Transcription
A, jeszcze jedno. Przepraszam, że tak hołatycznie, ale dla tych, którzy mieszkają w Helu, a nie wiedzą, a są fanatykami Radia Zet Chili, we wtorek 7 marca o godzinie 19.30 ruszyła emisja Radia Zet Chili na częstotliwości 107,8 FM.
A, jeszcze jedno. Przepraszam, że tak hołatycznie, ale dla tych, którzy mieszkają w Helu, a nie wiedzą, a są fanatykami Radia Zet Chili, we wtorek 7 marca o godzinie 19.30 ruszyła emisja Radia Zet Chili na częstotliwości 107,8 FM.
Przepraszam, 6 we wtorek.
Jeszcze jedno. Znaczy, ja bym chciał powiedzieć jedną rzecz. Łukasz wspominał, że co by się stało, gdyby wszystkie grupy radiowe przeszły na ten tokenowy typ nadawania streamingów, co teraz ma grupa radiowa Time. Ja bym musiał się do jednego odnieść. Chciałbym powiedzieć, że ja słyszałem, że podobno grupa LMF nie chce przechodzić na ten tryb, że ona woli strumienie otwarte i żeby było ich dużo. No taka ciekawostka właśnie. Ktoś mi kiedyś wspominał, że LMF podobno nie chce na razie mieć takiego typu nadawania. Tak, tak, tak.
Dzień dobry, chciałbym zapytać o jedną rzecz, czy istnieje jakiś taki program albo coś do słuchania radia, w którym byłoby coś takiego, że mam sobie włączony komputer i ustawiam sobie, że o 4.00 włączyło mi się nagrywanie i mi nagrało daną audycję albo coś w tym rodzaju, coś na przykład by nagrało mi od 4.00 do załóżmy 5.00, 6.00 daną audycję, czy jest to nierealne?
Oczywiście, że jest. Tapin radio w wersji pro bodajże to potrafi.
Jeśli masz zacięcie grzebacza w systemie, to możesz użyć streamrippera. To jest taki programik konsolowy, jego się tam pobiera z Sourceforge bodajże. Możesz go przy użyciu harmonogramu zadanin DOS-a wywołać o tej 4.15 i on Ci będzie nagrywał. Nawet możesz go ustawić, żeby Ci nagrywał przez godzinę i po godzinie Ci przestanie nagrywać. Jak najbardziej to jest osiągalne. Nie trzeba. Nie trzeba kupować wersji pro. Może to rzeczywiście mieć wersję pro z Krakowa, ale to ja mówię o rozwiązaniu za darmo. Oczywiście streamripper nie ze wszystkim sobie poradzi, ale warto go wypróbować.
No to ja powiem w ten sposób, że bardzo dobrze, że grupa radiowa RMF chce mieć otwarte streamingi, bo ja uważam jednak, że generalnie wszystkie stacje radiowe, które oferują streamingi z wszystkich grup powinny mieć właśnie otwarte streamingi, a nie żeby były generowane. Bo ja naprawdę nie wiem, co ta generacja daje z drugiej strony. Jakieś niby zabezpieczenie, ale to niby jakie ma być zabezpieczenie i przeciwko czemu. Skoro to jest normalna stacja radiowa, przykładowo Vox FM albo SK, to jest normalna stacja radiowa, którą człowiek po prostu jeśli ma ochotę posłuchać przez internet ma prawo. W jakimkolwiek urządzeniu tylko chce. No a nie, żeby było coś generowane, bo to jest dla mnie taka głupota, że gorszej głupoty to ja po prostu nie słyszałem w całym swoim życiu. No i naprawdę bardzo dobrze, że grupa RMF nie chce wprowadzać generowania tokenów, jeżeli chodzi o zmingi, bo... Podejrzewam, że jakby grupa RMF to wprowadziła, to za grupą RMF poszłyby chyba kolejne grupy. A natomiast co do programu, który nagrywa o danej godzinie, to osobiście pierwszy raz teraz słyszę, że jest taki program, który coś takiego umożliwia, więc no... Więc być może sobie też... Spróbuje możliwości tego programu, bo to jest w sumie ciekawe to, co tutaj słucham. No i raczej tyle na razie.
Odświeżam wątek po dość długim czasie, podaję taką ciekawostkę, że od jakiegoś czasu, chyba od roku nawet, grupa radiowa Time nie haszuje już swoich streamów, można je normalnie odtwarzać, więc jak widać zrezygnowali z tego, nie wiem dlaczego, może to im się też nie opłacało, nie wiem. Ale po prostu już z tego zrezygnowali.
