Keybindings - Orca. How to?
Wróć do Screenreadery i syntezatory mowy#1 camila
Hejo. Kto ma sposób lub jakiś dobry, gotowy config ze skrótami klawiszowymi? I nie zjedzcie mnie proszę, bo jak z poziomu gui chce się zmapowac skrót do funkcji łapie tylko jego część lub jakąś zupełną głupotę. To bug znany od lat. Ma ktoś coś sensownego, co pisał sam / zdobył w odmętach Internetu?
#2 Paulinux
Zapytaj na Orca List. Tu raczej nikt Ci nie pomoże
#3 camila
A ty? Nick zobowiązuje :D
#4 djdenismusic
Ja tam zawsze używałemdomyślnych skrótów, i jedyne, co sobie kiedyś tam mapowałem to wyświetlanie listy ostatnich dymków powiadomień pod chyba orca+n i to akurat działało. Ale już nie pamiętam, jak ja to robiłem.
#5 camila
Chodzi o skróty typu. Chcę na przykład sobie przemapować funkcję find na ctrl+ins+f. Ni zrobisz czegoś takiego.
#6 djdenismusic
zrobisz. tylko potem musisz akcję potwierdzić lewym myszki w orce z tego co kojarzę. Ale może się mylę. Dawno nie korzystałem z linuxa.
#7 camila
Nie czytałeś pierwszego posta? Chodzi o to, że podczas samego mapowania nie łapie wszystkiego. Możesz potwierdzić, ale co z tego jak ustawianie tego z gui jest bezuzyteczne?
#8 zywek
gCo to znaczy że nie łapie wszystkiego?
Wyszukiwanie orcowe z flat review jest do dupy, w ogóle proponuję używać ctrl+f normalnego wbudowanego w aplikacje.
#9 camila
Chodzi o to, że: mapujesz funkcję, choćby ten ctrl+ins+F. Nie łapie wszystkich klawiszy tylko albo sam ctrl+ins, albo ctrl+f. A przecież normalnie są trójklawiszowe skróty w orce. Da się, tylko przynajmniej ja, nie mogę tego ustawić, i po prostu pytam, czy ktoś zmienial to w configu jakos?
#10 zywek
No sory, ja mogę normalnie ustawić ctrl+ins+f w najnowszej orce z gita. Ale tak jak mówię, jest to bez sensu, bo ona szuka po flat review, a nie wszystko tak widzi przecież.
#11 daszekmdn
Może być to kwestia sterownika od klawiatury. Ja klawiszy z konkretnych bloków również nie mogłem na Windowsie mapować, a na innej klawiaturze się już dało.
Spróbuj np. innej acz podobnej kombinacji z różnych rzędów.
#12 camila
No nie wiem. Łapie ogólnie te klawisze, ale po prostu się poddałam i dopisuję klawisze ręcznie.