EltenLink

Rosja blokuje popularną aplikację

Wróć do Inne

#1 Numernabis

Rosja blokuje popularną aplikację. "Próba odizolowania ponad 100 milionów użytkowników"

Aplikacja WhatsApp - jeden z najpopularniejszych komunikatorów w Rosji - została zablokowana przez władze. Firma odniosła się już do sprawy, pisząc w oświadczeniu o "próbie odizolowania 100 milionów użytkowników". Ruch rosyjskich władz skomentował także rzecznik prezydenta Rosji Dmitrij Pieskow.

Rosyjskie władze potwierdziły, że komunikator WhatsApp, który służy użytkownikom do przesyłania wiadomości, został zablokowany. Obywatelom Rosji przedstawiono alternatywny wybór, którym jest aplikacja Max, zarządzana przez państwo .

To kolejny krok na drodze ograniczania Rosjanom dostępu do komunikatorów. Informacja o decyzji w sprawie WhatsAppa nadeszła niedługo po tym, jak media obiegła wiadomość o regulowaniu przez władze dostępu do innej popularnej aplikacji - Telegrama .

Jak powiedział rzecznik Dmitrij Pieskow, decyzja władz miała wynikać z naruszania prawa przez macierzystą firmę aplikacji . Nie padły jednak słowa dotyczące szczegółów wspomnianych niezgodnych z prawem działań.

Spółką, do której należy WhatsApp, jest Meta - właściciel Facebooka i Instagrama. W komentarzu Dmitrija Pieskowa pojawiła się także zachęta do korzystania z alternatywnej aplikacji Max.

ZOBACZ: Europejski kraj przygotowuje się na wypadek ataku Rosji. "Nie wykluczamy przejęcia"

- Max to przystępna cenowo alternatywa na rynku dla obywateli, rozwijający się komunikator narodowy. Odnosząc się do blokady WhatsApp, nasze władze rzeczywiście stwierdziły, że decyzja została podjęta i wdrożona z powodu niechęci korporacji do przestrzegania prawa - powiedział rzecznik Kremla.

- Próba odizolowania ponad 100 milionów użytkowników od prywatnej i bezpiecznej komunikacji to krok wstecz i może prowadzić jedynie do zmniejszenia bezpieczeństwa mieszkańców Rosji. Nadal robimy wszystko, co w naszej mocy, aby zapewnić użytkownikom łączność - czytamy w oświadczeniu wydanym przez WhatsApp.

Z informacji przekazanych przez CNN wynika, że obywatele Rosji wciąż mogą korzystać z zablokowanego komunikatora, łącząc się z nim przy użyciu VPN . Ten sposób jest jednak utrudniony ze względu na inne działania rosyjskich władz, które stosują restrykcje wobec serwisów VPN. Dostęp do 439 takich serwisów jest ograniczony, a od września reklamowanie sposobów omijania blokad mediów społecznościowych zostało zakazane .

ZOBACZ: Zmasowany atak Rosji w Ukrainie, użyli ponad 200 dronów. Pod ostrzałem trzy miasta

WhatsApp nie jest jedynym komunikatorem, który został w Rosji zablokowany. Do takich aplikacji należą również Facebook, X oraz Instagram . Z kolei sugerowany przez władze Max jest instalowany fabrycznie na wszystkich nowych urządzeniach , co ma na celu przeniesienie wzajemnej komunikacji obywateli z aplikacji zagranicznych na państwowe.

Jak dodał Dmitrij Pieskow, "jeśli firma będzie przestrzegać prawa i będzie gotowa do negocjacji ze stroną rosyjską, możliwe będzie osiągnięcie porozumienia w sprawie dalszego funkcjonowania komunikatora".

