Systemy (Windows)

Klawisz copilot

Started by Paulinux 6 posts last post 5 godzin temu

Jakim cudem nie ma tu jeszcze wątku na temat tego znienawidzonego przez większość niewidomych badziewia?
Na wielu listach mailingowych, grupach i innych miejscówkach widziałam o tym dyskusję i sama się do niej włączałam, próbując wszystkiego. Powertoys, jakieś dziwne skrypty pisane w Pythonie, appki z Githuba, nic nie zdawało egzaminu.
Aż tu nagle...
Jedna myśl: co powoduje rozpirzanie się tych wszystkich apek? Przechwytywanie klawiatury w NVDA.
Druga myśl: a co gdyby zrobić wtyczkę do NVDA...
Trzecia myśl: przecież już jest coś takiego!
jeśli chcecie zmienić copilot na klawisz menu kontekstowego, to wystarczy wam wtyczka remap applications key.
instalujecie, ustawiacie w zdarzeniach wejścia, przy okazji polecam ustawić od razu kontekstowy na skrót copilota, a shift kontekstowy na skrót shift+copilot
I kurna gotowe!
A jeśli potrzebujecie prawego controla, albo jakiegoś innego klawisza, to pewnie potrzebna Wam będzie wtyczka macro studio, ale nie wiem jak działa, więc o tym już nie opowiem.
Happy hacking

Już było coś takiego gdzieś, bodaj jako skrypt działający dodawany do autostartu, choć w takiej formie też OK.

No fajnie, ale wszystkie te skrypty dzialały do restartu nvda
Happy hacking

#4 1 like

Micromiękkie mają ponoć dać możliwość personalizacji tego códu techniki.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

A to ja nie wiem, to nie były rzeczy zależne od NVDY więc raczej nie.

-- (Paulinux):
No fajnie, ale wszystkie te skrypty dzialały do restartu nvda
--

OK, nie były zależne, ale jak wiesz NVDA hookuje klawiaturę i stąd się działy tego typu hocki klocki. @Pates wiem, ale co się człek nawnerwia, to jego.
Happy hacking