być i z forum.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2019-08-03 13:21

#11 mikolajholysz

Ja uważam, że konto Pajper musi zniknąć. Dawid powinien założyć sobie konto Dawida jako człowieka, na którym wiadomości przyjmuje w sprawach osobistych i jest Dawidem, studentem, fanem Tolkiena, a nie twórcą Eltena. Tam powinien siedzieć blog i cała reszta i tam powinni się kontaktować znajomi w sprawach prywatnych. Wiadomości z poza kontaktów albo zablokować, albo odpowiadać posiadanym zawsze w schowku szablonem, że takie rzeczy to na forum. Jak nie dociera, czarna lista bez powodu nie powstała,. Do tego proponuję wydzielić forum "pytania i odpowiedzi" z regulaminem dość prostym:
1. Jak nie wiesz, jak coś zrobić, pytaj tu.
2. Wątki powinny się składać z dwóch postów, pytania i odpowiedzi, względnie dopytań i wyjaśnień.
3. Wszystko, co okazuje się problemem/propozycją moderacja przenosi gdzie trzeba.
4. Duplikaty są usuwane, a autor informowany w wiadomości prywatnej o istnieniu wyszukiwarki. Recydywiści dostają bana.
5. Jakikolwiek offtopic jest niedozwolony i absolutnie nietolerowany, wylatuje bez większego zastanowienia. To czyste miejsce na pytanie, odpowiedź.

Jestem gotowy się podjąć moderacji czegoś takiego, jak coś.

Do tego powinno się przygotować oficjalny szablon kierujący użytkowników na odpowiednie forum, rozesłać do całej moderacji i niech robią kopiuj wklej, jak ich ktoś wkurza w prywatnych.

Rozsyłanie boilerplatea i kierowanie użytkowników na forum, z wyjątkiem serio poważnych problemów, powinno zdjąć z barków Dawida i moderacji dużo roboty. Usiadłby Dawid raz dziennie, skopiował do schowka co trzeba i tylko wklej, wklej, wklej, bez czytania nawet. Jak wiadomość wygląda na błąd/propozycję/pytanie, ctrl+v.

W tym momencie moderacji zostaje zajmowanie się skargami stricte forumowymi, że ktoś coś napisał, trzeba usunąć i tak dalej. Jakby jeszcze dodać opcję zgłoś do moderacji, to by w ogóle zadanie było ułatwione.

Do tego przydałyby się ścisłe wytyczne, jak klasyfikować błędy, co jest poważne, co jest średnie i tak dalej. Ktoś mógłby się tym zająć. Wtedy Dawid od razu by widział, czym trzeba zająć się na początek, czym później i tak dalej. Ponadto, nawiązując do wątku o tym, co dzieje się w społeczności, moim zdaniem moderacja powinna więcej usuwać. Wszelkie wycieczki osobiste i podobne powinny wylatywać, a użytkownicy powinni być banowani. Nie można z tym przesadzić, ani w jedną, ani w drugą. Oczywiście to nie powinno tyczyć się grup nierekomendowanych, tam niech robią co chcą.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2019-08-06 17:59

#12 papierek

dobrze gada, polać mu, serio

po co mi sygnatura?
2019-08-07 01:26

#13 cinkciarzpl

Miki. lajk

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2019-08-07 07:54

#14 Elanor

Zgadzam się z Mikołajem w caaaaałej rozciągłości.

2019-08-07 10:22

#15 Julitka

Fajny pomysł. Co do nowego konta Dawida, polemizowałabym - wg. mnie mogłoby zostać, jak jest, a pozostałe propozycje, włącznie z blokowaniem niechcianych wiadomości, są całkiem ok.
--Cytat (mikolajholysz):
Ja uważam, że konto Pajper musi zniknąć. Dawid powinien założyć sobie konto Dawida jako człowieka, na którym wiadomości przyjmuje w sprawach osobistych i jest Dawidem, studentem, fanem Tolkiena, a nie twórcą Eltena. Tam powinien siedzieć blog i cała reszta i tam powinni się kontaktować znajomi w sprawach prywatnych. Wiadomości z poza kontaktów albo zablokować, albo odpowiadać posiadanym zawsze w schowku szablonem, że takie rzeczy to na forum. Jak nie dociera, czarna lista bez powodu nie powstała,. Do tego proponuję wydzielić forum "pytania i odpowiedzi" z regulaminem dość prostym:
1. Jak nie wiesz, jak coś zrobić, pytaj tu.
2. Wątki powinny się składać z dwóch postów, pytania i odpowiedzi, względnie dopytań i wyjaśnień.
3. Wszystko, co okazuje się problemem/propozycją moderacja przenosi gdzie trzeba.
4. Duplikaty są usuwane, a autor informowany w wiadomości prywatnej o istnieniu wyszukiwarki. Recydywiści dostają bana.
5. Jakikolwiek offtopic jest niedozwolony i absolutnie nietolerowany, wylatuje bez większego zastanowienia. To czyste miejsce na pytanie, odpowiedź.

