EltenLink

Rekordowa emerytura po waloryzacji. Spory wzrost

Wróć do Wydarzenia i nowiny

#1 Numernabis

Rekordowa emerytura po waloryzacji. Spory wzrost

Rekordzista wśród polskich emerytów wkrótce otrzyma znaczącą podwyżkę. Po marcowej waloryzacji jego świadczenie przekroczy 54 tysiące złotych. Zasady przeliczania emerytur są takie same dla wszystkich, dlatego dochody mieszkańca Śląska wzrosną o kwotę wyższą niż miesięczne świadczenia wielu seniorów.

Dzięki najnowszym danym Głównego Urzędu Statystycznego dotyczącym inflacji oraz realnego wzrostu wynagrodzeń znane są już wskaźniki, na podstawie których zostanie obliczona waloryzacja emerytur i rent. Wyniesie ona 5,3 proc. Dla wielu osób oznacza to niewielki wzrost świadczeń, ale są też emeryci, którzy otrzymają z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych dodatkowe tysiące złotych. To efekt długiego stażu pracy i wysokich odprowadzanych składek.

Obecnie najwyższa emerytura w Polsce wynosi 51,4 tys. zł - wynika z informacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Jest wypłacana w województwie śląskim. Dzięki znajomości wskaźnika waloryzacji wiadomo już, że na każde 100 zł pobierane przez uprawnionych, przypadać będzie ponad 5 zł doliczenia. W przypadku rekordzisty, mężczyzny z 67-letnim stażem pracy, oznacza to dodatkowe 2,7 tys. zł . A to przekłada się na kwotę przekraczającą 54,1 tys. zł co miesiąc.

ZOBACZ: 14. emerytura po waloryzacji 2026. Część seniorów będzie mocno rozczarowana

Biorąc pod uwagę fakt, że zeszłoroczne dane ZUS mówiły o średniej emeryturze wysokości 4045,20 zł, sama wartość tej podwyżki będzie stanowić ok. 66 proc. przeciętnego świadczenia. Mało tego, ponad jedna piąta emerytów (22,7 proc.) otrzymywała od ubezpieczyciela sumę nieprzekraczającą 2600 zł.

Wspomniane podniesienie kwot o 5,3 proc. dotyczy każdego świadczeniobiorcy , niezależnie od dochodów. Przepisy nie przewidują górnego limitu pozyskiwanych od ubezpieczyciela środków. Stąd mający 2000 zł brutto wpływów wzbogacą się miesięcznie o niewiele ponad 100 zł, a najbogatsi nawet o czterocyfrowe wartości.

Także w tym kontekście część starszych osób może rozważać dłuższą aktywność zawodową . Zakład Ubezpieczeń Społecznych podkreśla, że "[…] każdy dodatkowy rok pracy może podnieść wysokość emerytury nawet o kilkanaście procent". W praktyce oznacza to również wyższe podwyżki po waloryzacji.

Opisywane rozwarstwienie nie ma wpływu na wypłatę trzynastej emerytury. Zakład Ubezpieczeń Społecznych podkreśla, że jest to dodatek, którego wysokość oraz prawo do otrzymania nie zależą od dochodu .

Wystarczy, że na dzień 31 marca dana osoba ma prawo do emerytury, renty lub innego świadczenia. Także w tym przypadku system nie rozróżnia osób o wyższych i niższych dochodach. Zarówno jedni, jak i drudzy otrzymają równowartość minimalnego świadczenia brutto. Wypłaty będą realizowane z urzędu, zgodnie z ustawą o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów.

ZOBACZ: Tyle średnio zarabiają Polacy. GUS ujawnił nowe dane

Trzynaste emerytury trafią do seniorów w kwietniu . Ich wysokość, po waloryzacji, wyniesie 1978,49 zł brutto , czyli o niespełna 100 zł więcej niż rok wcześniej (1878,91 zł).

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-13 09:40

#2 tomecki

Taka prośba. Mniej clickbaitu, za to źródło mile widziane.

2026-02-14 10:57

#3 Numernabis

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-14 12:40

#4 MarOlk

Wystarczyło dodać na końcu wpisu takie coś : Źródło: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-02-13/rekordowa-emerytura-po-waloryzacji-spory-wzrost/

Zresztą polecam zawsze tak robić.

2026-02-14 13:45

#5 Zuzler

Ja również, nawet zalecam, nie tylko polecam.

