Urządzenie tabletopodobne z windowsem
Wróć do Komputery i akcesoria#21 Numernabis
Dzięki Panowie, przemyślę sprawę żeby tak na gorąco nie kupować i potem żałować, tak jak pisałem, najpierw się rozejrzę po poleasingowcach.
#22 daszekmdn
Spoczko. Wiem, tylko wolałem ostrzedz. Tam była nieźle opisana specka więc dobry ruh.
-- (guliwer):
Ja wrzuciłem pierwszy lepszy link do sklepu, żeby pokazać ten sprzęt.
#23 misiek
Jak by tam Atlasa wrzucić to to będzie chodzić.
#24 djdenismusic
@misiek albo którąś 10/11 od sromotnika.
Winclub.pl polecam mocno. <3
#25 Adasadula
@Dach: Sorry, ale to już jest karwia skrajność. W dzisiejszych czasach tym co najwyżej możesz cisnąć z okna albo se androida 6 zainstalować xd, to serio nic nie warte obecnie, nawet czysty HTML bez obrazków w jakiejkolwiek sensownej przeglądarce się będzie na tym ciął nawet na atlasie czy sromolu jakimś jak chodzi o tableta tego twojego. Sam takich wynalazków kilka widziałem, i to już jest kombinatoryka nie warta świeczki. Jak mówiłem u mnie gra i trąbi ten fortisik x360.
Cd tego tableta podanego przez guliwera całkiem spoko, ale drogo na to co umi, jeśli by go dorwać używanego w stanie akceptowalnym to sam bym się zkusił ;).
@Numernabis: Jak mówiłem, szukać polizingowców po allegro, amso i shoplecie za jakimiś 11calowcami z ery koronki świrusa.
laptopy takie są raczej kompaktowe, mają dobre mikrofony i wygodne klawy, nawet te budrzetówki od HP dają radę, wcześniejszych raczej nie, chyba że to prawie bez ramkowce a takich przed 2020 / 2019 mało w dobrych pieniądzach znajdziesz w tej chwili
-- (daszekmdn):
Mam tableta Acera. Domyślnie chodził na Win8.1. Procek jest bardzo niski, 2gb ram, 32 wbudowanej, ale na ultra zmodowanym Win 10, zajmującym w ramie około 600 mb przeglądać internet mogę, słuchać muzyki też, wysyłać maile z TB również się da. Nie wiele więcej na wyjeździe mi potrzebne.
Teraz niestety trudno o taki sprzęt. Moda na małe netbooki czy tablety z Win już przeminęła. Najlepsze rozwiązanie, które pozostaje to tak jak pisał Adula szukać polizingowych kilkuletnich sprzętów z akceptowalnymi jeszcze parametrami.
Albo malutkich Ultrabooków, albo tabletów faktycznie. Teoretycznie na tabletach z wgranym oryginalnie Androidem można postawić Windows for ARM, ale nie wiele aplikacji chyba na tym pójdzie. Chyba, że by się bawić w jakąś emulację o ile jest dostępna.
--
#26 guliwer
Ta cena z Ali też drogo?
Ciężko porównywać bo mało takich rzeczy na rynku.
Niecałe 1200 to chyba nie aż tak dużo, ale nie wiem.
Pytanie jest też inne jak wygląda w nim klawiatura, czy wygodnie idzie pisać.
-- (Adasadula):
@Dach: Sorry, ale to już jest karwia skrajność. W dzisiejszych czasach tym co najwyżej możesz cisnąć z okna albo se androida 6 zainstalować xd, to serio nic nie warte obecnie, nawet czysty HTML bez obrazków w jakiejkolwiek sensownej przeglądarce się będzie na tym ciął nawet na atlasie czy sromolu jakimś jak chodzi o tableta tego twojego. Sam takich wynalazków kilka widziałem, i to już jest kombinatoryka nie warta świeczki. Jak mówiłem u mnie gra i trąbi ten fortisik x360.
Cd tego tableta podanego przez guliwera całkiem spoko, ale drogo na to co umi, jeśli by go dorwać używanego w stanie akceptowalnym to sam bym się zkusił ;).
@Numernabis: Jak mówiłem, szukać polizingowców po allegro, amso i shoplecie za jakimiś 11calowcami z ery koronki świrusa.
laptopy takie są raczej kompaktowe, mają dobre mikrofony i wygodne klawy, nawet te budrzetówki od HP dają radę, wcześniejszych raczej nie, chyba że to prawie bez ramkowce a takich przed 2020 / 2019 mało w dobrych pieniądzach znajdziesz w tej chwili
-- (daszekmdn):
Mam tableta Acera. Domyślnie chodził na Win8.1. Procek jest bardzo niski, 2gb ram, 32 wbudowanej, ale na ultra zmodowanym Win 10, zajmującym w ramie około 600 mb przeglądać internet mogę, słuchać muzyki też, wysyłać maile z TB również się da. Nie wiele więcej na wyjeździe mi potrzebne.
