Białe laski
Wróć do W drodze#961 camila
A tutaj udostępniam jak to działa w praktyce - znaczy się koło. ;) 82 mm, chociaż moim zdaniem jest trochę zbyt małe, mimo, że to sweet spot między wagą a użytkowaniem to jednak przydałoby się ponad 90 mm lub więcej, dla zupełnie płynnej sterowności.
https://www.dropbox.com/scl/fi/w6w4bcv1awpl48f6ixnj2/Silent-circle.WAV?rlkey=c36c4o2bvgilt2vdh6u8xs1r7&dl=1
#962 Julitka
Ja mam ceramiczną i bardzo sobie chwalę.
W formie ciekawostki, ostatnio zrobiłam test socjologiczny. Szłam galerią Dworca Gdańskiego w stronę metra 11 listopada ok 15:00. Jeśli ogarniecie monitoring, to przekonacie się sami, że był cholerny tłok, nigdy jeszcze nie widziałam tylu ludzi, którzy lecieli w różne strony. No dobrze, może na Świętokrzyskiej w godzinach szczytu. ;) Nie dało się iść bez ryzyka złamania laski, bo niestety ludzie szli w obie strony dość szybko, często gapiąc się jak cielęta w telefony. Więc zrobiłam rzecz dość niedozwoloną, czyli szłam nogami po prowadnicy, impetycznie stukając na prawo i lewo swoją maszynerią. I co chwila słyszałam "Uważaj!" ludzi, którzy oglądali się w moją stronę i przekazywali to swoim współziomkom.
Więc ja tam się cieszę, że przynajmniej mi szansa na zderzenie lub laski złamanie spadła o procent kilkadziesiąt. Tak ze 25, orzekłabym.
Ja mam Swarowskyego z końcówką ceramiczną właśnie i kiedyś robiłam tu porównanie tych lasek.
Podobno ostatnio zmienili im rączki na gorsze, już nie są drewniane *chlip*.
#963 Julitka
Chyba chodzi o to, że teleskopowa lub teleskopowo-składana. Jak jest składana, to piszą wprost, że składana. Z tego, co wiem, to kombinowane to są bardziej teleskopowe i faktycznie powyżej pewnych długości oni sprzedają tylko takie.
-- (guliwer):
Tak się zastanawiam bo jest 160cm ta czeska, ale kombinowana kompozytowo-aluminiowa. i się zastanawiam czy nie będzie przekombinowana XD. Kombinowana to znaczy że jest i teleskopowa i składana, czy o materiał chodzi?
--
#964 balteam
Po dłuższym chodzeniu przyzwyczaiłem się do ceramicznej, za kilka miesięcy testnę standardową końcówkę i zobaczymy, ale dalej uważam, że jedyna zaleta to trwalsza końcówka, ale kosztem wagi, nie widzę różnicy w echolokacji na przykład.
#965 camila
Warto wybrać teleskopową czeszkę?
#966 guliwer
Ja chyba stawiam na teleskopowo-składaną, bo na stronie producenta jest albo składana, albo teleskopowa, albo właśnie kombinowana, tylko ciekawe czy na dole jest teleskop czy na górze, chyba trzeba do producenta napisać, albo do ECE.
-- (Julitka):
Chyba chodzi o to, że teleskopowa lub teleskopowo-składana. Jak jest składana, to piszą wprost, że składana. Z tego, co wiem, to kombinowane to są bardziej teleskopowe i faktycznie powyżej pewnych długości oni sprzedają tylko takie.
-- (guliwer):
Tak się zastanawiam bo jest 160cm ta czeska, ale kombinowana kompozytowo-aluminiowa. i się zastanawiam czy nie będzie przekombinowana XD. Kombinowana to znaczy że jest i teleskopowa i składana, czy o materiał chodzi?
--
--
#967 MarOlk
Trochę odejdę od tematu, ale niedaleko. A chińskie laski z Ali Express czy podobnych miejsc ktoś testował?
