Dysfunkcja ruchu

Dostosowanie mieszkania

Started by gadaczka 17 posts last post 6 years ago

Czy podczas remontu dostosowywaliście mieszknie np. poręcze w łazience, nisko szawki itd?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#2 1 like

Pomagałam, konsultując, pewnym rodzicom przy dostosowaniu mieszkania dla słabo widzącego syna ze sprzężoną niepełnosprawnością. Chłopak porusza się na wózku inwalidzkim. Udogodnienia jakie pojawiły się u niego to: podłoga antypoślizgowa na balkonie w kuchni i w łazience, nisko umieszczone szafki, poręcze i uchwyty w łazience, likwidacja progów i kabina prysznicowa z krzesełkiem. Sam zsuwa się i wchodzi na wózek, trzymając się uchwytów.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

ja niestety nie dostosowywałem swojej łazienki do siebie bo takich kszesełek które są na ścianie się boję bo mam też lęk wysokości i nie usiądę nigdzie jeśli niema koło mnie osoby która mnie będzie trzymała za rękę

Taaaak, nie ma idealnych rozwiązań uniwersalnych dla wszystkich...
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Hmm, ale to krzesło nie jest wysokie, więc mogłoby ci pomóc.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

mogło by teoretycznie ale jak przychodzi na nie woda i mydło to ono jest raz że śliskie a po 2 jest bardzo wąskie więc nie zdaje takie krzesełko dla mnie egzaminu niestety bo już kiedyś miałem tą nie przyjemność brać na nim prysznic i po mimo tego że przy nim były uchwyty to i tak się bałem bo się po nim ślizgałem

A jakbyś na takim krześle położył matę antypoślizgową?

Witam.
Ja mam zprzężoną niepełnosprawność, ale Nie potrzebuje udogodnień. Mam mały zanik mięśni.
I nie mogę za długo stać.

Hm... To, jeśli mogę spytać, jak się myjesz?

Taaaa? A jak do niej wejść i z niej wyjść?

łatwo, mam tylko mały zanik mięśni, więc daje rade

@Zuzler, Ty pytałaś Patryka czy Profesorafalkowicza? ;)

Falkowicza.

Tak myślałam.. :) A Patryk odpowiedział, więc wolałam doprecyzować.. :)

Ja mam ten problem że przez spuchnięte nogi nawet pod kolanami mam trudność wchodzenia do wanny. Poprostu dlatego że nie mogę unieść wyżej nóg bo jest duże ograniczenie w zginaniu kolan. To samo jest ze schodami. Na niskie stopnie - jeszcze jakoś żułwim tempem wejdę ale na wyższe, to już jest duży pproblem. I niestety, przystosować mieszkania nie mogę, bo właścicielka nie wyraża zgody
Слава Україні! Sława Ukraini!