Jestem gotowy się podjąć moderacji czegoś takiego, jak coś.

Do tego powinno się przygotować oficjalny szablon kierujący użytkowników na odpowiednie forum, rozesłać do całej moderacji i niech robią kopiuj wklej, jak ich ktoś wkurza w prywatnych.

Rozsyłanie boilerplatea i kierowanie użytkowników na forum, z wyjątkiem serio poważnych problemów, powinno zdjąć z barków Dawida i moderacji dużo roboty. Usiadłby Dawid raz dziennie, skopiował do schowka co trzeba i tylko wklej, wklej, wklej, bez czytania nawet. Jak wiadomość wygląda na błąd/propozycję/pytanie, ctrl+v.

W tym momencie moderacji zostaje zajmowanie się skargami stricte forumowymi, że ktoś coś napisał, trzeba usunąć i tak dalej. Jakby jeszcze dodać opcję zgłoś do moderacji, to by w ogóle zadanie było ułatwione.

Do tego przydałyby się ścisłe wytyczne, jak klasyfikować błędy, co jest poważne, co jest średnie i tak dalej. Ktoś mógłby się tym zająć. Wtedy Dawid od razu by widział, czym trzeba zająć się na początek, czym później i tak dalej. Ponadto, nawiązując do wątku o tym, co dzieje się w społeczności, moim zdaniem moderacja powinna więcej usuwać. Wszelkie wycieczki osobiste i podobne powinny wylatywać, a użytkownicy powinni być banowani. Nie można z tym przesadzić, ani w jedną, ani w drugą. Oczywiście to nie powinno tyczyć się grup nierekomendowanych, tam niech robią co chcą.

--Koniec cytatu

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2019-08-07 11:21

#16 mikolajholysz

Jak zostanie, jak jest, ludzie z przyzwyczajenia będą o wszystkim pisać do Pajpera. Jak nie będzie Pajpera, a dawid czy inny taki, z odpowiednim statusem i tak dalej, może będzie nieco lepiej. Przynajmniej ludzie zwrócą uwagę, czemu Pajpera nie ma i może pomyślą 2 razy.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2019-08-07 12:56

#17 Julitka

Po to właśnie, moim zdaniem, będą szablony. Ludzie się nauczą nie przez zmianę nazwy konta, a przez szablony właśnie, bo jak nawet zostanie zmieniona nazwa konta, to ci "bardziej rozgarnięci" i tak zorientują się, kto zacz ten "Dawid" i to do "Dawida" będą pisać, uważając, że ich problem jest tak niesamowiciesupermegaważny, że on musi, po prostu musi im odpowiedzieć.
--Cytat (mikolajholysz):
Jak zostanie, jak jest, ludzie z przyzwyczajenia będą o wszystkim pisać do Pajpera. Jak nie będzie Pajpera, a dawid czy inny taki, z odpowiednim statusem i tak dalej, może będzie nieco lepiej. Przynajmniej ludzie zwrócą uwagę, czemu Pajpera nie ma i może pomyślą 2 razy.

--Koniec cytatu

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2019-08-07 13:48

#18 jamajka

No i co z tego, że będą pisać, jak on, za twoją propozycją, będzie robić wklej wklej wklej? xd. Ja w sumie też bym mogła przyznać rację takiemu rozwiązaniu. Zawsze do pytań jest moderacja też, może by się ludzie nauczyli. Ja jestem gotowa przejąć trochę takich.
--Cytat (mikolajholysz):

--Koniec cytatu

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2019-08-07 19:40