Teraz niestety trudno o taki sprzęt. Moda na małe netbooki czy tablety z Win już przeminęła. Najlepsze rozwiązanie, które pozostaje to tak jak pisał Adula szukać polizingowych kilkuletnich sprzętów z akceptowalnymi jeszcze parametrami.
Albo malutkich Ultrabooków, albo tabletów faktycznie. Teoretycznie na tabletach z wgranym oryginalnie Androidem można postawić Windows for ARM, ale nie wiele aplikacji chyba na tym pójdzie. Chyba, że by się bawić w jakąś emulację o ile jest dostępna.
--
--
#27 pates
Wywołał bym tutaj do tablicy osobę, która by dużo powiedziała, ale z tego, co wiem, to na Eltena nie wchodzi zbytnio, no więc wypowiem się ja.
Posiadam, jak Adula pisał wcześniej, GPD WIN MAX 2. Urządzenie posiadające 10 calowy, dotykowy ekran, pełną klawiaturę bez numeryka no ale raczej to wiadomo, 2 porty usb a duże, 2 usb c i to usb 4, możliwość mątarzu dwóch dysków ssd m2 1 2280 i drugi 2230, jak chodzi o format, wyposażone jest w 4 głośniki, 2 mikrofony, procesor AMD Ryzen 9 AI HX 370, 32 gb ramu i dysk 2 tb.
Jak to chodzi? Ano, chodzi bardzo, bardzo dobrze. Co by nie powiedzieć, ale to jest bardzo solidny zestaw. Bateria to 67 WH, i te 10 godzin wytrzymać potrafi. Dasz mu cięższe zadanie do zrobienia? Zrobi. Nawet nie będzie się grzać jakoś paskudnie, a i wentylator nie wyje jak odkurzacz. Sprzęt bardzo przyjemny i wdzięczny, no ale, niestety, drogi.
Co do tanich alternatyw, do 500 zł mniej więcej da się dostać thinkpady a 285 x 280. Procesor intela 8 generacji, 4 rdzenie już, 12 calowiec, mały dość laptop, już ładowany na usb c. Wiadomo nic specjalnego, ale do podstaw się nadaje. 4 rdzenie to jednak 4 rdzenie i można tego używać. 11 calowców jest malutko na rynku już od jakiegoś czasu, często są to albo urządzenia typu detachable czyli 2 w 1 i to dość drogie, albo podstawowe laptopy, jak opisywany Fortis, którego także miałem i widziałem. Co prawda za te 130 bodaj zł to konkurencji nie miał, nie oszukujmy się, ale jest to dość podstawowy laptop, choć i tak ciekawy.
Mogę czegoś poszukać, zapraszam na pm, albo na telefon, masz mój numer, to coś sprawdzimy i doradzimy. No a gdyby coś, to jestem w roku szkolnym w Krakowie, więc wiesz gdzie mnie szukać.
#28 daszekmdn
Ja nigdzie nie mówiłem, że to mu rekomenduję. Mi tam się sprawdza. Na wyjazdach nie potrzebuję nic więcej.
#29 Adasadula
Nie no, spoko, odebrałem to w taki sposób, inną sprawą jest to, że w tych tablecikach jest problem ze sterownikami wiele razy i trza się pieprzyć z szukaniem po dziwnych i bardzo dziwnych stronach / przekopywaniem archive.org.
-- (daszekmdn):
Ja nigdzie nie mówiłem, że to mu rekomenduję. Mi tam się sprawdza. Na wyjazdach nie potrzebuję nic więcej.
--
#30 djdenismusic
No i należy dodać, że nie postawimy tam jedynie system 32-bitowy. Co w dzisiejszych czasach jest już trochę passe.
#31 daszekmdn
Zależy co komu potrzeba.
Jak potrzebuję większej mocy na wyjazdach to mam nadal IdeaPada S540, a jak chcę być niezależny, nie musząc udostępniać sobie hotspotów etc to Thinkpada z dwiema bateriami i wbudowanym modemem LTE.
#32 Numernabis
Czy jest klawiatura ekranowa brajlowska pod windowsa?
#33 Adasadula
Niet
-- (Numernabis):
Czy jest klawiatura ekranowa brajlowska pod windowsa?
--