dokidoki literature club mod plus sposzczenie
Wróć do Nowości#1 mojsior
Witajcie.
Ostatnio przez przypadek natrafiłem na moda, o którego istnieniu nie miałem wcześnie pojęcia, a który to istnieje od jakiś 6 lat.
Jest to mod do gry doki doki literature club, która jest grą z gatunku visual novel czyli polega na czytaniu fabuły i wybieraniu opcji które pozwalają na sterowanie przebiegiem fabuły.
W grze jesteśmy człowiekiem, który wydaje się być aspołeczny, a za sprawą przyjaciółki która martwi się jego losem i zachęca go do wstąpienia do klubu literackiego.
Nasza postać się waha ale kiedy słyszy, że kierowniczka klubu upiekła babeczki ulega koleżance i wstępuje do klubu, który mieści sie w szkole, do której razem uczęszczają.
Nasz bohater przeżywa szok, kiedy widzi, że do klubu należą same dziewczyny, oraz kiedy widzi babeczki, które są udekorowane na wzór małych kotów.
Dowiadujemy się, że jedna z członkiń piszę swoje wiersze, do który nie chce publicznie się przyznawać, twierdząc, że najlepsza poezja powstaje, kiedy pisze sie ją dla samej siebie.
Dostajemy wówczas zadanie domowe, że każdy ma napisać swój wiersz i pokazać go na następnym spotkaniu.
Nasz bohater pryha z niedowierzaniem, jednak piękno dziewczyn daje za wygraną.
Jak się okazuje jedna z członkiń Monika zna się bardzo dobrze z naszym bohaterem, który ma do niej słabość.
Jego celem jest napisać wiersz i zbliżyć się do którejś z dziewczyn.
Co ciekawe ta gra jest jak na ten niszowy gatunek jakim jest visual novel dość popularna wśrót gier video.
Istnieje jej wersja na konsole.
Nawet nietak dawno doczekała się wersji plus, która jest płatna.
Jest do wersji plus mod ale go nie testowałem.
wersja podstawowa jest w pełni darmowa.
Dostępna jest w serwisie steam i nie wiem czy poza steamem da się ją gdzieś na komputery kupić.
Instalacja.
Po pobraniu gry nalezy wejść do katalogu ddlc spolszczenie, który jest w mojej paczce w linku poniżej.
Kopiujemy wszystko z katalogu spolszczenie do głównego katalogu z grą, jak zostaniemy zapytani o podmiane plików, zgadzamy się na to.
Teraz wracamy do katalogu z mojej paczki i szukamy folderu o nazwie ddlc mod, wchodzimy do folderu game i kopiujemy wszystko do folderu o nazwie game wewnątrz folderu z grą.
Tak tam jest katalog o nazwie game i to tam musimy skopiować te wszystkie pliki z moda.
Teraz jak odpalimy grę powinno gadać sapi.
Ja zalecam wcisnąć shift c, co sprawi że tekst będzie się kopiował do schowka, co działa bardziej responsywniej niż przez sapi.
Można sobie użyć np dodatku autoclip który powinien czytać nam automatycznie schowek.
Można go znaleść w sklepie z dodatkami dla nvda..
Polecam, bo gra jest naprawde ciekawa.
A oto link do paczki, gdzie wszytko znajdziecie
https://1drv.ms/u/c/8192fcc6fed0aa6b/IQCXHLrtwF9DTrIgP06QN4orAdkFYI2Pvjhx0uhPtjuq3WU?e=PrTjGg
#2 martinus
całkiem ciekawa fabuła gry.
#3 Adasadula
Wszystko fajnie, ale tłumaczenie to ułamek całej gry, więkrzość str jest po angielsku. Nie że mi to przeszkadza ;), ale średnio da się to nazwać pełnym tłumaczeniem
#4 mojsior
niestety zdążyłem zauważyć wczoraj, a piszą że jest pełne..
#5 Adasadula
No to nie trzeba jakoś szczególnie dużo grać by zaóważyć, już na etapie drugiego czy trzeciego spotkania ze 100kwestji jest nie przetłumaczonych, następnie kilka już tak i znów ze 100 etc etc
-- (mojsior):
niestety zdążyłem zauważyć wczoraj, a piszą że jest pełne..
--
#6 mojsior
nie grałem w polską wersję, poprostu szukałem czy jest spolszczenie, widziałem że jest i napisali że jest pełne więc go wrzuciłem, ale wczoraj postanowiłem sobie sprawdzić jak to spolszczenie se radzi.
Widziałem że ktoś na youtubie swego czasu ogrywał to ze spolszczeniem, mam podejrzenia, że w między czasie kiedy ktoś to spolszczenie dodał to pewnie powychodziły jakieś aktualizacje, które dodały pare kwestii, a że nikt tego spolszczenia nie zaktualizował no to pewnie dlatego są pewne rzeczy nie przetłumaczone.
#7 Adasadula
Spoko, ja też oglądałem swojego czasu GamePlay ze spolszczeniem, mi też nie przeszkadza wersja angielska, jeśli nie znamy jakiegoś słówka zawsze można użyć tłumacza ;)
-- (mojsior):
nie grałem w polską wersję, poprostu szukałem czy jest spolszczenie, widziałem że jest i napisali że jest pełne więc go wrzuciłem, ale wczoraj postanowiłem sobie sprawdzić jak to spolszczenie se radzi.
Widziałem że ktoś na youtubie swego czasu ogrywał to ze spolszczeniem, mam podejrzenia, że w między czasie kiedy ktoś to spolszczenie dodał to pewnie powychodziły jakieś aktualizacje, które dodały pare kwestii, a że nikt tego spolszczenia nie zaktualizował no to pewnie dlatego są pewne rzeczy nie przetłumaczone.
--
#8 djsenter
Czyli z domysłu jest po Angielsku tak? Fabuła brzmi super, zerknę.