Wątki archiwalne

Elten Event 2019

Założony przez Julitka 922 wpisy ostatni wpis 7 lat temu Zamknięty Strona 11 z 47

#201 2 polubienia

No cóż, to pozostają wakacje pod chmurką albo w namiocie. 30 lat temu dawali radę, to czemu nie teraz? :)

W czym problem nawet gdybyśmy się snuli po pokojach trzy dni integracji jestem za.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Chyba w cyrkowym!
--Cytat (Zuzler):
No cóż, to pozostają wakacje pod chmurką albo w namiocie. 30 lat temu dawali radę, to czemu nie teraz? :)

--Koniec cytatu
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#204 2 polubienia

Jestem za!

Dlaczego chcesz nas wszystkich aktywizować. My chcemy sobie po prostu pobyć. Sama widzisz, że z tą aktywizacją nici. Do jakich ośrodków dzwoniłaś proszę o konkret. Proszę też o konkret jakiej pomocy potrzebujecie. CHętnie coś zrobię w tym temacie.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#206 2 polubienia

@Magmar, to było tutaj już napisane. Owińska i Laski odmówiły, Wrocław chciał dać tylko pokoje, Kraków drogi.

No chwila, 26 osób tylko integracja, pół na pół 23 osoby, czyli prawie tak samo ważne dla połowy jest coś więcej niż tylko wynajęcie pokoi.
Oczywiście pewnie z dwojga złego zarezerwować tylko pokoje w sumie jest lepiej niż nic, a potem na szybko 2 dni ankieta kto jedzie i kilka dni na wpłaty zaliczek
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#208 1 polubienie

Mili państwo, nie gorączkujcie się tak.
Przyczyna tych problemów, to brak osobowości prawnej projektu, czyli moim zdaniem przed formalnym zaistnieniem stowarzyszenia, nie ma co nawet myśleć, że jakieś ośrodki przyjmą z otwartymi ramionami.
No i ja ich nawet rozumiem, bo nie wiadomo jak takie zdarzenie sklasyfikować: jeśliby stowarzyszenie x organizowało weekend promocyjno-informacyjny z elementami rekreacji i edukacji dla niewidomych i słabowidzących, to sprawa jest jasna - jeden podmiot proponuje określone zasoby i wystawia fakturę, drugi podmiot prawny tę fakturę opłaca i wszystko idzie utartym torem.
A tu co: grupa bliższych i dalszych znajomych chciałaby się prywatnie spotkać w państwa ośrodku, nie mamy osobowości prawnej, więc się będziemy rozliczać z rączki do rączki, a właściwie to każdy uczestnik osobno wpłaci swoją kwotę, a ewentualnie możemy zaliczkę dostarczyć zbiorczo, chociaż nie wiemy, czy skarbówka nie wejdzie na prywatne konto osoby, która będzie tę zaliczkę zbierać w sprawie podatku od darowizny, ale jesteśmy dobrej myśli.
Co do rachunku za ewentualnie potłuczone talerzyki w stołówce, no to oczywiście, że trzeba ścignąć tych co potłukli, ale ponieważ w zasadzie to jesteśmy niewidomi, no to najlepiej, żeby jakiś pan z portierni dyskretnie zapisywał kto co tłucze.
Tu trochę podżartowuję i przesadzam, ale ode mnie szacun dla Julity, że próbowała, bo mniej więcej takich rozmów musiała odbyć ileś tam wytężając uprzejmość i dyplomację, a że nie chciała tego przerzucić na eltenową znajomą, to się jej nie dziwię, bo skoro wiedziała z czym się to wiąże, to mogła nie chcieć wpuszczać kogokolwiek innego w ten kanał.
Ja mam lepszy pomysł - zróbmy zlot eltenowy na teamtalku, co się odbędzie bezkosztowo, a właściwie wszystkie zalety spotkania na żywo grupy niewidomych spełnia.
Jak sobie jakiś chłopak przygrucha pannę lub odwrotnie, to zawsze będzie z nim mogła przejść na prywatny kanał i się później na żywo spotkać w miejscu i czasie dla siebie wygodnym.
Druga opcja - domówka w bardzo kameralnym gronie do 8 czy 10 osób zależnie od dostępnej powierzchni,
albo trzecia, rezerwacja paru stolików w jakiejś kafejce na jeden wieczór, ale to w sumie najsłabsza, tyle, że z przykładu nieformalnego projektu mapy UMP, to właśnie tak to chłopaki załatwiają, tzn. chyba raz się im takie spotkanie kafejkowe projektu udało zorganizować, a później nikt nie proponował powtórki.

