Winna jest o ile pamiętam "Kontrola zachowania". Mechanizm ten nie blokuje ani nie usuwa programu, a jedynie "patrzy mu na ręce", i kontekstowo uniemożliwia działanie funkcjom.
Jeszcze co ma jaws, a czego nie ma nvda to zawijanie do góry strony. Chodzi mi o klawisze nawigacji. Kiedy dojdziemy do ostatniego i klikniemy jeszcze raz to przechodzi nam na początek, do pierwszego tego typu elementu. Bardzo mi tego brakuje w nvda.
Dokładnie. Nie ma sensu płacić za dodatkowe gadżety dodatkową kasę. Już nie ważne czy jest to 400, czy 4000 zł. Ważn, żże jest nvda, który jest darmoy, i jeśli chodzi o widoczność aplikacji stoi na tym samym, a może nawet i lepszym poziomie niż jfw. Bajery typu analizator tekstu, czy też flexible web są funkcjami opcjonalnymi, którymi i tak większość użytkoników nie będzie się przejmować. A jeśli będzie, to na pewno nie jest to warte takiej ceny jaką obecnie śpiewa sobie freedom za produkt.
W jakim sensie API JSON? - Jaws, od wersji 16 a lepiej od 18 ma w sobie komponenty bazujące na JS i JSON, ale nie wiem, czy są one tylko wymagane do bibliotek, które wymagają, czy globalnie.
Innymi słowy nie wiem, czy mogę sobie JSONem sprawdzić status tego czy owego. ale parser JSON musi być, bo jakieś research it, Mathjax i inne takie wymagają.
Witam! Najnowsza wersja programu JAWS, TJ. 2019 1906 zawiera wsparcie dla edytora Notepad ++ które działa zdecydowanie lepiej, jak w NVDA. Polecam sprawdzić.
Wyjaśnisz więcej? Nie mam najmniejszego zamiaru używać Jawsa, a jestem aż ciekaw, bo na NPP nie mogę w NVDA narzekać. To moje codzienne narzędzie pracy i nie dostrzegam żadnych problemów prócz tego, że czasem się zablokuje kursor. Ale wtedy wystarczy end lub home.
Dostałem JAWS 2019, zainstalowałem, ale po instalacji od razu przechwycił mi Ewę Compact z Vocalizera, jak i gdzie wybrać oryginalny głos JAWS? To raz, a dwa, jak i gdzie ustawić, aby Elten rozpoznawał JAWS, albo inaczej, żeby JAWS rozpoznawał Elten. Czy da się ustawić tak, aby można było na Eltenie działać zarówno z NVDA jak i z JAWS? Czy wersja 2019 ma gdzieś jakieś skróty do przyspieszania mowy i do zgłaśniania? Gdzie włączamy, aby JAWS czytał dymki oraz pozycję listy. No i co istotne, przydatne skróty do nawigacji po stronach, chodzenie po linkach, polach edycyjnych, po wierszach w tabeli.