Znikające literki
Wróć do Archiwum Eltena#1 pajper
Witajcie!
Niektórzy użytkownicy zgłaszali problem z zanikającymi literkami przy szybkim pisaniu.
Postanowiłem więc wyjaśnić problem i sprzedać wam rozwiązanie. :)
Tak poważnie, rzecz jest po stronie SAPI.
Niektóre komputery i niektóre syntezatory potrzebują chwili na odebranie wiadomości, by coś powiedzieć.
Niestety, api, którego używamy, czeka na tą odpowiedź.
Dlatego też podczas pisania pojawiać się mogą takie opóźnienia.
Przykładowo ja ich nie mam, mimo używania SAPI5, Jacka konkretnie, bo u mnie działa ten syntezator bardzo szybko.
Ale na przykład na drugim moim komputerze problem już występuje.
Niestety, nie ma dobrego rozwiązania.
Są zasadniczo dwa, to jest używanie screenreadera bądź wyłączenie echa pisania.
Niestety, na chwilę obecną nie mam pojęcia, co innego moglibyśmy zrobić. :/
Pozdrawiam,
DP
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 denis333
Ja już gdzieś o tym pisałem, ale opiszę może raz jeszcze kompromisowe rozwiązanie:
1. Wchodzimy w ustawienia eltena.
2. W ustawieniach głosu zmieniamy szybkość syntezatora na największą z możliwych.
3. Ustawiamy eltena tak, żeby korzystał z czytnika ekranowego. U mnie pomogło w 99,9% ponieważ czasami
zdarzy mu się zjeść jakiś znak.
#3 daszekmdn
A jeśli ktoś ma screanreadera i nie ma echa pisania a mu gubi literki?
#4 misiek
Dzięki. Co ciekawe- u mnie po formacie kompa problem z literkami ustąpił.
#5 zywek
No ja właśnie tak używam. Mam nvda a i nie używam sapi i gubi mi litery.
#6 hryniek
też mam wrażenie, że mi czasami gubi. I wystarczy, że grafikę zintegrowaną obciążę to już w ogóle się fajnie pisze.
#7 denis333
dlatego mezytać ze zrozumieniem. Po przestawieniu na nvda, mimo wszytko zwiększyć szybkość do 100% bezpośrednio
w eltenie.
Ooo. Nie dobrze. Na wirtualce gubi mi literki :D Ale to już chyba wina samej wirtualnej maszyny.
#8 zywek
A ja się Ciebie pytam, co ma nvda do prędkości odczytu eltena
#9 denis333
Też się dziwię, ale ma. Może nie tyle do prędkości, ile do reagcji eltena na polecenia i na gubienie
literek.
#10 jamajka
Ale przy nvda to już w ogóle prawie nie gubi, przynajmniej mi, muszę się kiedyś tym sapi pobawić, bo
niektórym bardzo gubi.
#11 gadaczka
U mnie też nie gubi.
#12 Puszkin
Ja mogę się dołączyć, do tych osób, którym literek nie gubi. Używam NVDA.
#13 daszekmdn
Literki gubi na trochę słabszych wolniejszych laptopach
#14 longshoot
chyba właśnie tak jest, bo mi jak pisze to raczej nic nie zjada.
#15 Celtic1002
No właśnie ja też jak piszę, to nic nie zjada. :) A używam Sapi z kolei.
Anna Frankowska
#16 denis333
tak jak mówiłem. Wszystko zależy od ustawionej szybkości. Im szybciej, tym lepiej.
#17 hryniek
Ja teraz piszę na prędkości 0 nvda i nic mi nie gubi. Jedną z przyczyn, możliwe, że nie tylko podałem ze
2 tyg temu. Za duży narzut progrmu na grafikę, przy czym gdy ją dociążymy to program po prostu zaczyna
się zacinać, Z moich subiektywnych, ale popartych konkretnymi testami obciążeniowymi obserwacji wynika, że już bardziej poradą na miejscu byłoby powyłączanie w interfejsie Windows wszystkich animacji,
efektów aero itp żeby odciążyć kartę graficzną. W każdym razie kontynuując przy słabszych konfiguracjach, szczególnie na jakichś integrach
może powodować problemy. Aż jestem ciekawy jak to to zachowywałoby się na tych staaarych intelowskich
integrach, bo te obecne hd... To to całkiem nie najsłabsze karty
#18 hryniek
Ps. KOntynuując jeszcze, bo ne wszystko powiedziałem co chcialem. Problem się wydaje być dużo bardziej
złożony, może być nawet tak, że grafika może być tylko jednym z elementów reagując w scenarjuszu obciążenia
tak, a nie inaczej. Dobrze też wiem, że działające w tle na słabszym sprzęcie Windows update może wywołać
podobny efekt, a wtedy przecież grafika nie jest obciążana, tu już może chodzić o procesor, lub nawet
o dysk, gdyż Elten może czekać na gotowość urzadzenia.
#19 daszekmdn
For example na czyimś Netbooku gubi owe literki. Ciekawe jak zachowa się Elten na win 10 z NP 3 lub 2
gb ramu, sprawdzę na wirtualnej.
#20 daszekmdn
W przyszły weekend spróbóję dorwać się do sprzętu, na którym firefox odpala się z 2 minuty a nvda zcina
się przy odpalonym tt i for example folerze :D, tylko muszę poszukać owego laptopa z 2006