Witajcie. Poraz kolejny jestem posiadaczem telefonu z logo zielonego robocika. Tym razem jest to samsung galaxy a40 z androidem 9 i nakładką samsung one ui. Przechodząc do sedna sprawy: Korzystam ja na codzień z pisania za pomocą klawiatury brajlowskiej, a że android jest pod tym względem mocno upośledzonym systemem, należy wstrzymywać talkbacka podczas pisania, i wznawiać, gdy skończyy wysyłanie wiadomości. Wszystko było by pięknie, bo samsungowy skrut dostępu bezpośredniego power + vol up działa naprawdę świetnie, ale niestety po uruchomieniu talkbacka ponownie, w aplikacji messenger przestają być czytane treści zarówno wiadomości w konwersacji, jak i same konwersacje nie są odczytywane. W aplikacji facebook natomiast po takim zabiegu tracę dostęp do treści powiadomień i aktualności. W innych aplikacjach nie mam takiego problemu. Ma ktoś może podobnie tragiczną sytuację do mojej? Czy jest to kwestia specyficznych ustawień oprogramowania, czy może jakieś widzi mi się galaxy a40, z którymi będę musiał męczyć się przez cały okres, w którym będę używać tego telefonu?
Ja mam tka tragiczną sytuację i jest to winą albo ostatniej aktualizacji messengera, która nastąpiła po 5 marca, czyli po dacie, kiedy to oddałem telefon do serwisu, albo po aktualizacji tb, również nastąpionej po tej dacie i przed wielkanocą.
no bo TB to nie dopracowane demo, że tak się wyraże. jest niestety często ścinającym się czytnikiem ekranowym, bez wielu przydatnych funkcji, jak chociażby OCR.
Problem zdaje się powracać jak boomerang... Najnowszy Talkback, Messenger, LineageOS 16.0, Android 9 na OnePlus 6 - identyczny problem. Dopóki nie restartnę całkowicie Messengera po użyciu SBK (wyłączeniu/włączeniu Talkback), lista wiadomości... milczy.
Umysł jest jak spadochron: zamknięty nie spełnia swojej funkcji.
Jak ja miałam podobny problem kiedyśjeszcze przy używaniu tb, pomagało klianie 2 raz wstecz z wyłączoną syntezą, bądź klikanie wstec do momentu zamknięcia apki na przysłowiowe oko, ale to chyba zajmuje tyle samo mniej więcej czasu co zamknicie jej z aplikacj, ale jeśli komuś tak będzie łatwiej to...