EltenLink

#1 Numernabis

Z nudów utworzyłem skrypt Ulubione.
Skrypt pozwala na tworzenie listy ulubionych folderów za pomocą której szybko otworzymy wybrany z tej listy folder.
Folder w którym są 2 skrypty:
Ulubione.ps1
Skrypt powershell, który jest głównym skryptem zarządzającym.
Uruchom Ulubione.bat
Skrypt bat, który uruchamia skrypt główny powershell, aby nie musieć uruchamiać skryptu powershell z poziomu menu kontekstowego.

Instrukcja:
Oba skrypty umieszczamy w dowolnym folderze na dysku,
Do skryptu Uruchom Ulubione.bat możemy utworzyć skrót na pulpicie żeby nie musieć szukać, klikać, bo to by mijało się z celem tworzenia ulubionych do których można szybko się dostać.
Po kliknięciu Uruchom Ulubione.bat otworzy się okienko gzie będziemy mieli do wyboru:
1. Dodaj folder
2. Wybierz folder
3. Zamknij
4. Usuń folder
W okienko wpisujemy odpowiednią cyfrę dla zadania jakie ma wykonać skrypt.
1. Dodaj folder
Po kliknięciu otworzy się okienko shell gdzie odszukujemy i wskazujemy folder do dodania do listy ulubionych, po odszukaniu ifolderu ustawiamy się na nim i klikamy Enter,
(Uwaga, bywa, że to okienko chowa się z tyłu za otwartymi okienkami, LewyAlt+Tabulator i odszukujemy to okienko)
Otworzy się wówczas kolejneokienko z prośbą o wpisanie nazwy dla tego ulubionego folderu, po wpisaniu klikamy Enter, usłyszymy "Gotowe".
Folder został dodany do listy ulubionych.

Wybierając opcję 2 Wybierz folder,
Po wpisaniu cyfry 2 i kliknięciu Enter otworzy się okienko shell gdzie będzie lista naszych dodanych wcześniej folderów, poruszamy się strzałkami góra/dół, po zaznaczeniu interesującego nas folderu klikamy Enter, folder zostanie otwarty.

Opcja 3 Zamknij
Cóż, nic spektakularnego, zamyka okienko

Opcja 4 Usuń folder,
Po wpisaniu cyfry 4 i kliknięciu Enter otworzy się jak wyżej lista naszych folderów i po zanzaczeniu jednego z nich i kliknięcu Enter zostanie on usunięty z listy.

Można edytować nazwy dodanych folderów, w tym celu musimy przejść do folderu w którmy mamy oba skrypty, w tym folderze po dodaniu pierwszego folderu do ulubionych został utworzony plik:
Ulubione.txt
Otwierając ten folder możemy edytować nazzwy, które to po zapisaniu zmian będą się na liście folderów do wyboru wyświetlały już ze zmienioną nazwą.
Z pozycji tego pliku txt można również usuwać linię z folderem, wówczas nie będzie ten folder wyświetlany na liście folderów do wyboru.
Skrypt w załączniku.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-13 13:09

#2 Numernabis

Edytowałem pierwszy post, to znaczy zamieniłem paczkę na taką z poprawionym skryptem powershell.
Teraz uruchamiając skrypt od razu wyskakuje okienko z listą ulubionych folderów, jeśli planujemy dodać nowy lub usunąć z listy to okienko zamykamy klikając dwukrotnie Escape, wracamy w ten sposób do okna wyboru opcji, zostaną one odczytane przez NVDA, jeśli nie usłyszymy klikamy Escape i NVDA odczyta onownie listę opcji.
Zmienił się też sposób wyboru opcji, jeśli chcemywybrać np. opcję 1 w celu dodania nowego folderu wpisujemy jak dotychczas 1, ale nie musimy już potwierdzać enterem, po wpisaniu cyfry od razu zostanie uruchomieone zadanie dodawania folderu, wpiszemy cyfrę 3 od razu okienko się zamknie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-14 19:59

#3 daszekmdn

Możesz spróbować skompilować go przez PS2exe. Nie będzie trzeba wówczas drugiego pliku bat :) to zewnętrzny modół do Powershella.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-03-14 20:05

#4 Numernabis

No, ale do tego to nie wiem jak się zabrać. Coś tam próbowałem, ale potem wywaliłem, bo miałem skompilowane do exe, ale NVDA nie chciał mi tego czytać, było okienko programu niedostępne zupełnie.

2026-03-14 20:25

#5 Numernabis

Kolejna poprawka, nowy, poprawiony skypt jest w pierwszym poście.
Teraz po dodaniu czy usunięciu folderu wyskakuje stosowny komunikat z fokusem ustawionym na przycisku OK.
Mamy komuniat:
Foder dodany
Folder skasowany
Klikamy OK i jesteśmy w głównym oknie, gdzie powinny zostać odczytane dostępne opcje, po około sekundzie, jeśli nie, co się zdarza, rzadko, ale jednak wystarczy wcisnąć ESC lub strzałkę w górę i odczyta nam dostępne opcje.

2026-03-15 17:20

#6 daszekmdn

Aa bo to jest terminalowe a nie GUI, dlatego nie bangla. Piszesz toręcznie czy z AI?
-- (Numernabis):
No, ale do tego to nie wiem jak się zabrać. Coś tam próbowałem, ale potem wywaliłem, bo miałem skompilowane do exe, ale NVDA nie chciał mi tego czytać, było okienko programu niedostępne zupełnie.
--

2026-03-15 19:13

#7 daszekmdn

Skrypt jest napisany w taki sposób, że zwyczajne ps2exe go po prostu nie obsłuży. Głównie chodzi o budowanie ścieżek w samym programie. Trudno mi to wytłumaczyć, a i trudno mi to poprawić ;).

2026-03-15 19:42

#8 Numernabis

Nie, nie, aż tak błyskotliwy to nie jestem, piszę to z AI, trochę zabawy jest, ciężko się z tym dogaduje :)
Nie mam już głowy do uczenia się, korzystam z dostępnych dobrodziejstw :))
Czasem sam coś tam poprawię ręcznie jak nie do końca bangla, ale to wszystko.
Aż tak i na exe nie zależy choć byłoby pewnie mniej zawodne, ale póki działa to jest OK, tyle że byłoby przejrzyściej.

2026-03-15 20:39