#968 guliwer
Co do chińskich to nie wiem, ale ostatnio ktoś wrzucał na typhlosa jakąś laskę z Amazonu za niecałą stówę.
-- (MarOlk):
Trochę odejdę od tematu, ale niedaleko. A chińskie laski z Ali Express czy podobnych miejsc ktoś testował?
--
#969 balteam
Ktoś testował i nie narzekał, tylko, że tam też jest ich kilka, więc to tak jakbyś spytał czy ktoś europejską testował.
#970 DJGraco
-- (Julitka):
Ja mam ceramiczną i bardzo sobie chwalę.
W formie ciekawostki, ostatnio zrobiłam test socjologiczny. Szłam galerią Dworca Gdańskiego w stronę metra 11 listopada ok 15:00. Jeśli ogarniecie monitoring, to przekonacie się sami, że był cholerny tłok, nigdy jeszcze nie widziałam tylu ludzi, którzy lecieli w różne strony. No dobrze, może na Świętokrzyskiej w godzinach szczytu. ;) Nie dało się iść bez ryzyka złamania laski, bo niestety ludzie szli w obie strony dość szybko, często gapiąc się jak cielęta w telefony. Więc zrobiłam rzecz dość niedozwoloną, czyli szłam nogami po prowadnicy, impetycznie stukając na prawo i lewo swoją maszynerią. I co chwila słyszałam "Uważaj!" ludzi, którzy oglądali się w moją stronę i przekazywali to swoim współziomkom.
Więc ja tam się cieszę, że przynajmniej mi szansa na zderzenie lub laski złamanie spadła o procent kilkadziesiąt. Tak ze 25, orzekłabym.
Ja mam Swarowskyego z końcówką ceramiczną właśnie i kiedyś robiłam tu porównanie tych lasek.
Podobno ostatnio zmienili im rączki na gorsze, już nie są drewniane *chlip*.
--
Nie mają już drewnianych rączek :O w takim razie jakie?
#971 Numernabis
Ja mam kilka pytań odnośnie tego koła.
Czy to można kupić odzielnie czy tylko z jakąś lagą?
Jak to jest mocowane?
Z czego to jest, zy to jest jakoś wzmacniane, chodzi mi o trwałość, żeby się nie okazało, że wystarczy na 3 miesiące i trzeba nowe kupować, a ja dużo bym się trurlał.
Słuchałęm tego filiku i brzmi to nieźle.
Jaa jest cena i gdzie to można kupić, nie chce mi się przebijać przez posty, a powie szczerze, że nie zauważyłem odnośnika i ceny.
No i jeszcze jedeno, czy to ma jakąś blokadę? Pytam, bo co jeśli chcemy postawić lagę w koncie? Będzie sama odjeżdżać.
Trzymając w tramwaju treż trzeba jakoś pilnować, żeby wciąż nie zjeżdżała.
-- (camila):
A tutaj udostępniam jak to działa w praktyce - znaczy się koło. ;) 82 mm, chociaż moim zdaniem jest trochę zbyt małe, mimo, że to sweet spot między wagą a użytkowaniem to jednak przydałoby się ponad 90 mm lub więcej, dla zupełnie płynnej sterowności.
https://www.dropbox.com/scl/fi/w6w4bcv1awpl48f6ixnj2/Silent-circle.WAV?rlkey=c36c4o2bvgilt2vdh6u8xs1r7&dl=1
--
#972 Zuzler
Dyskusja o prowadnicach zrobiła się nadspodziewanie długa, więc ją wydzieliłam do wątku o prowadnicach.
#973 mustafa
NO tak, i pewnie temat znów zacznie się "z dupy", a nie jako konsekwencja wcześniejszych wypowiedzi. Ach ta administracja, która chce czuć się „potrzebna”.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#974 Piotr
Ok, koło jest mojego autorstwa, aczkolwiek nie jest moim pomysłem.
Pomysł pochodzi od firmy Anbutech, końcówka nazywa się Rover.
http://sklep.altix.pl/pl/koncowka-rover-do-bialej-laski-z-kolkiem
Moje koło jest jakby dopracowanym projektem i raczej wytrzymalszym, ale przez to też cięższym.