2026-02-14 13:48

#6 Numernabis

Czepiacie się, korzystam od niedawna z novapad i w samym artykule nie ma odnośników, dopiero wczoraj wieczorem doszedłem do tego, że jest kontkstowy na samym tytule.
Poza tym dla mnie sama informacja o źródle nie jest aż tak istotna jak treść.
Nie jest to poza tym nic nowego, bo wzrost procentowy nie jest do końca sprawiedliwym wzrosem co widać na podanym przykładzie, nie ma ustalonej jakiejś górnej granicy, bo ktoś kto ma minimalną emeryturę około 2 tysiące czyli jałmużnę, otrzymuje również podwyżkę na tym poziomie, również ochłap bo około 100 zł, a ktoś kto sra pieniędzmi, bo jak w przykładzie otrzymuje ponad 50 tysiaków miesięcznie otrzymuje podwyżkę wysokości tej miesięcznej jałmużny.

2026-02-14 15:09

#7 Zuzler

Świetnie, ale dla nas jest to ważne.

2026-02-14 15:37

#8 Numernabis

Są tu dwa wątki gdzie nie ma podanego źródła i jakoś nikomu to nie przeszkadza i jak widać nie jest to takie ważne.
Legalizacja medycznej marihuany w Polsce blindmasterz, wpisy: 121, Nowe: 0
Ataki cybernetyczne w Polsce i na świecie

Tutaj jest temat, który łatwo sprawdzić w necie i larum, bo nie podałem źródła, a to które podałem nie jest jedynym, które o tym pisze.

Nie dziwiłbym się gdyby była to informacja jakaś z wykopaliska, którą trudno znaleźć, ale tą google wypluwa na pierwszym miejscu po wpisaniu yttułu wątku, nic konkretnego w dyskusji, kiedy to w innych wątkach od razu jest larum, bo spam, nie w temacie, ale nie tym razem...
Jak to mówią, jak się chce psa uderzyć to zawsze się kij znajdzie.

Edytowano 2026-02-14 15:45

#9 Zuzler

Słuchaj, mnie Twoje żale nie interesują. Na dobrą sprawę w ogóle nie powinno być wątków, w których są skopiowane artykuły zamiast linków do nich. Jeśli poczujesz się usatysfakcjonowany i potraktowany sprawiedliwie, to zaraz mogę wszystkie takie wpisy wypitolić w kosmos.

Edytowano 2026-02-14 17:53

#10 Numernabis

Ojojoj, i po co ta agresja?
Każdy zdaje się może mieć własne zdanie i może poczuć się niezadowolony z takiego traktowania, WYJĄTKOWEGO.
Jak napisałem, rozumiem potrzebę źródła kiedy tekst jest jakiś wyjątkowy i google nie zwraca żadnych wyników, ale nie cośco jest praktycznie znane prawie kazdmu kto pobiera rentę czy emeryturę, to teks jako ciekawostka i barziej chodzi o najwyższą emeryturę, a nie o stopień wzrostu tej emerytury bo ta jest już znana od dawna więc nic nowego nie wnosi ten artykuł, boza nowinką o najwyższej emeryturze.
napisałem też dlaczego nie było źródła, ale jak widać to też nie jest satysfakcjonujące dla Pani Emocjonalnie Wzburzonej.
Ja pierdolę, coraz ciekawiej się robi.

2026-02-14 20:00

#11 guliwer

Stopień wzrostu świadczeń w tym roku jest znany od bodaj 2 albo 3 dni, jakoś tak;) Więc nie jakoś od dawna

-- (Numernabis):
Ojojoj, i po co ta agresja?
Każdy zdaje się może mieć własne zdanie i może poczuć się niezadowolony z takiego traktowania, WYJĄTKOWEGO.
Jak napisałem, rozumiem potrzebę źródła kiedy tekst jest jakiś wyjątkowy i google nie zwraca żadnych wyników, ale nie cośco jest praktycznie znane prawie kazdmu kto pobiera rentę czy emeryturę, to teks jako ciekawostka i barziej chodzi o najwyższą emeryturę, a nie o stopień wzrostu tej emerytury bo ta jest już znana od dawna więc nic nowego nie wnosi ten artykuł, boza nowinką o najwyższej emeryturze.
napisałem też dlaczego nie było źródła, ale jak widać to też nie jest satysfakcjonujące dla Pani Emocjonalnie Wzburzonej.
Ja pierdolę, coraz ciekawiej się robi.

--

2026-02-14 21:59

#12 Numernabis

Oficjalnie, a mówi się o tym już od grudnia i niewiele się różni od tego co proponowali, bo proponowali 4,88%, a jest 5,3% i nie to było/jest najistotniejsze w tym artykule.

2026-02-14 23:59

#13 guliwer

A co jest naistotniejsze?
To że ktoś tam dostaje taką wysoką emeryturę?
Co roku podają ludzi z najwyższą emeryturą.
Dla mnie to nic nowego:)
Pracuj tyle lat, zarabiaj tyle, też bedziesz miał takąemeryturę.

