novapad, szybki notatnik z głosami microsoft do czytania
Wróć do Oprogramowanie#1 balteam
Bry, novapad jest notatnikiem, otwiera formaty plików: TXT, PDF, DOCX ( doc.
Napisany w języku rust, działa szybko.
Nie wiem jak tam sobie radzi z formatowaniem tekstu, ale taki plik pdf od razu otwiera w formie do edytowania.
Można czytać nim książki, przerabiać pliki na siążki też.
Działa też to szybko.
link do githuba
https://github.com/Ambro86/Novapad/
link do audiogames wątku:
https://forum.audiogames.net/topic/58255/novapad-a-simple-rust-notepad-with-microsoft-voices-audiobooks/
#2 Numernabis
Można też tekst zapisać do mp3 wybranym głosem, nie wiem jak długo to trwa, bo właśnie zapuściłem dość długą książkę i zobaczę jaki będzie efekt całościowy.
#3 Numernabis
Wiem, że są tam głosy wielojęzyczne i dość dobrze się sprawują, ale czy są jakieś polskie głosy?
#4 balteam
są, szukaj na literę p, na pewno jakiegoś Marka widziałem.
Autor napisał, że jakimś programem przerabia plik na mp3 w 2 lub 3 godz, jego program robił to w 5 min.
#5 misiek
Dzięki
#6 misiek
Albo już jestem zbyt zmęczony, albo do złudzenia przypomina Goldwave, taka ciekawostka.
#7 Numernabis
Nie wiem, według mnie chyba jesteś zmęczony :)
OK, faktycznie są 2 polskie głozy Marek i Zosia, zapomniałem bo zaznaczyłem sobie żeby pokazywał tylko głosy wielojęzyczne, są znazcznie lepsze, oczywiście nie wszystkie, ale podczas czytania potrafią nagle czytać po angielsku zamiast po polsku, a szkoda.
Głosem wielojęzycznym zawiesił mi się na 36%, może przypadaek, ale Markiem przekonwertował mi w kilka minut całą książkę.
#8 paulinabuczynska98
Ale, czy ten program przerobi pdf na txt, i czy też można nim przerobić mp3 na txt?
#9 balteam
przerabiasz pliki na mp3
#10 Numernabis
Nie, mp3 na txt nie przerabia, pdf na txt tak, ale plik pdf, a nie skan z rozszerzeniem pdf, nie ma wbudowanego OCR.
#11 balteam
Apka się szybko rozwija. Można śledzić kanały rss, albo już to jest, albo zaraz będzie można subskrybować podcasty.
Można wrzucić link z youtuba i pobrać transkrybcję.
Ponadto autor zamierza dodać whispera jakoś, jeśli dobrze doczytałem.
Tak czy tak, apka fajna.
#12 Numernabis
rozwija się, ale kiedy próbuję otworzyć plik pdf to nie otwiera go tylko zamyka się program, coś sknocili.
#13 balteam
ktoś pisał o tym, autor odpisał:
jak otworzysz novapad i przestanie działać, wejdź od razu do
%appdata%\Novapad.
znajdziesz tam plik
Novapad.log
wyślij go autorowi na maila:
ambro86@gmail.com
Nie czytałem dalszych wpisów, ale warto autorowi zgłaszać błędy tak czy tak.
#14 Numernabis
OK, wysłałem, zobaczymy co z tym fantem zrobi
Dzięki za info.
#15 Numernabis
Szkoda, że te głosy wielojęzyczne czytają tak dziwnie, to znaczy czyta po polsku, a za chwilę całe zdanie po angielsku czy niemiecku i znowu po polsku. Szkoda, bo dużo ładniej brzmią, dużo lepiej interpretują tekst, no ale te wtrącenia obcojęzyczne całych zdań wykluczają z głosów do przeróbki na mp3 :(
#16 balteam
No obstawiam, że jest problem z rozpoznawaniem, który fragment jest po polsku, a który po angielsku. Praktycznie każdy silnik, który rozpoznaje języki i się przełącza między nimi, jeśli te języki mają ten sam alfabet, robi błędy.
#17 Numernabis
Mam pytanie, bo ja nie ogarniam angielskiego na tyle, a nawet po przetłumaczeniu nie do końca wiem o co chodzi w niektórych opcjach.
I tak, Opcje i zakładka Audio i tutaj mamy taką pozycję jak:
MP3 skip interval: lista rozwijana 5 m
można zmieniać na 3M, 2,M i 1M,
O co w tym chodzi, co ta opcja zmienia podczas konwersji do mp3.
Czy jest też jakaś opcja, która przyspiesza konwersję?
#18 misiek
U mnie nie działa poprawnie, nie wyświetla poprawnie tekstu z notatnika.
#19 balteam
@Misiek, jeśl plik ma kodowanie utf-8, powinno działać.
@Numerabis, raczej to jest interwał po jakim skaczesz po pliku.
Niedługo autor doda polskie tłumaczenie.
#20 Numernabis
Dzięki.
O ten język polski pytałem się mailowo czy planuje dodać, ale nie odpowiedział :)
Dobrze, że się zdecydował, bo jednak są tacy co w ogóle nie znają języka i trudno im ogarnąć ten program, ja sam mam problemy z angielskim choć jakoś tam ogaraniam i wspomagam się tłumaczem, ale to niewygodne.