Witam znowu, @jamajka Nie wiem dlaczego, ale zawsze gdzie nie bywałem przy szachach słyszałem że koń porusza się nie jedno do przodu i jedno w bok tylko łącznie o 3 pola. Np: 2 do przodu i jedno w bok, jedno w przód dwa w bok. Nigdy nie o 2 bo zakres ruchów by się nie zamknął Pozdrawiam serdecznie. Pies
Jeśli poruszysz się np. jedno do przodu i jedno po skosie w prawo do góry, że tak powiem, to będzie to ten sam ruch, co o dwa pola do przodu i jedno w prawo po prostej. Np. nie ważne, czy poruszysz się z a1 na a 2 a potem b3, czy z a1 na a2 potem a3 i potem b3. I tak wylądujesz na b3, co nie?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
Witajcie. Odświeżę ten wątek. Gram z jednym urzytkownikiem i zauważyłem pewną rzecz. A mianowicie, ja gram czarnymi, to nie stety program przy otwarciu ustawia się do mnie białymi. Przez co muszę patrzeć z innej perspektywy. Dlatego przydała by się opcja odwrucenia szachownicy. oraz przydałaby się opcja wysłania informacji do osoby, z którą gramy, że wykonaliśmy ruch. Taki komunikat w co nowego.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Jak by coś to mam program, gdzie szachownica jest odczytywana i można pograć z komputerem. Tam też chyba można było ustawić czas dla komputera, bo jeśli da mu się długi czas to i całą pardję może i rozpracuje. :) No i można było chyba wybrać jakimi figurami chcemy grać. Nie wiem czy działa to pod win 10, ale trzebaby sprawdzić.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Noooo, tak jest również w prawdziwych szachach, jak doprowadzisz do takiej sytuacji, szach mat jest, o ile sę nie mylę właśnie dopiero wtedy, kiedy dany król nie ma wyjścia. Czyli to znaczy, że nie koniecznie zawsze się opłaca wybijać wszystkie figóry i pionki, bo potem jest taka sytuacja, jak mówisz
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
Remis wtedy jest, bo żaden król nie może zbić drugiego.