-- (Numernabis):
Oficjalnie, a mówi się o tym już od grudnia i niewiele się różni od tego co proponowali, bo proponowali 4,88%, a jest 5,3% i nie to było/jest najistotniejsze w tym artykule.

--

2026-02-15 00:26

#14 mustafa

To ja tylko przypomnę, że jeżeli ta osoba dożyje setki to jego emerytura wzrośnie x2.
To tyle jeżeli chodzi o sranie pieniędzmi.

-- (Numernabis):
Czepiacie się, korzystam od niedawna z novapad i w samym artykule nie ma odnośników, dopiero wczoraj wieczorem doszedłem do tego, że jest kontkstowy na samym tytule.
Nie jest to poza tym nic nowego, bo wzrost procentowy nie jest do końca sprawiedliwym wzrosem co widać na podanym przykładzie, nie ma ustalonej jakiejś górnej granicy, bo ktoś kto ma minimalną emeryturę około 2 tysiące czyli jałmużnę, otrzymuje również podwyżkę na tym poziomie, również ochłap bo około 100 zł, a ktoś kto sra pieniędzmi, bo jak w przykładzie otrzymuje ponad 50 tysiaków miesięcznie otrzymuje podwyżkę wysokości tej miesięcznej jałmużny.

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-02-15 08:47

#15 Numernabis

umiesz czytać ze zrozumieniem?
Napisałem wcześniej, że wrzuciłęm to jako ciekawostkę i bardziej pod kontem najwyższej emerytury niż wysokości waloryzacji, bo ta jest znana od dawna.
Zresztą z samej treści wynika co jest najważniejsze, czego dotyczy treść artykułu, a ja muszę tłumaczyć.
Co roku również podają wysokość waloryzacji.

-- (guliwer):

-- (Numernabis):

--

--

2026-02-15 10:42

#16 guliwer

Jesteś wróżką?:)
Skąd wiesz Ile ten emeryt ma lat? Ile będą wynosić kolejne waloryzacje:)
Wątpie że x2
To może być równie dobrze 50 jak i 75%, zależy to od zbyt wielu czynników:)

-- (mustafa):
To ja tylko przypomnę, że jeżeli ta osoba dożyje setki to jego emerytura wzrośnie x2.
To tyle jeżeli chodzi o sranie pieniędzmi.

-- (Numernabis):

--

--

2026-02-15 11:03

#17 guliwer

Mi zarzucasz brak zrozumienia? Serio:)
Przeczytałeś dokładnie co napisałem?
Widocznie nie zrozumiałeś kontekstu, ale jakoś mnie to nie dziwi.
Akurat to Ty masz problem z uważnym czytaniem i rozumieniem tekstu, o czym dałeś już wielokrotnie przykład. Np jak zarzuciłeś mi że ja się mylę a potem wyszło że to jednak Ty, bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem:)

Akurat problemy z rozumieniem to masz Ty o czym dałeś wielokrotnie przykład:)

-- (Numernabis):
umiesz czytać ze zrozumieniem?
Napisałem wcześniej, że wrzuciłęm to jako ciekawostkę i bardziej pod kontem najwyższej emerytury niż wysokości waloryzacji, bo ta jest znana od dawna.
Zresztą z samej treści wynika co jest najważniejsze, czego dotyczy treść artykułu, a ja muszę tłumaczyć.
Co roku również podają wysokość waloryzacji.

-- (guliwer):

-- (Numernabis):

--

--

--

2026-02-15 11:09

#18 Numernabis

Tytuł artykułu mówi wszystko, mówi czego tak naprawdę dotyczy artykuł.
Skoro jesteś taki byłyskotliwy to po co dopytujesz?
Wszystko jest zawarte w tytule i samym artykule więc w czym problem?
Najwyraźniej z próbą pokazania wyższości nad innymi, szukanie dziury w całym to typowe dla takich ludzi, a to jedynie świadczy o zbyt niskiej samoocenie i to typowe działanie dla podniesienia swoje tak niskiej samooceny, brak dowartościowania, pozostaje tylko współczuć.

2026-02-15 11:49

#19 guliwer

Panie psychologu:)
Wyjaśniam:)
To były pytania retoryczne.
hah a co Ty próbujesz robić pytając czy umiem czytac ze zrozumieniem? Tak, ja umiem w przeciwieństwie do Ciebie;)
Panie z wyjebanym w kosmos ego:)

2026-02-15 12:01

#20 Julitka

Panowie, ale po co te nerwy?
Brak D3 nam wszystkim daje się weznaki.
Jedyne, co zalecam, to @Numernabis faktycznie dawaj źródła do materiałów, jakie wrzucasz. To, że inni zachowują się źle, raczej nie powinno dla nikogo z nas być wytłumaczeniem - tego uczą nas wszak od wczesnych lat dziecinnych.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-02-15 12:12