EltenLink

Pomoc programistyczna bardzo poszukiwana

Wróć do EltenLink

#61 pajper

Napisanie kilku programów i udział lokalizacyjny w kilku projektach to nie jest jeszcze doświadczenie programistyczne. Arek, choć go lubię, nie ma doświadczenia w programowaniu tak, jak ja go nie miałem, gdy zaczynałem pracę nad Eltenem, a wszak wiedzy i umiejetności mi nie brakowało.
A co do Rubiego, ja się w ten temat nie angażuję. Ruby jest jednym z najpopularniejszych języków na świecie i większości ludzi nie przeszkadza.
A rewrite WinAPI jest w każdym języku, wliczając Pythona chociażby (biblioteka ctypes), w Ruby to fiddle.

@magmar Idąc twoim tokiem rozumowania, powinienem przestać odpowiadać na propozycje i błędy, bo to strata mojego wolnego czasu, jeśli nie jestem nimi (propozycjami) zainteresowany.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2019-12-10 08:29

#62 magmar

Nie chciałam CIę urazić, Dawidzie tylko sam widzisz, że nawet zwolennikom Twoich poglądów z pewnych powodów z Rubbim nie jest po drodze...

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2019-12-10 08:35

#63 papierek

ciekawe, że rubiego uczą na każdej większej uczelni. Z resztą, tak jak pisałem, c++, c#, python, java, ruby to wszystko są języki wysokopoziomowe, owszem, różnią się, ale nie ma aż takich ogromnych różnic, jak między programowaniem niskopoziomowym

po co mi sygnatura?
2019-12-10 08:37

#64 magmar

Dobrze ujmę to inaczej.
Jest jakiś problem, który blokuje Papierku nawet Ciebie w pomocy Dawidowi nad Rubim.
Myślę, że zamiast się przepychać i zastanawiać się nad słówkami warto byłoby poszukać jakiegoś rozwiązania żeby odciążyć Dawida.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2019-12-10 08:51

#65 tomecki

W gruncie rzeczy problem jest jeszcze inny. Siedzenie nad eltenem wymaga sporej ilości czasu, bo każdy program ma jakąś koncepcję wg której jest robiony i trzeba to wszystko przepatrzeć, ewentualnie nauczyć się języka, a potem jeszcze wymyślać rozwiązania kolejnych problemów, pisać to wszystko, sprawdzać czy działa itd, a to wszystko praktycznie za nic, bo ani kasy z tego nie ma żadnej, ani końcowi klienci nie wychwalają programistów pod niebiosy, ani nawet nie bardzo jest pochwalić się czymś ciekawym w środowisku. W dodatku programiści generalnie nie narzekają na nudę i z reguły mają co robić, bo jeśli nie mają nawet aktualnie zleceń to własne projekty rozwijają. Trzebaby więc tutaj kogoś, kto zdecydowałby się poświęcić na prawdę sporo czasu zupełnie za friko, a takich programistów nie jest zbyt wiele.

2019-12-10 09:07

#66 nuno69

@Pajper, ale ty mnie w żaden sposób nie urażasz! Nie mogę pokazać ci papierka (he he). jak ja to umiem programować, bo po prostu go nie mam.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2019-12-10 09:51

#67 Julitka

Generalnie zgadzam się z Papierkiem i Pajperem, choć nie podoba mi się w gruncie rzeczy, że mówi się tu teraz głównie o jednej osobie, a wszak jest ich więcej, często starszych, co w tak często podnoszonej tu jako argument psychologii jest wyznacznikiem doświadczenia.
@Magmar Wydaje mi się, że jedna jest różnica między Papierkiem, a owymi "innymi osobami": On Rubyego nie zna i może nawet nie pozna, ale jednocześnie nie neguje go za wszelką cenę. To, że akurat mu ten język nie przeszkadza, a może nawet go lubi, o niczym nie świadczy. On zdaje sobie sprawę, że jest pewna koncepcja projektu i programu i nie neguje jej, tylko stara się, w miarę możliwości, ubogacać i rozwijać. Podobnie z resztą jest z tłumaczeniami: Mamy na Ilsie wykładowczynię, która jest zwolenniczką trzymania się tłumaczenia zaproponowanego przez studenta. Nie jego przebudowywania, a jedynie szlifowania w miarę potrzeby. Bo to jest nasza koncepcja, nasze tłumaczenie, nasz czas w nie włożony. Zmian czasem trzeba i to nawet sporych, bo i błędy stylistyczne się trafią, a to zaburzona zostanie równowaga temat-remat, ale sformułowania, pomysły tłumaczeniowe, zostają nasze. Z drugiej strony ja często słucham tłumaczeń kolegów, które mi się nie podobają. Ale ponieważ są poprawne merytorycznie, to nie mam prawa narzucać im własnego zdania tylko dlatego, że jakiś zwrot mnie wydaje się w danym miejscu lepszy.
Acha, no i @Magmar Wiesz, jak się mówi o swoim potencjalnym "szefie" że jest niedoświadczony i jego praca jest do bani, to też tak jakby...
@Tomecki W sumie racja.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2019-12-10 10:30

