Blind shel classic- co myślicie.
Wróć do inne#181 pates
Magda, progres jest, tutaj się zgodzę. Ios owszem, jest zamknięty, aczkolwiek w tym przypadku jest też taka sprawa, że na ios więcej deweloperów pisze appki, bo z iphonów o wieeeeeele więcej osób kożysta niżeli z takiego blindshella. No i tutaj też jest problem taki, że jak się osobom na stołku znudzi to telefon nada się tylko do dzwonienia
#182 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Ale klawiatury IOS nie oferuje, mimo wielu telefonów na rynku.
-- (pates):
Magda, progres jest, tutaj się zgodzę. Ios owszem, jest zamknięty, aczkolwiek w tym przypadku jest też taka sprawa, że na ios więcej deweloperów pisze appki, bo z iphonów o wieeeeeele więcej osób kożysta niżeli z takiego blindshella. No i tutaj też jest problem taki, że jak się osobom na stołku znudzi to telefon nada się tylko do dzwonienia
--
#183 pates
Ma ktoś plik? Niestety nie mogłem być.
#184 papierek
Podsumuję i mam nadzieję skończę ten spór o nic generalnie.
Że nie każdy czyta zmiany w wątkach i tak dalej, to jeszcze raz tutaj napiszę:
Każdy, kto pociągnie dalej ten spór o przydatność blindshella dostanie ostrzeżenie.
A przynajmniej każdy, kto albo powieli istniejące argumenty, albo ten, kto owych nie poda.
Przez tyle wpisów wszyscy wiemy, że dla jednych sprzęt jest mało przydatny, bo nie ma wielu przydatnych aplikacji, raczej nie będzie miał banków i wiele, wiele innych. Że cena jest niewspółmierna do możliwości o tym też już każdy wie.
Z drugiej strony nie ma sensownego na rynku telefonu z numeryczną, fizyczną klawiaturą, z którego jednocześnie można wygodnie przeglądać sieć, wysyłać maile, używać messengera czy youtube, a dzięki swojemu zamknięciu też każda apka udostępniana użytkownikom będzie działać płynnie, nic się nie zawiesi i wszystko będzie dostępne. Nie mówiąc o takich rzeczach, jak chociażby bateria, minijack czy chociażby to, że owa bateria jest wymienna.
Apki często też pewnie będą pozbawione niepotrzebnych wodotrysków, wkurzających swoim istnienem osoby niewidome.
A toczenie tego sporu dalej uważam za bezsensowne, bo każdemu zupełnie na czym innym zależy przy użytkowaniu telefonu.
Ja nie dał bym sobie rady bez chociażby ubera czy aplikacji bankowej, inni nie lubią dotykowych ekranów z tego, czy innego względu.
Koniec, amen.
#185 nuno69
@Papierek Tak, ciekawe. Ciekawe w jaki sposob niby działa Messenger. Ciekwe kiedy tym złoziejom przestani sięchcieć czy kiedy Facebook zmieni API.
#186 papierek
Nuno, wszystko w swoim czasie. Jeśli załużmy za rok messenger nie będzie działać, to będziesz miał racje. Na chwilę obecną apki dostają aktualizacje i telefon ma dożywotnie aktualizacje oprogramowania, więc chwilowo nie ma powodu do obaw.
#187 papierek
Poza tym słuchając podcastu może się natknąłeś na taki fragment rozmowy, że jeżeli ktoś kupuje taki sprzęt, to bierze pod uwagę ryzyko związane z tym, że jest ono rozwijane w taki, a nie w inny sposób i jest to jakby oczywiste. Ważne, żeby ludzie byli świadomi, że takie ryzyko jest spore porównując do google czy apple, to jest dużo większe. Z drugiej jednak strony ciężko w tym momencie o lepsze alternatywy rynkowe, jeśli mamy szukać telefonów z klawiaturą.
#188 magmar Konto zarchiwizowane
Darek, proponuję zamieścić tu link do strony producenta, oraz wyjaśnić jak można się z nim kontaktować.
#189 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Jakoś nie przeszkadza Ci, że baterie w Iphonach to totalna porażka. A sprzęt także sporo kosztuje.
Czy apple to też złodzieje? -- (nuno69):
@Papierek Tak, ciekawe. Ciekawe w jaki sposob niby działa Messenger. Ciekwe kiedy tym złoziejom przestani sięchcieć czy kiedy Facebook zmieni API.
--
#190 papierek
Słuchajcie, ale nie ma co tego porównywać, bo blindshell jest tworzony dla wąskiej grupy odbiorców, więc będzie i kosztował swoje, bo na tyle mało osób to kupi nawet wśrud niewidomych, że trzeba podnieść cenę, żeby koszty produkcji się zwiększyły. Przecież talks kosztował 1700 pln. Która aplikacja kosztuje tyle?
#191 papierek
Telefony ze średnio wysokiej pułki potrafią kosztować coś koło tych 2 koła, więc biorąc pod uwagę właśnie te wąskie grono odbiorców i całą resztę, cena nie wydaje się bardzo zawyżona. Zauważcie, że płaci się też za oprogramowanie, które jest tutaj znacznie zmodyfikowane z uwagi na obecność klawiatury i cała masa innych rzeczy.
#192 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Poza tym. Ja nikogo nie namawiam do kupnatego telefonu. Wczoraj zaprezentowałem subiektywną i (fakt) euforyczną opinię na jego temat, ale wspomniałem także o ograniczeniach rozwiązania.
#193 pates
Ja zapytam inaczej. Darku, kupujesz?
#194 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Tak. Jutro go odbieram ze sklepu.
#195 pates
Oby ci wiernie słóżył. W jakiej tyflofirmie wziąłeś?
#196 papierek
lumen jest dystrybutorem
#197 pates
W ece tez chyba on jest.
#198 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Sklep lumen. A służyć będzie wiernie. Wczoraj zwróciłem uwagę na jedną kwestię w audycji. Telefony z androidem oferują kupę bajerów i apek, jednak Blindshell posiada dwie zalety, których dotykowce nie mają. 1 - Numeryczna Klawiatura fizyczna. 2 - Arcydługo żywotna bateria. I to rozwiązanie, mimo swoich ograniczeń satysfakcjonuje mnie bardziej.
#199 pates
Co do 2, jak z andka nie wyciskasz siudmych potów, mi andek 2 tygodnie spokojnie wyciągał przy lekkim użytkowaniu. Tak po za tym mam do ciebie takie ciekawe pytanie. Co byś wolał kupić? Blindshella, flagowca z fizyczną z androidem czy nokię e52 z 4g itd?
#200 papierek
Tak, w E.C.E. też widzę go.