Dodatkowo koło, które posiadam, teraz także i Camila ma sens wyłącznie w lasce firmy Comde-derenda i to w modelu sztywnym, nieskładanym, ale teleskopowym (laskę można skrócić).
Występuje ona w dwóch wariantach dostępnych pod linkiem:
http://sklep.altix.pl/pl/teleskopowe-biale-laski-
Do laski i kółka dobrym pomysłem jest również wymiana domyślnego profilowanego uchwytu na uchwyt, który zaprojektowałem i mam możliwość wykonać go na zamówienie.
Uchwyt jest okrągły na całej długości i ma wymiary uchwytu domyślnego, węższy ku dołowi, rozszerzający się ku górze, pomaga to w sytuacji, gdy w coś uderzymy i laska przesunie się nam w dłoni, ale jest szansa, że z niej nie wypadnie.
Kółko posiada obudowę ze stali nierdzewnej, która jest również wykonana wedle projektu, natomiast pozostałe jego części, jak śruba montażowa m8, oś do łyżwo rolek oraz kółko do łyżworolek są dostępne normalnie do kupienia w sklepach.
Kółko nie posiada żadnej blokady, ponieważ jego ciężar jest już i tak znaczny, zmniejszyć można go np. stosując kółko o mniejszej średnicy.
Zwykle nie stawiam laski, tylko wieszam razem z kurtką, czy to w pociągu, czy w innym miejscu, a np. przy stole w lokalu przypinam ją sobie do nerki przy pasku, za pomocą takiej zwykłej metalowej szekli, którą można znaleźć właśnie przy takich akcesoriach jak skórzane nerki.
Polecam jednak najpierw sobie to przetestować i w razie potrzeby zapraszam do kontaktu.
ps. Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania, a w razie większego zainteresowania innych osób, dajcie znać, bo może łatwiej będzie utworzyć osobny wątek o tej końcówce, aby tam zebrać informacje, pytania i odpowiedzi, a może ulepszenie konstrukcji?
-- (Numernabis):
Ja mam kilka pytań odnośnie tego koła.
Czy to można kupić odzielnie czy tylko z jakąś lagą?
Jak to jest mocowane?
Z czego to jest, zy to jest jakoś wzmacniane, chodzi mi o trwałość, żeby się nie okazało, że wystarczy na 3 miesiące i trzeba nowe kupować, a ja dużo bym się trurlał.
Słuchałęm tego filiku i brzmi to nieźle.
Jaa jest cena i gdzie to można kupić, nie chce mi się przebijać przez posty, a powie szczerze, że nie zauważyłem odnośnika i ceny.
No i jeszcze jedeno, czy to ma jakąś blokadę? Pytam, bo co jeśli chcemy postawić lagę w koncie? Będzie sama odjeżdżać.
Trzymając w tramwaju treż trzeba jakoś pilnować, żeby wciąż nie zjeżdżała.
-- (camila):
--
--
#975 Piotr
Małe sprostowanie.
Koło, które posiadasz ma 84mm i wydaje mi się, że nie chodzi tu o jego średnicę, ja nie szedł bym w tą stronę, raczej jeśli chodzi o szybkość i zwrotność to można by poszukać koła, o stożkowym, a nie okrągłym profilu.
-- (camila):
--
#976 Numernabis
Dziękuję za wyjaśnienie.
#977 camila
Myślę, zę jednak większe są lepsze, ze względu na to, że się jakoś mniej blokują. Nie wiem jak to wytłumaczyć.
#978 balteam
no ale są cięższe, więc jedna wada zamieniona na drugą.
#979 camila
Ale w tym przypadku to nei ma znaczenia, bo bardzo rzadko tę laskę podnosisz.
#980 Pitef
A ja się przeżóciłem na Swarowskiego składanego z kompozytu, końcówa obrotowa ta środkowa i jestem w dziesiątym niebie. Lekka, wytrzymała i kompaktowa.