Nadgryzione jabłuszko, forum tekstowe.

VoiceOver - gesty, o których mogłeś zapomnieć

Started by Julitka 18 posts last post 3 years ago

Witajcie,
Tutaj dzielmy się takimi właśnie gestami, które mogły nam gdzieś umknąć podczas nauki tego czytnika ekranu, zwłaszcza chodzi mi o urządzenia dotykowe.
Ja np. nie wiedziałam do niedawna, że gest trzykrotnego tapnięcia czterema palcami kopiuje do schowka ostatnio wypowiedziany komunikat.
Znacie jeszcze inne takie gesty?
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#2 1 like

Julitka, błąd, chodzici o gest czterokrotnego tapnięcia trzema palcami.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Tak, przepraszam bardzo, o to mi chodziło. :)

#4 1 like

Hmm. Gest 2 palce w górę powodujący czytanie wszystkiego od góry ekranu. W praktyce często gęsto ułatwia mi przechodzenie na początek zawartości okna :)

#5 1 like

Gest dwókrotnego stuknięcia, gdy ustawieni jesteśmy na elemencie paska statusu, przewija na początek obecnej listy. W przypadku ogromnych list, np. dużych konwersacji na komunikatorach, aplikację najczęściej trochę oszukują i pobierają tylko trochę, a reszta jest dociągana, gdy zbiżymy się do krawędzi i system uzna, że prawdopodobnym jest, że te treści będą nam musiały zostać wyświetlone. W związku z tym, kliknięcie w pasek statusu przeniesię nas na początek tego, co mamy załadowane, najczęściej kilkanaście stron. W tym momencie system będzie ładować dalszą część, jeżeli jakaś jest, najczęściej kolejne kilkanaście, więc się w pasek trochę naklikamy, ale i tak to szybsze niż przewijanie ręcznie.
undefined method 'signature' for # (NoMethodError)

#6 1 like

potarcie dwoma palcami robi za wróć. :P
po co mi sygnatura?

Wewnątrz aplikacji 4 palce w prawo/lewo - przełącza między otwartymi
aplikacjami. Długo o tym nie wiedziałem, a gest przydatny, zwłaszcza gdy chce się coś skopiować z innej aplikacji np. maila, a potem szybko wrócić i wkleić do bieżącej.

#8 Archived

Oki, może głupie pytanie i odpowie mi tylko śmiech, ale no trudno.
Ja, jako była gorliwa fanatyczka androida idę teraz pod skrzydła nadgryzionego jabłuszka i dla Was to pytanie wyda się dość proste, więc jako jabłuszkowy świerzak pytam.
Jak włączyć voice Over?
Proszę o odpowiedź i jak działa to słynne pokrętło?
Jeśli ktoś będzie gotowy przejść ze mną te pierwsze kroki po jego nabyciu przez wiadomostki prywatne, to będę wdzięczna.
Iphone będzie moim urodzinowym prezentem.
Zbieram i chłonę wszystkie rzeczy, które przydadzą się początkującemu użytkownikowi iphona.

Zależy jakiego Iphona kupujesz: Jeśli ósemkę, lub starszy model włączasz Vo szybko naciskając trzy razy home, czyli okrągły przycisk na dole słóżący m.in do przejścia do ekranu startowego. Iphony 7 i 8 mają ten przycisk jako dotykową okrągłą płytkę, ale znakomicie wyczuwalną. Jeśli 10, lub nowsze modele naciskasz szybko trzy razy przycisk zasilania znajdujący się po lewej stronie. Chętnie pomogę przy konfiguracji, jak nauce obsługi Iphonea.
--Cytat (iskierka1983):
Oki, może głupie pytanie i odpowie mi tylko śmiech, ale no trudno.
Ja, jako była gorliwa fanatyczka androida idę teraz pod skrzydła nadgryzionego jabłuszka i dla Was to pytanie wyda się dość proste, więc jako jabłuszkowy świerzak pytam.
Jak włączyć voice Over?
Proszę o odpowiedź i jak działa to słynne pokrętło?
Jeśli ktoś będzie gotowy przejść ze mną te pierwsze kroki po jego nabyciu przez wiadomostki prywatne, to będę wdzięczna.
Iphone będzie moim urodzinowym prezentem.
Zbieram i chłonę wszystkie rzeczy, które przydadzą się początkującemu użytkownikowi iphona.

--Koniec cytatu
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Jest jeszcze gest jednorazowego dotknięcia czterema palcami. U góry ekranu przenosi nam kursor na pierwszą rzecz na ekranie, analogicznie u dołu na sam koniec.
May the force be with you.

długi czas nie wiedziałem o geście potarcia dwoma palcami.

A do czego on służy?

Niee, do powrucenia do poprzedniego ekranu lub zamknięcia jakiegoś okienka
-- (misiek):
Do czytania całego tekstu.

--

Po za tym dyskusja jest trochę bezcelowa, od chyba IOS 13 mamy w Vo zakładkę polecenia a tam wypisane je wszystkie.

#16 Archived

o kurde! ale fajny ten gest przesunięcia czterema palcami w prawo i w lewo! genialne to jest! to robi nam jak alt plus tab w windowsie :D

#17 1 like

Gesty edycji tekstu w wejściu ekranu brajla.

Trzymamy jeden pulec na ekranie aż usłyszymy zapiszczenie, wtedy trzymając ten jeden pulec mamy do dyspozycji następujące gesty
- Trzy Pulce góra/dół: Zmiana jednostki nawigacji
- Dwa pulce lewo/prawo: nawigacja za daną jednostką
- Trzy pulce lewo/prawo: Rozszerzaniezmniejszanie zaznaczenia za daną jednostką.
Więcej gestów nie pamiętam za przeoczone gesty serdecznie żałuję i tak dalej i temu podobne
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

fajne są te porady, bo o dwóch gestach sam nie wiedziałem a iphona mam 7 lat
życie jest Piękne.