terraria
Wróć do Dostępne gry video#1 michal---
Witajcie. Jest sobie taka gra o nazwie terraria. Jest ona podobna do minecrafta, ale w 2d. Można budować domki i inne takie budowle nawet na kilka sposobów, jest też budowanie przedmiotów, są npc i zwierzęta, na zwierzęta można polować. Jeszcze nie wiem czy są jeszcze takie pasywne, że dla przykładu można sobie oswoić kotka czy coś tam innego.
Grę możecie kupić na steamie. Żeby czytnik ekranu działał w tej grze to musicie też ze steama pobrać sobie za darmo coś co się nazywa t mod loader, a następnie pobieracie sobie plik .zip z githuba tego moda, a potem postępujecie z dokumentacją w pliku html w tym pobranym folderze.
a oto link do githuba: https://github.com/ChipsAhoiMcCoy/TerrariaAccess?tab=readme-ov-file
Za tą tabelką jest link do pobrania gotowego pliku zip z modem. Wrzuciłem też ten plik .zip, który w czasie pisania tego wpisu jest najnowszy w załączniku.
Gra mi się bardzo podoba, podobnie jak muzyczka która też jest bardzo fajna.
#2 Mk242
Witam, zakupiłem sobie gierke i mam kilka pytań. Czy wie ktoś może, jak zagrać z jakimś innym graczem przez steama? Gdy wchodzę w opcję gra wielo osobowa, a potem dołącz przez steam, to nic się nie dzieje i nie mogę nic zrobić. 2. Czy wie ktoś jak zbudować dom, i jak zebrać surowce do tego potrzebne? Niestety nie za bardzo rozumiem tą dokumentacje tego moda.
#3 michal---
No więc tak:
Jeśli chodzi o robienie domku to robisz to tak. Najpierw trza zebrać drewno z drzewa. Najpierw gracz pojawia się w lesie, więc drzew jest pod dostatkiem. Po włączeniu świata klikasz sobie lewy control aż usłyszysz unlocked cursor. Potem chodzisz sobie w prawo w lewo klawiszami w i d, albo możesz też poszukać kamerą którą przesuwasz w prawo i lewo średnikiem i klawiszem k, i w gurę i duł o i l. Jak znajdziesz forest tree, to wybierz sobie siekierę. Powinna być w hot barze który jest pod liczbami. Kiedy masz tą siekierę to trzymaj literę i kiedy wciąż jesteś na tym drzewie i po chwili do ekwipunku wleci ci trochę drewna, czasami z drzewa mogą też wylecieć rzołędzie. Kiedy już masz wystarczająco drewna to znajdź se jakieś wmiarę puste miejsce na domek. Pamiętaj że domek musi być conajmniej na dwie płytki szerokości i trzy wysokości, bo taka jest twoja postać. Naciskasz potem x aż usłyszysz Build Mode: Outline, następnie idziesz sobie tą kamerą tam, gdzie chcesz mieć miejsce jakby startowe domku, a potem chodzisz sobie tą kamerą trochę w prawo i gurę, albo w lewo i górę, żeby mieć na przykład 8 by 8. Potem z nowu klikasz c. Jak już to jest, to trzeba wybrać sobie drewno z tego szybkiego paska z numerów tych od 1 do 0, a jak już jest wybrane drewno to trzymasz klawisz p który postawia bloki. Usłyszysz kilka dźwięków stawiania bloków, i na koniec masz taki szkielet domku ale bez drzwi czy okien albo innych takich. Jak to rozbudować to jeszcze nie wiem, bo też jeszcze jestem w miarę początkujący.
Jeśli chodzi o to granie z innymi przez steam to jeszcze nie jestem pewny, ale może znajdzie się tutaj ktoś bardziej doświadczony w graniu multiplayer w terrarię.
#4 mojsior
o juezu dzięki ci żeś to wyjaśnił jak budować bo ja z tym problemy mam.
Ja bym do minecrafta aż tak terrarii nie porównywał, jak by to rzec ten domki to w zasadzie budujemy dla siebie, żeby się schronić przed plugastwem albo dla empecó, co by mieli gdzie mieszkać.
generalnie cel gry jest taki, żeby utłuc największego bossa o ile się nam będzie chciało, czyli zdobywaj lepszy sprzęt, i tłucz bossów, oczywiście najpierw się trzeba przekopać do nich i ich znaleźć.
Ale fakt, troche do minecrafta to podobne.
Donrze że ta gra to 2d, bo mnie to 3d minecrafta przytłoczyło.
Ta gierka jak narazie aż tak mi nie siadła, ale dzięki twoim wyjaśnienom coś pokombinuje jeszcze.
#5 mojsior
nie ta gra troche zajeżdża 2d platformerem, albo czymś lepszym, to się chyba nazywa sketchbook your world, tyle że tam walk nie ma z niczym.
ale jak ktoś grał w te gry, to terraria powinna się spodobać
#6 Adasadula
Taki offtop CD. MC: Ja jakoś w minecrafcie z minecraftaccess dawałem radę, oczywiście na creativie i z budowlami które pewnie wyglądały cokolwiek pokracznie ale da się, choć mało w tym przyjemności z gry, bardziej kombinowanie jak coś ogarnąć z modem. Terrarię kiedyś muszę ogarnąć - ciekawie się to z modem zapowiada.
#7 Mk242
Witam, prubowałem z tym smart cursorem ustawiać kamerke na tych drzewkach, ustawiałem, a jak wybierałem kilof z hot bara, i wciskałem I, to kilof macha w pustą przestrzeń, tzn. w nic nie trafia. Czy ktoś mugłbynagraać np. audio prezentacje jak to robić? Bo nie wiem, chyba jestem zbyt glupi, zeby to ogarnąć xd.
#8 michal---
Sorki, to się rozwala siekierą. U mnie na hot baże to jest pod dwójką
#9 Mk242
Wiem, dawałem siekiere.
#10 mojsior
bo może nie miałeś smart cursora doczytaj readme uważnie bo z tego co się orientuje to trochę czym innym się przesuwa tym smartcursorem, o mnie to działa, ba nawet jak przytrzymuję klawisz od używania siekiery to on zetnie jedno drewno poczym sam robi następne więc mogę se tak trzymać dopuki faktycznie się drewno nie skończy.
Myślę że wrócę do terriarii ale nie teraz, bo jak już pisałem jakoś mnie to nie wciągneło, może dlatego że sam w to nie umiem jeszcze grać.
#11 Mk242
No właśnie miałem smart cursor.
#12 michal---
Ja to robiłem przez unlocked cursor
#13 bobo22
Co do gry multiplayer to dzieje się to że przekierowuje do niedostępnego Steam overlay
#14 Mk242
Wiem, że przekierowuje, tylko zastanawiam się, czy nie da się tego jakoś obejść.