W kuchni

Obieranie

Założony przez gadaczka 28 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 1 z 2

W tym wątku dzielmy się sposobami na dokładne obieranie warzyw i owoców. Używacie noża, czy obieraczki? Czy zawsze orientujecie się, które miejsce jest już obrane?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Ja zazwyczaj używam obieraczki. W przypadku większości warzyw bardzo łatwo zorientować się o poziomie obrania po przez fakturę takiego warzywa.

#3 1 polubienie

Obieraczka, zdecydowanie. Określenie poziomu obrania to akurat nie problem.

Wolę obieraczkę, ale nożem też daję radę. ;) Tak, poziom obrania dotykowo jest wyczuwalny. Trochę trudniej z oczkami na ziemniakach, ale można nabrać wprawy...
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

#5 1 polubienie

NIe trzeba nabierać wprawy, znaczy to tez się przyda, ale sprawę znacznie ułatwia po prostu wypłukanie obranego już warzywa. Lepkie soki się z niego pozmywają i łatwiej wtedy znaleźć jakieś przeoczone fragmenty skórki.

Ale to nie pozbawia jakichś właściwości przypadkiem?

Ja też preferuję obieraczkę i po wypłukaniu sprawdzam, czy jakieś resztki skórki nie pozostały.
Radość, moja mała przyjaciółka idzie ze mną przez świat. LINE

#8 1 polubienie

Jeśli obierasz, to i tak pozbawiasz tego, co jest pod skórką, a jeśli opłuczesz, przynajmniej wygląda to lepiej.

Obieraczka,
albo nóż typu finka
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

zdecydowanie obieraczka. Z tym wyczówaniem, da się wyczuć co jest obrane a co nie.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

a ja obieraczka plus w mysce woda, bo jak niejestem dokonca pewna czy to juz obrane czy nie, to cos zanurze dowodyi wtedy jest owiele jasniej.

#12 1 polubienie

Dokładnie, albo pod kran, choć wtedy oczywiście więcej wody idzie.

#13 1 polubienie

Tak, też tak robie zawsze.

a ja jak większość też preferuje obieraczkę.

ja też jestem za obieraczką

#16 1 polubienie

O, nie pomyślałam, że po zanurzeniu w wodzie lepiej to widać. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji.

Obieraczka zdecydowanie, acz rzadko obieram ziemniaki i cokolwiek w kuchni robię. W moim przypadku różnie z tym wyczuwaniem jest i robię to baaaardzo wooooooolno.

#18 1 polubienie

obieraczka :)

obieraczka zdecydowanie
noc taka ciemna, więc ja przyjemna

Tylko i wyłącznie obieraczka i woda w miseczce.