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-13 09:42

#2 monstricek

Przede wszystkim nie rozumiem, po co ten artykuł tutaj, skoro to polskie forum i poza mną raczej nie ma tu Rosjan. Odniosę się do niego, żeby ludzie poznali realny stan rzeczy.
WhatsApp działa u nas w taki sposub: można pisać, wysyłać pliki itd. Nie można dzwonić – połączenia rzeczywiście zostały zablokowane. Argumentacja jest absolutnie śmieszna: oficjalnie chodzi o oszustów, którzy rzekomo dzwonią przez WhatsApp. Tyle że scamerzy dzwonią też zwykłym telefonem i przez inne komunikatory. To tylko pretekst.
Moim zdaniem blokada WhatsApp to z jednej strony po prostu ostateczna reakcja Rosji na to, że Meta nie otworzyła tutaj biura ani nie przeniosła danych rosyjskich użytkowników na serwery w kraju. Z drugiej strony nie da się też ukryć, że przez WhatsAppa komunikowali się różni ludzie, rozmawiali o różnych sprawach – również, jak można się domyślać, o takich, które niekoniecznie podobały się władzy, ale ich kontrola była niemożliwa. I to oczywiście też musiało wywołać odpowiednią reakcję. Uprzedzając pytania: też uważam, że to chore i absolutnie tego nie popieram. Tyle że jeśli odłożymy politykę na bok i spojrzymy na to od strony zwykłych ludzi – w Rosji po prostu nie ma wielkiej frustracji z powodu blokady WhatsApp, bo niewiele na tym straciliśmy. Większość i tak korzysta z Telegrama, a także VK, czyli naszego odpowiednika Facebooka. VK istnieje od lat, ma własny komunikator, rozmowy wideo, konferencje, jest dostępny na różnych platformach, a do tego istnieje mnóstwo alternatywnych klientów. To sprawia, że ludzie chętnie z niego korzystają. Tak, podczas gdy w innych krajach niewidomi użytkownicy mieli problemy z aktualizacją WhatsAppa, który przestawał działać z czytnikami ekranu na komputerach, w Rosji praktycznie nikt tego specialnie nie odczuł, bo po prostu mało komu zależy akurat na tym komunikatorze.
Znacznie gorzej będzie, jeśli zablokują Telegrama. To wywołałoby bardzo ostrą reakcję. Owszem, zdarzały się ostatnio problemy z działaniem Telegrama, ale teraz znów chodzi normalnie.
Nie zamierzam bronić swojego kraju. Ale byłoby dobrze, gdyby zanim ludzie przeczytają w internecie kolejną sensację o Rosji, porozmawiali z Rosjanami, którzy tu mieszkają i widzą sytuację na co dzień. Wasi analitycy i dziennikarze – z całym szacunkiem – nie mają zielonego pojęcia, co tu się naprawdę dzieje, albo operują bardzo powierzchownymi informacjami. Do tego nawet jeśli cytują naszych polityków, wcale nie oznacza, że robią to rzetelnie. Często wyrywają z kontekstu, przekręcają lub po prostu nie rozumieją, o co chodzi.

2026-02-13 10:15

#3 Numernabis

No dobrze, to ja odpowiem pytaniem na pytanie, po co w polskich wiadomościach jest taka informacja skoro to Polska, a nie Rosja?
Po prostu, wrzuciłem jako ciekawostkę, jako informację o popurarnym programie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-13 11:06

#4 Zuzler

Uważam, że Twoje pytanie jest dziwne. Polskie media, mam wrażenie, coraz częściej i chętniej poruszają takie tematy. Nie wiem, co powiedzą inni, ale ja dostrzegam, że od paru lat wyraz "Rosja" odmieniany przez wszystkie przypadki dużo częściej pojawia się i w mediach oficjalnych, i w społecznościowych. Ten artykuł to tylko jeden z przykładów. Swoją drogą, Numerku, źródło byś chociaz podał, to by było można, na ten przykład, rozważać ten artykuł w kontekście profilu medium, które go publikuje. Że już nie wspomnę o tym, że tak właściwie powinieneś jedynie podać link do artykułu z własnym komentarzem.

2026-02-13 12:50

#5 balteam

Jeśli Rosja by była przynajmniej kilkaset kilometrów dalej od naszej granicy, to możnaby się zastanawiać dlaczego tyle o niej się pisze, w kontekście wojny na Ukrainie, chyba to tak dziwne nie jest.
Co do artykułu, trochę przesadzili, 100000000 Rosjan to pewnie jest powyżej 15 roku, ale to praktycznie każdy by musiał używać whatsappa.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-02-13 13:15

#6 daszekmdn

Bo media lubią boom i nie ważne, czy to Rosja, czy Niemcy. Po prostu. Wiedzą co się kliknie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-02-13 15:00

#7 djsenter

Whatsapp? A komu to potrzebne?
Przepraszam, musiałem.