#209 1 polubienie

ja nadal jestem za opcją próbujemy dalej, ale jak niewyjdzie to ustalamy hotel, każdy sobie i z braku laku pozostaje pokojówka. Mamy notatki, wrzucimy numery tel, kto gdzie, zrobimy grupę na whatsappie i voila. Nikogo nie zmuszamy.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

Trzecia opcja do niczego. Już widzę jak ktoś np spod Szczecina nagina gdzieś do Warszawy czy innej Łodzi na jeden wieczór.

#211 1 polubienie

Zgazam się. Pierwsza opcja nie ma sensu, bo moim zdaniem właśnie główną ideą zlotu będzie to, że jesteśmy rozsiani po kraju, każdy się z każdym z kim by chciał osobno nie spotka, bo się na tyle nie znamy, a na takim zlocie można. Na tt to sobie i tak każdy zawsze może, z wyjazdem nie jest tak prosto. Wiadomo, konferencję zawsze można, ale to obok, zupełnie nie to samo.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

#212 1 polubienie

Spox, nie mówiłem że to są rozwiązania idealne, tylko jedyne wykonalne w aktualnym stanie formalnym a właściwie nieformalnym i prawnym projektu.

#213 2 polubienia

Jo tyż jestem za tym. Poza tym opcja pierwsza jest też o tyle mało ciekawa, że będąc z kimś w 4 oczy zwyczajnie mamy 100 razy więcej możliwości spędzenia tego czasu. Poza tym, przez tt wszystkich słychać tak samo głośno, więc zrobiłby się istny pierdzielnik, gdyby wszyscy zaczęli gadać. No i jeszcze nie zapominajmy, że wielu najzwyczajniej tt nie zna, a skonfigurowanie go to nie taka prosta sprawa, tu trzeba indywidualnego podejścia w wielu przypadkach.

#214 1 polubienie

Tu się by przydało zaproponowane przeze mnie na forum technologie rozwiązanie, ale to moim zdaniem kwestia od zlotu zupełnie oddzielna.

A ja jestem za pierwszą opcją, wszak ludzie wyglądowo są dla mnie w większości głosem
Happy hacking

#216 1 polubienie

Ja tJa nie mówię, że nie, ale zróbmy może na to osobny wątek i nie mieszajmy ze zlotem.

#217 1 polubienie

hmm, proszę, piszcie o które opcje wam chodzi, bo pierwsza, druga trzecia jak będze jeszcze z 20 takich wpisów, to się pogubić można.
Teamtalkowa propozycja, zamieniona na rozwiązanie z technologii Mikołaja, jako takie o na szybko spotkanie spoko, przecież mogą być sobie różne.
Kafejkowe spotkanie no jak to kafejkowe, zlot w Wawie i z 10 ludzi będzie, może jaki we Wrocku i inne 10 ludzi i w Krakowie itd. itp.
A co do pierwszej opcji zwanej normalnym kilku dniowym spotkaniem, od strony formalnej najłatwiej pewnie faktyczie hotel, rzucamy nazwe i każdy sobie kupuje noclegi. Oczywiście można by się dogadać aby pokoje zarezerwować 2 3 4 osobowe.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#218 1 polubienie

podpisuję się pod Balteamem czym się da, o to mniej więcej mi chodzi.

#219 1 polubienie

Hm, właśnie też zastanawiałam czy nie dałoby rady po prostu w ten sposób tego rozwiązać jak Balteam proponuje. Byłoby to też ułatwienie dla tych, którzy np chcą przyjechać na jeden dzień nie dwa czy trzy, jeśli tacy istnieją.

#220 2 polubienia

Prosty wniosek z tego, co tu się odbywa jest taki, że im bardziej oficjalnie będzie to miało wyglądać, tym więcej schodów będzie trzeba pokonać.