Inne

dobre i dostępne poradniki

Started by jamajka 14 posts last post 3 years ago

Jak w temacie. Czy znacie i polecacie jakieś strony, blogi, na których dość fajnie są opisywane różne zagadnienia z zakresu dźwięku, realizacji czy miksu, albo recenzje sprzętu, na których można polegać? WIem, że to subjektywna sprawa, ale zapytać nie zaszkodzi, zwłaszcza, że różne takie strony istnieją i o nie wszystkich się pamięta. CHodzi mi bardziej o strony, blogi lub kanały na youtubie, chociaż oczywiście, jak ktoś poleca np. jakieś fajnie dostępne i sensowne forum, to też.
Pozdrawiam.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Na zakamarkach audio od stycznia cisza, a już nie mówię o stronach tego na fb na przykład. Chciałam napisać z pytaniem, bo coś mnie zainteresowało, ale nie wiem, czy jest ssens, no bo jak nie pisze, to nie wiadomo czy odpisze. :) CHoć sama strona świetna, dla początkujących też.

spróbój, może odpiszą
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Podobno zakamarki mają się zwijać.
Ja jeszcze polecam stronę kontrolerysm.pl czy jakoś tak.

reaperaccessibility.com
reaproducer.com
Pierwszy to swego rodzaju WIKI, gdzie jest kilka przydatnych artykułów dot. Reapera, drugi zaś to podcast
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

No dobrze. A coś dla osoby, dla której mikrofon to takie słowo na 8 liter, rozpoczynające się od "m", a mikser kojarzy tylko z robieniem ciasta?

#9 1 like

Zakamarkiaudio, to tak przykładowo, niezła strona. Ale to też zależy, czego szukamy.

Jako, że każdy sposób dobry i każda promocja i ruch na stronie się przyda, a strona nowa

Zostawiam wam ślad.
Jeśli kto zainteresowany zapraszam oczywiście do zarejestrowania się, i do zakupu.
ruszyłem 2 tgodnie temu z nowymi usługami.
po lektorskich, po kanale podcastów, przyszedł czas na kursy online.
tutoriale video dla widzących, co cieszy się szczególną popularnością ale w mojej ofercie są i w razie zainteresowania będą audioporadniki audiokursy płatne jak i darmowe.
Dla pooczątkujących, średniozaawansowanych, głównie z podcastingu, broadcastingu bo tym głównie się zajmuję, acz to 365 dni przecież nie starczy.
koszty kursów są na każdą kieszeń, wszystko zakupicie legalnie, jak w każdym online sklepie internetowym.
Płacicie przez dotpey dostajecie mailem paragon jeśli ktoś będzie chciał fakturę można o tym napisać.
strona jak i panel logowania rejestracji i cała platforma jest dostępna.
Jeśli będzie zainteresowanie chętnie zrobię tutoriale i audioporadniki na wybrane dźwiekowe tematy, omówię pluginy ich zastosowania na wokalu, muzyce, generalnie w zakłacdce oferta czy o mnie wszystko jest dokładnie opisane.
kursy podzielone są na moduły lekcje.
ceny to 59 zł za kursy a wiedza bardzo praktyczna.
Gwarantuję, że nawet osoba niewidoma zakupi tutorial video a wyniesie z niego tyleż co widząca, bo gadam w nich prawie to co robię.
Polecam z audioporadników mikrofon dla początkujących
z tutoriali odszumianie dźwięku.
bardzo wyposażone w teorie i praktyke kursy.
krótko bez pitolenia i studenckiego spania.
sama wiedza no i referencje jakie na mojej stronie przeczytacie w zakładce o mnie same za siebie piszą.
https://dobrypoziomdzwieku.pl/
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Pytanko techniczne, czym nagrywasz, powiesz? W sensie, jak rejestrujesz video / audio do takich video tutoriali?

XSplit Broadcaster wybrałem po testach różnych.
poświęciłem na to weekend z jedną z widzących osób z branży podcasterów.
szkoleniowców, weteranów.
znany wszystkim OBS się nie sprawdził.
XSplit Broadcaster jest w opcji free dla mnie odpowiedni.
wkurzam sie troche bo jest delikatny resampling na moim głosie w tutorialach na głosie lektora muzyce a pokazuje w kursach elementy na gitarze wokalu lektorze tego nima.
no ale w kursach video nikt nie przywiązuje do tego wagi.
a w audioporadnikach zawsze można dać wav albo dobre mp3.
względnie plik do pobrania klientowi więc tutaj no problem.
w video jednak liczy się dla widzących w 99 obraz dźwięku w ogromnej ilości takich tutoriali w tym i płatnych nawet czasem nie ma.
u mnie jest.

Zapraszam na mój youtube

#14 1 like

Słuchajcie przekleję wam jeszcze linka do strony z moimi podcastami i tutorialami o dźwięku.
Wiele się wam z tego przyda a stronka się zmieniła ze wzglęndu na logistykę.
Tutaj wiedza jest i będzioe za free.
Będzie mi też miło jak dodacie sobie podcasty do subskrybowanych, kanał youtube również.
Przez brak czasu i to, że zajmuję się wyłącznie udzielaniem konsultacji płatnych nie odbieram telefonów typu darmowe porady nie odpowiadam na maile typu jaki kupić mikrofon więc od razu uprzedzam.
Myślę, że to zrozumiecie natomiast podcasty ukazują się cyklicznie.
Wielu z was będą mega przydatne a wiedza w nich zawarta będzie pomocna na lata.
Testy mikrofonów, wtyczek, adaptacja akustyczna generalnie wszystko to co tutaj w dźwiekowni omawiacie a nawet jeśli nie jest to podcast dla niewidomych tłumaczę to w taki sposób, że i niewidomy zakuma.
W podcastach są linki do wtyczek a jeśli będziecie mieć pytania napiszcie
Do administracji mam pytanie.
Jak zapatrujecie się by np utworzyć tutaj taki nowy temat o nazwie moego kanału Dobry Poziom Dźwięku?
Wbijał bym w wolnym czasie i chętnie odpowiem na pytania jeśli jakieś się pojawią odnośnie wiedzy jaka jest w moich podcastach.
oczywiście za free.
Nie chcę jednak zakładać takiego tematu bez zgody administracji ponieważ na grupach facebookowych jeśli gdzieś ja promuje swoje kursy i podcasty też o to pytam.
Link do podcastów tutaj.
Podkreślam darmowych podcastów bez żadnej rejestracji.
https://podcast.dobrypoziomdzwieku.net/
strona jest dostępna a ewentualne zdjęcia opisane.
robiłem ją samodzielnie.
Zapraszam na mój youtube