Senter San
2026-02-13 16:30

#8 guliwer

Potrzebne tym którzy tego używają:)
Tak samo, jak np potrzebny jest Telegram tym którzy go używają:)
Nie przepraszam.

-- (djsenter):
Przepraszam, musiałem.

--

2026-02-13 17:06

#9 daszekmdn

Wczoraj mi było potrzebne xD chociaż w 99.9 procent życia nie jest ;)

2026-02-13 18:12

#10 Numernabis

A komu jest potrzebny Elten?
Takie pierdolenie, przepraszam.
-- (djsenter):
Przepraszam, musiałem.

--

2026-02-13 22:44

#11 Numernabis

Odpowiedziałem na zarzut z posta wcześniej.
Jak pisałem, wrzuciłem artykuł jako ciekawostkę informacyjną, bo sporo ludzików używa Whats App.
Wrzuciłem bez źródła, bo mam ten artykuł z aplikacji novapad, teraz dopiero odkryłem jak odszukać źródło strony danego artykułu, proszę:
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-02-12/proba-odizolowania-ponad-100-milionow-w-rosji-jest-komentarz-pieskowa/

2026-02-13 22:50

#12 djsenter

Ups, chyba żarcik mało trafiony pod kontem odbiorców tutejszego wątka, przepraszam bardzo. Klasyki internetów nie każdy znać musi.

Senter San
2026-02-14 13:16

#13 Numernabis

Nie uważam tego za mało trafione, było to zamierzone, bo dlaczego korzystasz z Eltena, ktoś może właśnie dokładnie"a komu to potrzebne", tak samo jak są tacy którzy korzystają z Eltena, tak i tacy co korzystają z Whats App i teksty typu komu to potrzebne są nie namiejscu i bardziej nietrafione niż to co napisałem o Eltenie. tak samo jak ty powiedzieć,

A klasyków nie trzeba znać, bo czy to klasyk czy własne słowa wydźwięk mają ten sam.

Edytowano 2026-02-14 15:12

#14 MarOlk

@Numernabis, wyrażenie "a komu to potrzebne" to taki memiczny tekst z YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=OO3FANjwKHY

rzucany zresztą w różnych sytuacjach, nie tylko jak się coś niepodoba. Ot, taki przykład na PDK.

2026-02-14 16:41

#15 Numernabis

OK, ale wstawiany tekst jako cytat powinien być przynajmniej w cudzysłowiu i wówczas można się zastanowić nad wydźwiękiem, napisany w zdaniu ma jasno określone znaczenie czyż nie?
Nie każdy ma czas siedzieć w necie i przeglądać czy słuchać jakieś memy.
Poza tym czy to memiczny tekst czy nie to nawet z tego filmiku wynika jasno jaki mają wydźwięk te słowa czyli tak czy siak sprowadza się to do jednego.

2026-02-14 17:44

#16 daszekmdn

Weźcie wyjmijcie kije z dup, bo to forum jest coraz bardziej stetryczałe.

Edytowano 2026-02-14 20:35

#17 djdenismusic

Powiedział tetryk do tetryków. :P

2026-02-14 20:52

#18 guliwer

Sam se wyjmij jak se wsadziłeś, nikt za Ciebie tego robić nie będzie;)

-- (daszekmdn):
Weźcie wyjmijcie kije z dup, bo to forum jest coraz bardziej stetryczałe.

--

2026-02-14 22:55

#19 daszekmdn

Odezwał się kolejny mądry.
Widzę, że kolega ma w tym doświadczenie.

-- (guliwer):
Sam se wyjmij jak se wsadziłeś, nikt za Ciebie tego robić nie będzie;)

Edytowano 2026-02-15 06:23

#20 daszekmdn

Nie uważam się za tetryka bo rozróżniam konteksty a nie jak co poniektórzy tutaj w tym wątku.
-- (djdenismusic):
Powiedział tetryk do tetryków. :P

--

2026-02-15 06:24