#68 nuno69

Lol muszę się zgodzić. teraz ten wątek powinien się nazywać "Czy Nuno69 umie programować?"
Odpowiem: umie, ale mu się nie chce. :D

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2019-12-10 10:52

#69 Julitka

Wiesz, Nuno, to, że Ci się nie chce, w sumie nie jest niczym złym. Tylko mnie to np. nie daje prawa do narzekania na pracę innych, ale... może jestem jakaś dziwna. :p Poza tym wiem z doświadczenia, że jesteś na tyle zdolny i pojętny, by w parę dni nauczyć się języka, takiego jak Ruby.

2019-12-10 12:15

#70 nuno69

Ale to jest tak jak z chlebem. To, ze nie jestes piekarzem nie zwalnia cie z prawa narzekania na chleb, ktory kupujesz.

2019-12-10 17:03

#71 papierek

słuchajcie, ale ta dyskusja już dawno została zakończona. Ruby czy nie, nie ma sensu ani osób do zaangażowania, żeby przepisać program na inny język. Teraz nie jest istotne, jak Dawid dobrze się czuje w tym języku, zwyczajnie przepisanie eltena na inny język wiązało by się z długim czasem stagnacji projektu, a co ważniejsze, nikt tutaj z tych tzw. doświadczonych programistów, czy to będzie arek, czy ktokolwiek inny nie da stuprocentowej gwarancji, że po zmianie języka na ten mu odpowiadający będzie aktywnie rozwijał projekt. Poza tym czas stracony na przepisanie całej pracy na inny język nie prędko by się zwrócił nawet, gdyby ktoś chętny pomógł by dawidowi z projektem, więc...

po co mi sygnatura?
2019-12-10 20:55

#72 papierek

poza tym pojawi się ktoś nowy na eltenie i stwierdzi, że c++ to beznadziejny język i on się lepiej czuje w javie i on nie będzie pomagał. Powiem tak. Jak ktoś umie programować i zależy mu na projekcie, to nauczy się rubiego. Jak mu się nie chce, tak jak to arek napisał, to przepisanie projektu na jakikolwiek język nie pomoże.

po co mi sygnatura?
2019-12-10 20:58

#73 nuno69

Nie bo tylko i zawsze C#.

2019-12-11 07:40

#74 nuno69

Inna rzecz że tamtejszy nadwrażliwy garbage Collector doprowadza mnie czasem do szału

2019-12-11 07:41

#75 Julitka

@Papierek Ale niestety mało osób to rozumie i zrozumie.

2019-12-11 08:40

#76 papierek

Gdybyś jeszcze eltena kupował, to analogia by była trafna.
--Cytat (nuno69):
Ale to jest tak jak z chlebem. To, ze nie jestes piekarzem nie zwalnia cie z prawa narzekania na chleb, ktory kupujesz.

--Koniec cytatu

po co mi sygnatura?
2019-12-11 09:47

#77 Julitka

@Papierek Właśnie miałam napisać.
I ja nie mówię, że piekarz jest j***ym debilem i idiotą, tylko zakładam, że mógł popsuć się piec, piekarz mógł być niedoświadczony, a poza tym... niektórzy lubią chleb przypalony. :p
No ale dość już tych analogii.

2019-12-11 10:51

#78 papierek

tylko w przypadku piekarza, jak chleb jest nie taki, jak trzeba to klient go nie kupi. Ale ciągnąc tą analogię, ktoś, kto nie chce płacić za chleb, to sobie weźmie nawet troszkę przypalony chleb, ale nie będzie narzekał, a przynajmniej nie powinien, że jest coś z nim nie tak. Takie własne ryzyko. Znowu, idąc dalej tym torem, jeżeli chleb będzie zbyt przypalony, taka czarna breja, to nawet żebracy za darmo go nie będą chcieli brać.

po co mi sygnatura?
2019-12-11 12:31

#79 patricus

a ja bawię się api eltena, ciężko, bo jak zrobie program to on nie pokazuję się, i elten nie mówi czemu, a tak to bym po robił programiki a puźniej jakieś mniejsze pr do eltena.

an error occurred, please press the meow button to continue.
2025-06-29 18:30