EltenLink

Mass file name changer w zupełnie nowej odsłonie! Program do masowego zmieniania nazw plików

Wróć do Oprogramowanie

#1 daszekmdn

Wiem, że Total Commander pozwala na wykonywanie tej i wielu innych interesujących operacji za pomocą MRT, ale osobiście wolę robić to szybko w kilka kliknięć. Do V0.2.A istotnie TCMD mógł być przyjaźniejszy pod kątem interface, ale teraz appka wygrywa :)
Skrypt od powstania ma bazę kilku aktywnie korzystających z niego użytkowników, więc?
W 2022 napisałem drobne, proste narzędzie, umożliwiające masową zmianę nazw plików.
Dzięki niemu mogliśmy podmieniać konkretne frazy w nazwach na inne, bądź je kasować.
Do tej pory, program prosił nas o ręczne wprowadzenie ścieżki folderu.
Następnie w nowym okienku wklejaliśmy fragment w nazwach plików, który chcemy podmienić.
W kolejnym okienku pojawiało się pole, umożliwiające wprowadzenie tekstu, który ma zastąpić obecnie wklejony w poprzednim lub jego usunięcie przez pozostawienie go jako pustego.
W wersji 0.2 skryptu, pojawiła się możliwość wprowadzania kolejnych zmian, bez konieczności ponownego podawania ścieżki folderu.
Od tego czasu po ukończeniu pierwszej operacji program pytał nas, czy chcemy wykonać dalsze zmiany. Procedura się powtarzała aż nie uznaliśmy, że zrobiliśmy wszystko.
Zaoszczędzało i nadal zaoszczędza to sporo czasu na manualnym podmienianiu nazw według naszego wzorca, jednak nadal proces nie był zbyt szybki i bywał nieco uciążliwy dla mniej technicznych użytkowników, którzy nie wiedzieli by NP. jak skopiować ścieżkę do folderu, w którym chcą edytować tytuły plików.
Dziś, po ponad 2 latach od ostatniej wersji wróciłem do projektu, gdyż potrzebowałem skryptu do zmiany dużych liter z początku każdego słowa na małe. Niestety wiele utworów muzycznych ma tytuły w których każde nowe słowo zaczyna się dużą literą, a mnie to irytuje.
Zaangażowałem więc przy okazji w projekt Chata gpt aby przetestować model V5, skoro to ostatni moment, bo kończy mi się jutro subskrypcja.
I? Mamy to! W nowej wersji 0.3 interface został kompletnie przepisany na prostszy i wygodniejszy.
Od tej pory nie musimy przeklikiwać się tak, jak miało to miejsce wcześniej.
Możemy dokonać wielu masowych zmian w danym folderze za jednym kliknięciem.
Wszystkie frazy do zmiany oraz zmienione rozdzielamy enterem w wielowierszowych polach edycji.
Poniżej przykład ilustrujący metodę działania:
Są 2 wielowierszowe pola edycji.
Jest to zrobione na podobnych zasadach jak aray w programowaniu.
Mając NP plik:
01 - The beatles - nieznany album - Yellow submarine - mp3 from example.com
Chcąc przypuśćmy podmienić w folderze info o nieznanym albumie na prawidłowy tytuł płyty i usunąć link do strony, z której plik został pobrany robimy tak:
Wpisujemy linijka pod linijką
Wiersz 1:
nieznany album
Wiersz 2:
- mp3 from example.com
W drugim polu:
Wiersz 1:
Przykładowy prawidłowy album
i tu drugi wiersz, który pozostawiamy pusty, ale robimy go proforma. Zostaje jakby puste niewypełnione pole, więc program zastąpi - mp3 from example.com pustym ciągiem, czyli skasuje nam zbędną treść z nazwy pliku.
Dostaniemy wynikowo:
01 - The beatles - Przykładowy prawidłowy album - Yellow submarine.mp3
Dodatkowo, dodana została dekapitalizacja w formie sentencji TJ. Jeśli wszystkie słowa w nazwie pliku zaczynają się od dużej litery, a chcemy, by tylko pierwsza po kropce czy innym znaku była duża a reszta mała zaznaczamy odpowiedni checkbox i gotowe.
Najnowszą wersję programu pobierzecie standardowo z mojej strony:
https://tdprograms.ovh/pfiles/MFNC.zip
Dla osób, które nie przepadają za programami w języku angielskim wyjątkowo stworzyłem także przetłumaczoną (Głównie maszynowo) wersję w naszym ojczystym:
https://pixeldash.pl/programy/ppf/MFNC-PL.zip

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2025-08-10 11:45

#2 Numernabis

Dzięki, ciekawy skrypt, ale brakuje możliwości zmiany właśnie małych na wielkie litery i ma moim zdaniem bug.
Chcąc zamienić nazwy tak, aby jedynie pierwszy wyraz po kropce był z wielkiej litery musi ta nazwa być bezpośrednio po kropce jak poniżej:
01.Przykładowa Nazwa
jeśli będzie jak w większości nazw:
01. Przykładowa Nazwa
czyli najpierw numeracja, kropka, spacja i dopiero nazwa wówczas zmiany nie zostaną wprowadzone, nadal wszystkie wyrazy zaczynają się wielką literą.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-08-10 12:29

#3 daszekmdn

U mnie się wprowadzały. Małe na wielkie? Nie wiem. Mi nie było potrzebne więc nie dodawałem, ale mogę to dodać kiedyś tam.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2025-08-10 15:06