tylko w sumie cóż to ma do programu do odsłuchiwania stacji radiowych, no, ale w sumie ja polecam XM Playout odtwarza wszystko i ma nagrywanie z radia słuchajcie, to jest przede wszystkim jego zaleta, ja korzystam z niego głównie do słuchania radia do innych rzeczy dalej, MPCHC
Dzień dobry, dzień dobry. Nie każdy się lubi z radiosurem. Z TAPIN RADIO podobno są problemy, nie wiem, nie używam. Więc przychodzę z fajnym dość rozwiązaniem dla wszystkich chcących nagrywać audycje radiowe z radia internetowego. Jest sobie taki odtwarzacz multimedialny jak XMPLAY, autorstwa osoby, która zrobiła DLL-kę BAS. BAS to jest coś, co się przydaje programistom, więc nie będę się nad tym rozwodził. Generalnie do odtwarzania różnych plików dźwiękowych. Często się spotkamy w jakichś odtwarzaczach, włącznie z BAS-em, ale wracając do sprawy. Ten odtwarzacz powstał wstępnie dla trackerów. O tym też się nie będę rozwodzić, bo nie o tym wątek. Natomiast można sobie o tym oczywiście wszystkim poczytać. XMPLAY odtwarza bardzo dużo formatów. Przede wszystkim odtwarza wszelkie strumienie internetowe. Toteż jeżeli ktoś jest zainteresowany nagrywaniem. Może sobie strumień załadować. Odtwarzaczem operujemy przy pomocy skrótów. Troszkę nieraz niestandardowych, ale można je sobie z tego co wiem zremapować. Ja na przykład mam tak zrobiony skrót do nagrywania, bo on chyba domyślnie nie jest ustawiony. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę powiedzieć jak to zrobić, bo muszę to sobie przypomnieć i wszystkie informacje podać. Odtwarzacz uruchamiamy, naciskamy literkę O. Jak OPEN wybieramy sobie plik. Tam plik PLS, tudzież jakiś URL. Bo można bezpośrednio wprowadzić URL, co jest fajne. Jak zresztą w większości odtwarza się. No i podoba nam się piosenka, która sobie tam leci. Naciskamy R. Przynajmniej ja sobie ustawiłem skrót R. Zremapowałem go w ten sposób do nagrywania. On nas pyta o nazwę pliku. Wpisujemy mu nazwę pliku. Damy Enter. Nagrywa się. Kończy się na przykład to co nam się podoba. Cała audycja. Naciskamy R ponownie. No i... Jak by to powiedzieć. Plik już mamy zapisany na dysku. Takie proste, a bardzo przydatne narzędzie. Oczywiście do odtwarzania muzyki dalej używam swojego MPSHC. Natomiast do nagrywania już tylko i wyłącznie właśnie XMPlay'a. Jeśli ktoś tam jest zainteresowany, to niech się odezwie. To spróbuję powiedzieć coś więcej.
Witajcie, odświeżam wątek. Ja korzystam z płatnej wersji Tapin Radio i jestem bardzo zadowolona. Nie mam z nim żadnych problemów. Harmonogram zadań działa super. I tak naprawdę kupiłam go chyba z 2 lat temu albo rok. I naprawdę jest świetny, nie żałuję tych wydanych pieniędzy. Zresztą korzystam też czasami z Radio Szul i jest w porządku. Jest jeszcze taki program do odsłuchiwania stacji radiowych. Rarma Radio też działa dobrze. Tak więc jest spory wybór.
no teraz to jest spory wybór faktycznie z tego co tutaj mówisz no bo ten wątek był utworzony no w 2017 roku co do słuchania stacji radiowych na dzień dzisiejszy no to teraz obecnie używam tapin radia ale nie w wersji płatnej tylko w tej normalnej wersji albo po prostu w ostateczności biorę sobie i ściągam streamingi ze strony nsofta do stacji które mnie interesują no i co wiadomo że nsoft nie posiada wszystkich strumieni bo na przykład nie może posiadać strumieni agory no bo agora niestety ale nie chcę żeby streamingi tej grupy były rozprzestrzenione drogą nsofta ale jeżeli chodzi o grupę agory to nie słucham praktycznie jej bo tam nie ma dla mnie zbytnio jakiejś stacji radiowej która by mnie interesowała ale też jeszcze taki jeden sposób mam bardzo prosty mianowicie wiadomo że w dobie w dobie iphone'ów tudzież android'ów i tak dalej i tak dalej są różne aplikacje dedykowane na przykład polskie radio albo sk go albo rmfom i tak dalej ale ja to przedłem w prosty sposób po prostu mam drop box'a na iphone'ie i po prostu mam folder ze stacjami radiowymi w pliku prs czytam m3u w każdym razie przez iphone'a daną stację da się odtworzyć więc jakoś jest to dla mnie jakieś ułatwienie bo na przykład sk go zbytnio z gadaczem w iphone'ie nie chce współpracować więc używam sobie oddzielnych strunieni które mam zapisane właśnie w drop box'ie czy na przykład eski rock albo też czasami nie wiem innych stacji więc no da się to obejść a takie z ciekawości pytanie mam to taping radio nadal jest rozwijany do dnia dzisiejszego
Jeszcze jeden post, taki na szybko, albo czasami jak mi się nie chce ta PNR po prostu odpalać z jakichś względów, to po prostu win-upem słucham stacji radiowej.