1 / 2
Następna
Witajcie. Mam problem z klawiszem strzałki w dół w moim laptopie Lenowo. NIe wiem, co się dzieje. Od świąt ten klawisz mi różnie zaczął działać, a teraz już w ogóle się poddał. Nie jestem w stanie praocwać na klawiaturze. Mimo, że klawisz się wciska, ale nie zaskakuje. Czasami dzieje się tak, że strasznie szybko przeskakują mi opcje. Masakra. Gdyby nie linijka brajlowska tobym zwariowała, ale wiadomo, że ze strzałki też chcę korzystać. Pomóżcie, proszę.
Edytowano
Miałem to samo w Lenovo IdeaPad S540. Robią te klawiatury z g*wna i patyczków. Pewnie się zepsuł po prostu i trzeba wymienić, a, że o zamienniki trudno to pewnie pójdzie do wymiany cała klawiatura, która i tak się rozleci, bo zamienniki jakości tandetnej.
Wiesz, czasami zdarzyło mi się wcisnąć coś mocniej, może to też to, ale starałam się i tak delikatnie z nią obchodzić. NIgdy nie miałam takiej sytuacji. TO pierwszy raz mi się w moim życiu z laptopami zdarzyło. W sumie ta linijka brajlowska jest na zbawienie w tym momencie.
Swithe, co się zdarza często. Mam tak z jednym laptopem co prawda nie do tego stopnia jeszcze, ale jednak i z masą innych sprzętów bardziej lub mniej. Swithe się utleniają, taśmy się przecierają po latach i tak to już bywa z elektroniką. Co prawda nie zawsze i nie jest to zmora konkretnego modelu. Jedne będą działać dłuugie lata, inne padną po paru latach. I może dotyczyć tego samego modelu sprzętu.
Na razie to jestem uziemiona, bo korzystam z notatnika brajlowskiego i tak korzystam pół na pół: laptop i notatnik brajlowski, ale jakoś sobie radzę choć na dłuższą metę wygodniej jak działa klawiatura w całości. Kiedyś te sprzęty były o wiele trwalsze niż teraz.
W klawiaturach często nie ma switchy. Takie są w mechanicznych. W zwykłych membranówkach wszystko opiera się na elementach gumowych.
@paula1 a może zewnętrzna klawiatura by ci pomogła w tym przypadku? Lepsze to niż bujanie się z linijką brajlowską. tak mi się przynajmniej wydaje.
A jak już o takiej klawiaturze zewnęrznej mowa, chciałabym jakąś taką w miarę poręczną, bo nie mam niestety już miejsca u siebie na biurku, jakby co.
Ale chciałabyś taką jak w laptopie taką płaską? Zwykłą membranową czy mechaniczną? Jak mała to najlepiej jakaś bez bloku numerycznego.
-- (paula1):
A jak już o takiej klawiaturze zewnęrznej mowa, chciałabym jakąś taką w miarę poręczną, bo nie mam niestety już miejsca u siebie na biurku, jakby co.
--
-- (paula1):
--
Teraz nie powiem dokładnie nazwy, bo jej nie pamiętam. Wybaczcie. Musiałabym poszukać w fakturach, bo tam jest nazwa i wszystko w fakturach do PFRON'u. Myslałam, żeby ją sprężonym powietrzem przeczyści, ale nie wiem, czy to coś pomoże.
Wybaczcie, ja się szczerze mówiąc aż tak dokładnie nie znam na takich mikrostrukturach.
Mało prawdopodobne że pomoże, to cuś głębiej, jak miałabyś kogoś ogarniętego można zobaczyć czy taśma od klawy się nie wysuwa ze slotu ale to raczej więkrza część by nie działała.
Czy ta strzałka działa normalnie? Tak jak inne klawisze, czy chodzi jakoś ciężej, albo krzywo?
Akurat pod tym względem nie były, wierz mi.
-- (paula1):
Na razie to jestem uziemiona, bo korzystam z notatnika brajlowskiego i tak korzystam pół na pół: laptop i notatnik brajlowski, ale jakoś sobie radzę choć na dłuższą metę wygodniej jak działa klawiatura w całości. Kiedyś te sprzęty były o wiele trwalsze niż teraz.
--
-- (paula1):
--
Coś w tym jest. W moim Elitebooku kupionym na początku 2025 też się wykrzacza właśnie strzała w dół,, tj działa ale chodzi krzywo i czasem keycap wypadnie lekko i trzeba go wcisnąć. Coś w tych nożycach jest uszkodzone. A mało używałem tej klawy, na pewno mniej niż w moim poprzednim Huaweiu. Całe szczęście mam Keychrona i to na nim pracuję.
@Paula1, czy w przypadku klawy zewnętrznej potrzebna jest Ci numeryczna czy nie?
Jeśli numeryczna to polecam Logitech K270, stosunkowo tania membranówka i wystarczająca myślę.
@Paula1, czy w przypadku klawy zewnętrznej potrzebna jest Ci numeryczna czy nie?
Jeśli numeryczna to polecam Logitech K270, stosunkowo tania membranówka i wystarczająca myślę.
1 / 2
Następna